chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

Spletni dnevnik

Немачки за почетнике (Einstieg Deutsch) – комбиновано учење језика за избеглице

04/09/2020
objavil Alema Ljumanovic-Huck
Jezik: SR
Document available also in: EN DE HU

/sl/file/einstieg-deutsch-projectEinstieg Deutsch project

Einstieg Deutsch project

 

Аlema Ljumanovic - Hück и Claudia Zanker из Немачког удружења за образовање одраслих из Бона говориле су за EPALE о свом раду на пројекту „Немачки за почетнике“ ('Einstieg Deutsch') који има за циљ да понуди курсеве за учење језика избеглицама које нису уписане на курс у оквиру националног програма интеграције. 

 

Око 280 образовних установа у Немачкој нуди почетне курсеве језика за избеглице које нису уписане на курс у оквиру националног програма интеграције. Посебна одлика ових курсева јесте та што избеглице уче не само уз помоћ папира и оловке, већ и онлајн средстава. Поред тога, у тај процес блиско су укључени волонтери, као „партнери за учење“, те наставницима пружају подршку, а полазницима помажу да постану самостални у учењу. Ови курсеви се одржавају од јуна 2016. године у оквиру пројекта „Немачки за почетнике (Einstieg Deutsch)“ – који финансира Федерално министарство просвете и истраживачког рада Немачке (BMBF), којим се циљано промовише употреба дигиталних медија и развој самосталности у учењу језика код избеглица.

 

Флексибилан концепт

Немачко удружење за образовање одраслих (DVV) развило је иновативни концепт учења „немачког за почетнике (Einstieg Deutsch)“ и прилагодило га тако да се уклопи у практично искуство партнера на пројекту. Оваква блиска практична повезаност била је одлучујућа у постизању успеха пројекта, као и сам концепт који је понудио велику креативну слободу. Партнери на пројекту могу понудити флексибилне могућности учења, у зависности од циљне групе и ситуације на лицу места. Ове могућности подразумевају лекције немачког језика и „детаљно учење“, које представљају фазе самосталног учења у којима полазници понављају и вежбају научено уз помоћ волонтера. Додатно, може бити одржано и до шест екскурзија како би се изебглицама олакшало сналажење у свакодневном животу. Избеглице притом одлазе на пијацу, железничку станицу или у градску библиотеку, где у свакодневним ситуацијама вежбају оно што су научили у учионици.               

Наставни садржај се заснива на најважнијим свакодневним питањима која се непосредно тичу избеглица. Фокус је на активном говору и разумевању изговореног. Наставни програм обухвата десет тема из свакодневног живота, одабраних у складу с циљном групом и трајањем курса. Наставни програм повезује теме директно са одговарајућим вежбама на наставном порталу Немачког удружења за образовање одраслих, на интернет сајту курса за А1 ниво немачког језика – као и у оквиру апликације “Einstieg Deutsch” за учење језика, тако да се учење у учионици и путем дигиталних медија за учење лако могу интегрисати. Одабир дигиталних медија за учење, као и одлука о томе да ли их користити у учионици или у фазама самосталног учења препуштени су организаторима курса.

 

Дигитални медији за учење – изазови и могућности

Учесници пројекта „Немачки за почетнике” су разноврсни. Крећу се од академика са искуством у учењу језика до људи који никад нису ишли у школу и нису писмени ни на матерњем језику. Многи од њих никад нису радили на рачунару, тако да дигитални медији представљају нарочит изазов – како за ученике, тако и за наставнике. Међутим, недостатак дигиталне писмености међу полазницима истовремено и показује колико је важна таква понуда. Блиско менторство наставника и асистента за учење показало се као веома корисно, нарочито на почетку. Коришћење пројектора у учионици корисно је као увод у програме учења; за остало, потребно је стрпљење и наставници који су у стању да пренесу свој ентузијазам. Чини се да стицање самопоуздања у коришћењу дигиталних технологија има позитиван утицај, нарочито код жена. Захваљујући томе, оне су биле у стању да ублаже свој страх од руковања технологијом у свакодневном животу (апаратима за откуцавање карата, банкоматима, итд.) што је ојачало њихово самопоуздање. Још једна од предности за све полазнике била је та што су учили о алатима и стратегијама које могу користити након часа или након завршетка курса како би вежбали самостално. Ово може бити веома важно током периода чекања да се укаже празно место на следећем курсу, који понекад може бити дуг.

 

Јачање дигитализације у образовању одраслих

Употреба дигиталних медија за усвајање језика многим наставницима и партнерима за учење на курсевима „немачког за почетнике“ представљала је праву непознаницу. За њих је Немачко удружење за образовање одраслих објавило материјал и спровело обуку за упознавање са техничким функцијама платформи за учење и дидактичким појмовима који прате делотворну употребу медија у учионици. Заједнички састанци мреже су такође отворили многе могућности за размену мишљења и сугестије на ову тему. На овај начин првобитна сумњичавост је почела да јењава, а наставници су почели да цене начин на који дигитални медији подржавају подржавају диференцијацију на курсевима с тако разноврсном структуром полазника, којима се додељују засебни задаци и омогућава напредак њиховим темпом.

Да би се изградила неопходна инфраструктура међу организацијама учесницама, Немачко удружење за образовање одраслих обезбедило је 3000 Chromebook лаптопова – донацију компаније Гугл (Google) и мреже невладиних организација Нетхоуп (NetHope).

 

Учествовање волонтера – партнера за учење

Партнери за учење, који учествују на добровољној бази, имају посебну улогу у програму „немачки за почетнике“. Они су носиоци курса, заједно са обученим наставницима којима пружају подршку. Могућа су до два волонтера по курсу. Они преузимају наставне јединице које захтевају детаљно учење, помажу у раду с дигиталним медијима за учење, планирају и учествују на екскурзијама и по потреби се, поред наставника, укључују у држање часа у учионици. Ово се показало као нарочито корисно у веома хетерогеним групама, у којима је полазницима потребна јача индивидуална подршка, и где је интерна диференцијација неопходна.

Комбинација ове две фазе –наставе и самосталног учења уз подршку волонтера – показала се као изузетно ефикасна на многим местима, пошто на језичком фокусу са часа могу радити супервизори процеса учења, што доводи до већих могућности за вежбање, као и до детаљнијег учења. Од помоћи је и ако се ове две фазе јаве заједно у истом дану, што омогућава лични прелазак с једне на другу и сагласност о напретку полазника и о њиховим потребама у вези с подршком. Поред тога, помаже и ако наставник одабере одговарајуће задатке партнерима за учење, с обзиром на то да они нису обучени наставници немачког као страног језика.  Овде се поново истичу предности дигиталних платформи за учење и њихов огромни арсенал одговарајућих задатака које волонтери могу искористити.

До сада је приближно 20.000 избеглица учествовало у програму „Немачки за почетнике“. Пројекат траје до краја 2018. године. Подаци о концепту и примени, као и велики број практичних примера могу се наћи на интернет страници пројекта.


Alema Ljumanovic-Hück и Claudia Zanker раде у Немачком удружењу за образовање одраслих у Бону. Алема је шеф пројекта „Немачки за почетнике“, док Клаудија ради као службеник за односе с јавношћу.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email