chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

Spletni dnevnik

Besök på Sundsvalls vuxenutbildning

24/01/2020
objavil EPALE NSS Sverige
Jezik: SV

EPALE och ERASMUS+  VUX besökte Sundsvalls vuxenutbildning i December 2019.

Vuxenutbildningen i Sundsvall ligger till största delen i en nyrenoverad skola som förut inhyste sjuksköterskeutbildning.  Skolan erbjuder grundläggande och gymnasiala Komvuxkurser, SFI, YH, Lärvux, uppdragsutbildningar, yrkesutbildningar och Lärlingsutbildningar. I ledningen sitter fem rektorer samt en biträdande rektor, skolan har även en internationell samordnare.

Sundsvalls kommun genomför en omorganisation som innefattar vuxenutbildningen. Sundsvalls politiker har bestämt att slå ihop socialtjänsten med vuxenutbildningen till samma förvaltning. Stora förändringar är på gång för alla inblandade, men vuxenutbildningen Sundsvall som är internationellt engagerade hoppas på en förvaltning som gemensamt arbetar med utveckling inom internationella utbyten och ERASMUS+, Nordplus eller Atlas.

Vi träffade biträdande Rektor Tove Palin som är internationellt ansvarig samt den internationella samordnaren Thomas Engbom och två  studiehandledare.

Studiehandledarna Natalie Norlin och Tobias Olsson är engagerade i det pågående KA 2projektet om entreprenöriellt lärande. De berättar om hur mycket kurserna inom projektet utvecklat deras yrkesroll och kunnande samt hur arbetsgruppen utvecklats genom projektet. Det är en pågående process där personalen är övertygade om att det entrepenöriella synsättet kommer att få de mest omotiverade eleverna att kunna koppla sina studier till en framtid som anställd i Sverige. Arbetsgruppen diskuterar hur de ska kunna  bryta ner det entreprenöriella synsättet till förmågor och övningar som passar även en elev med bristande språkkunskaper.

Sundsvalls vuxenutbildning menar att de internationella projekt de deltagit i och deltar i säkrar kompetensutveckling för personal , stärker skolans konkurrenskraft , utvecklar personalen och förbättrar undervisningen för eleverna. Både resultat, mål och innehåll genomlyses i de olika projekten.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn