chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

Novinarsko središče

Radni sastanak članova koalicije ''Ujedinjena podrška romskoj inkluziji''

30/11/2019
Jezik: HR

Radni sastanak članova koalicije ''Ujedinjena podrška romskoj inkluziji'' održan je 17. novembra u Baru. Sastanak je bio prilika da se pregled i diskusiju o dosadašnjem toku aktivnosti u okviru projekta ''Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog sektora na Zapadnom Balkanu'', uključujući i kampanju za gradonačelnika – prijatelja Roma i ovogodišnju shemu malih grantova. U odnosu na to, prisutnim članovima koalicije predstavljena su 3 projekta koja su podržana kroz ovogodišnju shemu malih grantova, a koji se bave temama od značaja za romsku zajednicu u svim opštinama.

Učesnicima su predstavljeni glavni ciljevi i dosadašnje i planirane aktivnosti u okviru ovih projekata. Trenutne aktivnosti odnose se na:

- prikupljanje podataka i saradnju sa OŠ ''Drago Milović'' radi licenciranja ove škole za obrazovanje odraslih i djece koja su napustila školovanje (Udruženje Egipćana);

- priprema forum teatra i uspostavljanje saradnje sa lokalnim institucijama u cilju promocije romske kulture (Centar za afirmaciju RE populacije i REA)

- sprovođenje radionica za sticanje osnovnog nivoa znanja rada na računaru (Romi sa sjevera i Romski pokret)

Pored predstavljanja tekućih aktivnosti, tema aktivnosti bila je diskusija o trenutnom položaju Roma u opštinama u kojima članice koalicije djeluju (Bijelo Polje, Budva, Tivat, Herceg Novi, Nikšić, Ulcinj, Podgorica), sa fokusom na lokalne akcione planove za inkluziju Roma i na ulogu ovih organizacija na lokalnom nivou. U opštinama Herceg Novi i Ulcinj u toku je razvoj i usvajanje lokalnog akcionog plana, dok u Bijelom Polju, Nikšiću i Tivtu oni već postoje. Zaključeno je da je posebna pažnja i povećana aktivnost potrebna u Budvi, te da je česta i blagovremena razmjena informacija među članovima koalicije od ključnog značaja. Kao pohvalan iskorak na opštinskom nivou, izdvojeno je otvaranje Kancelarije za pitanja Roma u opštini Bijelo Polje i zapošljavanje pripadnice romske populacije.

Sastanak je završen najavom predstojećeg nacionalnog događaja, u kojem bi članovi koalicije trebalo da uzmu aktivno učešće.

Preuzeto sa sajta NVO Mladi romi

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn