chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

 
 

Spletni dnevnik

UČENJE NA RADNOM MJESTU: NA KOJI NAČIN?

30/10/2019
objavil EPALE MONTENEGRO
Jezik: HR
Document available also in: EN

Učenje odraslih, u najopštijem smislu, opisuje sposobnost učenja i kapacitet odraslih u svim dobima. Učenje se odvija na mnoge načine u svakodnevnom životu. Tehnološki izumi su olakšali pristup informacijama u digitalnom dobu i učinili da učenje bude važnije nego ikad. Postoje mnogi načini da se uči, a jedan od njih je učenje na radnom mjestu.

Dešavanja u oblasti proizvodnje i širenja informacija su doprinijela brzom razvoju vještina na radnom mjestu i prilagođavanju novim informacijama. Još jedan aspekat usvajanja novih vještina jeste nedostatak koordinacije između obrazovnih sistema i postojeće tražnje. Ovo čini značajnim ulogu prilika za učenjem na radnom mjestu.

U današnjem svijetu rastuće pismenosti, neće biti pogrešno govoriti da informatička i tehnološka pismenost postaju značajne. Ono što znamo bilo je značajno u prošlosti, a danas je značajno ono što možemo da naučimo. To ukazuje na sposobnost pojedinca da uči i na koncept učenja kako učiti.

Povezanost kvalifikacija koje se mijenjaju i tehnologije koja se mijenja sa znanjem na radnom mjestu čine da učenje kako učiti postane nužno. U ovim studijama, navodi se da učenje za veću efikasnost i bolji učinak mogu negativno da utiču na radoznalost i interesovanje za učenjem. Stoga, dok učimo nešto novo, treba razmotriti da je učenje primarno jedna od osnovnih potreba.

Za djelotvorno učenje na radnom mjestu, od velikog je značaja da se omogući okruženje koje promoviše učenje i kulturu učenja. Vrijeme za učenje i koncentrisanje na nepoznato se može računati među drugim uslovima. Pored sredina za informalno učenje (učenje od drugih, društvene mreže i internet) na radnom mjestu, takođe se mogu pomenuti prilike za formalnim učenjem (seminari, konferencije, učenje na daljinu). Ukratko, uloga pojedinca u određivanju odgovarajućih stilova učenja i benefitima od sredina za učenje će omogućiti individualni i profesionalni razvoj

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn