chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

 
 

Spletni dnevnik

Građansko obrazovanje u Srbiji

23/04/2019
objavil EPALE MONTENEGRO
Jezik: HR
Document available also in: EN

Građansko obrazovanje je prisutno unutar opšteg obrazovanja kao posebni predmet od 2001. godine. Ono je takođe dio obaveznih predmeta obrazovnog programa za funkcionalno obrazovanje odraslih (takozvana Škola druge šanse), pod nazivom odgovoran život u građanskom društvu1.

Bez obzira na različite nazive i strukturu časova, glavni ishodi su isti: razvoj socijalne i građanske kompetencije kao jedne od ključnih kompetencija.

Slično glavnim postulatima funkcionalnog obrazovanja odraslih, građansko obrazovanje se planira kao interaktivna nastava i postoje brojni obrasci radionica koje nastavnici mogu koristiti. Međutim, zvanični udžbenici za nastavnike su isti otkako su predmeti uvedeni, i postoji potreba za istraživanjem neophodne vrste unapređenja.

Neke od smjernica se nude kao rezultat studije: Efekti predmeta građansko obrazovanje, koju je uradio tim stručnjaka NVO Građanske inicijative 2019 godine2. Analiza obrazovnih programa pokazuje da neke trenutno značajne teme, npr. vršnjačko nasilej nisu uključene. Takođe, ne postoji dovoljno materijala za aktivnosti koje imaju za cilj povećanje kompetencije kritičkog mišljenja (naročito kritičkog čitanja medijskog sadržaja). Neophodno je promijeniti podučavanje o dokumentima iz oblasti ljudskih prava i drugih politika – što treba da se predstavi kroz primjere i studije slučaja.

Nažalost, ne postoji skorašnja studija koja se detaljnije bavi ovim temama u funkcionalnom obrazovanju odraslih. Međutim, imajući na umu da nije bilo izmjena obrazovnih programa i materijala od 2011. godine, mogli bismo očekivati slične nalaze.

Paralelno sa analizom obrazovnih programa, sprovodi se analiza efekta3. Za trenere u obrazovanju odraslih, interesantno je sljedeće:

  • Među opštom populacijom, građansko obrazovanje se shvata kao značajno i neophodno.
  • Učenici gimnazija imaju više znanja od učenika gimnazije iz studije iz 2009. godine, iako nivo znanja nije zadovoljavajući.
  • Učenici su se izjasnili da im se sviđa predmet i atmosfera, ali se čini kao da ne prenose znanje o situacijama iz realnog života, ne vjeruju dovoljno u državne institucije i govore da nemaju planova za građanske inicijative.

Ovi nalazi su interesantni jer ukazuju na potrebu za podrškom građanskom obrazovanju u okviru ovbrazovanja odraslih kao jasno definisane oblasti za učenje i način za cjeloživotni razvoj socijalne i građanske kompetencije. U isto vrijeme,  ne ostoje obuke u ovoj oblasti za odrasle starije od 30 godine, dok postoji neki vid neformalnih obuka za mlade. U godišnjem Planu obrazovanja odraslih za 20194, većina priznati obuka ima za cilj razvoj kompetencija specifičnih za rad.

Otvoreno pitanje i zadatak za trenere u obrazovanju odraslih: na koji način ćemo održati kontinuitet građanskog obrazovanja i obezbijediti cjeloživotni razvoj socijalne i građanske kompetencije?

 

----------------

1 Opis predmeta na srpskom jeziku možete naći ovdje 

2 Cjelokupan izvještaj o analizi obrazovnih programa dostupan na srpskom jeziku ovdje

3 Cjelokupan izvještaj na srpskom jeziku dostupan ovdje

4 Plan obrazovanja odraslih za 2019. godinu na srpskom jeziku dostupan ovdje

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Slika za %user
    Your comments are very illuminating. Adult education is becoming a priority in the European Union and we need to develop strategies to facilitate a greater understanding of the concept of citizenship. Such strategies could combine face to face learning with online distance learning?
  • Slika za %user
    I am glad you liked the blog. The approach you suggested seems interesting. Besides that, I am curious to find out what would be the topics that will be the most interesting for adult learners. Maybe, you have some ideas about what would be interesting to your colleagues, friends, students?