chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronická platforma vzdelávania dospelých v Európe

Spravodajstvo

V 2015 izobraževalo svoje zaposlene 84,1 % podjetij

28/06/2017
od Simona Kavčič
Jazyk: SL

Za izobraževanje in usposabljanje zaposlenih v podjetjih je bilo v letu 2015 namenjenih 80.706 mio. EUR oz. 0,21 % BDP, tj. 0,72 % od celotnih stroškov dela.

Med 7.334 podjetji jih je v letu 2015 za dodatno poklicno izobraževanje in usposabljanje zaposlenih poskrbelo 6.170 (84,1 %). V preostalih podjetjih za to ni bilo poskrbljeno večinoma zato, ker naj bi tedanje znanje in veščine zaposlenih ustrezali tedanjim potrebam podjetja in ker raje zaposlujejo ljudi, ki že imajo potrebno znanje in kompetence.  

V primerjavi z letom 2010 se veliko več podjetij, ki skrbijo za izobraževanje in usposabljanje zaposlenih, spopada s težavami zaradi pomanjkanja ustreznih tečajev izobraževanja na trgu in manj z visokimi stroški izobraževanja. Pred petimi leti so taka podjetja večinoma poročala o težavah zaradi visokih stroškov izobraževanja in so v večjem obsegu iskala ljudi z ustreznimi znanji.

Med kompetencami, ki na splošno veljajo za pomembne za razvoj posameznega podjetja, so danes najpogosteje omenjene tehnične, praktične ali poklicne sposobnosti, sposobnost dela s strankami, sposobnost dela v skupini in  spretnosti za reševanje problemov.

Povečal se je tudi delež podjetij, ki so omogočala vajeništvo. Medtem ko je bilo v letu 2010 takih podjetij 8 %, jih je bilo v letu 2015 kar 32 %.

/sk/file/14004jpg14004.jpg

Več si preberite na spletni strani SURS tukaj.

Vir: SURS

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email