News
Správy

Zadišalo je po zeliščih

Img_1027_1

Uvodoma sta obiskovalce najprej pozdravili direktorica Eva Mermolja, ki je predstavila prizadevanja ljudske univerze na področju zelenega izobraževanja, ter dr. Nevenka Bogataj z Andragoškega centra Slovenije, razvojni vodja študijskih krožkov v Sloveniji, ki je pohvalila delovanje krožka in poudarila pomen učenja v skupnosti.

Študijski krožek Sivka, ki pod mentorstvom Nataše Mohorčič že četrto leto zapored poteka v Podragi, sestavlja skupina članov, ki radi nabirajo zelišča in spoznavajo njihovo zdravilno delovanje. Družijo jih spomini iz otroštva ter ljubezen do narave in njenih skritih zakladov. V pogovoru z mentorico so izpostavili, da je v krožku najpomembnejša izmenjava izkušenj; dokaj enostavno je priti do teoretičnih napotkov in se naučiti vseh navodil, kako izdelati milo, ko pa je treba doma prvič poskusiti sam, nikakor ne uspe vedno tako kot na delavnici. V krožku se vedno najde kdo s podobno izkušnjo – z združenimi močmi je lažje ugotoviti, kaj je šlo narobe. Skupno druženje je med člani stkalo trdna prijateljstva, to pa pomeni, da se skupina še raje srečuje med seboj.

Img_1049

Mentorica Nataša Mohorčič, tudi dobitnica priznanja ACS za promocijo učenja in znanja v letu 2015, pravi, da je ponosna in vesela, da lahko deluje med ljudmi, ki so tako zavzeti, vztrajni in pripravljeni na učenje. Skupina ljudi, ki se je pred štirimi leti, jeseni leta 2013, šele sramežljivo spoznavala, je zdaj prerasla v skupnost, v katero vsak prinaša svoj košček modrosti in v kateri je vedno prostor za nova znanja in izzive, ne le s področja zeliščarstva, ampak tudi zdrave prehrane, sonaravnega bivanja in skrbi za čisto in lepše okolje.

Prav z namenom da bi uspeh in doživetja krožka spoznali tudi ostali, je na pobudo dr. Nives Ličen, profesorice na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nastala publikacija Sivka kot pregled delovanja krožka v besedni in slikovni obliki. Ali kot je zapisala Nevenka Bogataj: »Člane študijskega krožka so pritegnila zelišča, sedaj pa je nastala brošura spoznanj, spominov, receptov, občutkov in razmislekov, ki ostaja prihodnjim generacijam.«

 

Img_1062_0

Po predstavitvi brošure se je Nives Ličen pogovarjala z gosti, ki jim je skupna ljubezen do ohranjanja narave, in sicer z Ireno Kodele Krašna, biologinjo in ravnateljico Osnovne šole Danila Lokarja, Natašo Mohorčič, mentorico krožka Sivka ter z biologom in filozofom Ljubom Mohoričem. Vsi so bili enotnega mnenja, da je naša največja moč v povezovanju z naravo in prav z njo, glavno gonilno silo sveta, moramo spet vzpostaviti sožitje in mlade generacije že od otroštva naprej spodbujati k preživljanju prostega časa na svežem zraku, stran od tehnologije in jih spomniti, da se na krajšo pot lahko odpravijo tudi peš in ne le z avtomobili. Irena Kodele Krašna je v svojem prispevku lepo zapisala: »Ljudje ne moremo biti ločeni od narave, smo ena izmed vrst na tem svetu in smo del narave, pa čeprav si v glavi predstavljamo, da je drugače. Ni drugače. Samo v sozvočju z naravo bomo lahko kot vrsta preživeli.«  

Izdajo publikacije je finančno podprla Občina Vipava, zato je ob koncu srečanja vipavski župan Ivan Princes gostom in udeležencem krožka podelil svoj izvod brošure in zahvalo za sodelovanje.

V avli ljudske univerze so poleg čudovitih fotografij izsekov iz narave Fotografskega društva Veno Pilon iz Ajdovščine razstavljena tudi dišeča mila, hidrolati, zeliščna mazila, čaji, sirupi in drugi domači izdelki, ki so nastali pod pridnimi rokami članov študijskega krožka Sivka in so postavljeni na ogled kot opomnik, da nam narava lahko ponudi veliko, če ji le znamo prisluhniti in jo spoštovati.

   

Img_1002
   
Img_1016

 

Prispevek je za EPALE pripravila Teja Volk.

Teja Volk, po izobrazbi slovenistka, je na Ljudski univerzi Ajdovščina zaposlena kot organizatorka izobraževanja. Je ljubiteljica digitalne fotografije in narave, kjer tudi najraje z družino preživlja svoj prosti čas.

Login (0)

Aby ste mohli pridať komentár, prihláste sa alebo zaregistrujte.

Chcete napísať článok?

Neváhajte!

Kliknite na odkaz nižšie a uverejnite nový článok!

Posledná diskusia

Diskusia EPALE: Budovanie inkluzívnej jazykovej rozmanitosti v Európe

Učenie sa jazykov je kľúčom nielen k sociálnemu začleneniu, mobilite pracovnej sily, ale tiež prispieva k súdržnej a kultúrne bohatej Európe. Zúčastnite sa našej ďalšej diskusie a prediskutujte úlohu jazykového vzdelávania v dnešnej Európe!

Viac

Online diskusia EPALE: Digitálne zručnosti ako cesta k vzdelávacím príležitostiam

V rámci aktuálnej témy v mesiacoch apríl - jún 2020  - Digitálne zručnosti ako cesta k vzdelávacím príležitostiam - organizuje EPALE online diskusiu.  

Viac

EPALE diskusia: ako prispieť k environmentálnemu povedomiu v oblasti vzdelávania dospelých.

V naväznosti na hlavnú EPALE tému v tomto období, ktorou je Environmentálne povedomie a ochrana životného prostredia , platforma EPALE organizuje  písanú diskusiu o tom, ako prispieť k environmenálnemu povedomiu vo vzdelávaní dospelých. Živá diskusia sa uskutoční na tejto webovej stránke 18 marca 2020 v čas od 10:00 - 16:00 hod. 

Viac

Nadchádzajúce udalosti