Resource Details
ZDROJ

Effectieve gezondheidscommunicatie: wel of geen afbeeldingen?

Corine Meppelink promoveerde op 12 mei 2016 aan de Universiteit van Amsterdam (afdeling Communicatiewetenschap) op een onderzoek naar effectieve gezondheidscommunicatie, in het bijzonder gericht op mensen met lage gezondheidsvaardigheden. Haar onderzoek toonde aan dat met name het gebruik van eenvoudige taal ertoe leidt dat een boodschap wordt onthouden. Het toevoegen van afbeeldingen helpt, maar alleen bij het verwerken van complexe tekst. Toch zijn er situaties waarin het vereenvoudigen van teksten lastig is. In dergelijke gevallen biedt een animatie uitkomst.

Veel mensen in onze samenleving, ongeveer 25%, hebben onvoldoende health literacy, oftewel gezondheidsvaardigheden. Hierdoor hebben zij moeite met het selecteren, verwerken, begrijpen en gebruiken van gezondheidsinformatie. Dit is problematisch omdat juist mensen met lage gezondheidsvaardigheden vaak een hogere zorgvraag hebben en minder gebruik maken van bijvoorbeeld bevolkingsonderzoeken dan mensen met hoge gezondheidsvaardigheden. Om informatie over gezondheid beter toegankelijk te maken voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden, is er speciale aandacht nodig voor het ontwerp van gezondheidsboodschappen. Het proefschrift bestaat uit verschillende studies waarin de effecten van verschillende boodschapskenmerken (zoals tekstcomplexiteit, illustraties en animatie) op het verwerken van gezondheidsinformatie over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker worden ontrafeld. 

 

Op basis van twee deelstudies van het proefschrift wordt geconcludeerd dat het verlagen van tekstcomplexiteit de belangrijkste strategie is om informatieherinnering te bevorderen. Het toevoegen van illustraties is zinvol om de boodschap te verduidelijken wanneer de tekstcomplexiteit niet verder kan worden verlaagd. Een animatie met voice-over zou dan een goede keuze kunnen zijn. Dit presentatieformat blijkt zelfs in staat de kloof te overbruggen tussen mensen met verschillende niveaus van gezondheidsvaardigheid. Dat men, ongeacht niveau van gezondheidsvaardigheid, even positief was over eenvoudige informatie en animaties, geeft aan dat de informatiematerialen die geschikt zijn voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden, ook effectief zijn bij mensen met hoge gezondheidsvaardigheden.

 

Meer informatie

De twee studies zijn beschreven in de volgende wetenschappelijke artikelen:

C.S. Meppelink, E.G. Smit, B.M. Buurman & J.C.M. van Weert (2015). Should we be afraid of simple messages? The effects of text difficulty and illustrations in people with low or high health literacy. Health Communication, 30 (12), 1181-1189. doi: 10.1080/10410236.2015.1037425 (betaald)

 

 

Resource Details
Autor (autori) zdroja
Corine Meppelink
Typ zdroja
Štúdie a správy
Krajina
Nederland
Dátum publikácie
Jazyk dokumentu
Engels
Login (0)

Aby ste mohli pridať komentár, prihláste sa alebo zaregistrujte.

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!