chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronická platforma vzdelávania dospelých v Európe

Blog

Nagradni natečaj v okviru Tedna vseživljenjskega učenja 2015

18/03/2016
od Darja Kušar
Jazyk: SL

LJUDSKA UNIVERZA SLOVENSKA BISTRICA

razpisuje NAGRADNI NATEČAJ 

… z naslovom Naša prihodnost.

Takole smo lani obeležili dvajseti Teden vseživljenjskega učenja v Slovenski Bistrici. In ker je bilo to ob Evropskem letu za razvoj, smo dali možnost in priložnost mladim, da se slišita njihov glas in vizija prihodnosti v sedmih različnih kategorijah.

Odkrivali smo kreativni potencial lokalnega okolja na desetih tematskih področjih v sedmih kategorijah.

  • V kategoriji spis, ki je bila namenjena otrokom do 15. leta starosti, smo prejeli 8 izdelkov.
  • V kategoriji esej, ki je bila namenjena vsem, starejšim od 15 let, smo prejeli 4 izdelke. Od avtorjev smo pričakovali lastno kritično mnenje o izbrani temi in ga tudi dobili.
  • Prejeli smo en video, skupni izdelek mladinske skupine.
  • V kategoriji fotografija kljub prijavi izdelka nismo prejeli.
  • V kategoriji slika ali karikatura, kjer tehnika ali material ni bil določen, smo prejeli 9 risb, 1 karikaturo in 1 skupinski likovni izdelek.
  • En izdelek smo uvrstili v kategorijo strip.
  • V kategoriji Imam vizijo prihodnosti so imeli avtorji res vso svobodo za ustvarjanje. Prejeli smo 4 prijave, od katerih pa ena ni bila izvedena v času razpisa.

Po dveh mesecih časa za ustvarjanje smo zaključili zbiranje prijav in izdelkov.

Po 35 prijavah na natečaj smo prejeli 28 popolnih vlog z vsemi zahtevanimi izjavami glede še ne objave ter dovoljenja za objavo in avtorstva v šestih kategorijah. Avtorji ohranijo vse moralne avtorske pravice.

Za nagrade smo namenili denarni sklad v vrednosti 1000 evrov in materialne nagrade organizatorja. Župan Občine Slovenska Bistrica, pokrovitelj tega nagradnega natečaja, pa je skupno vrednost nagrad podvojil.

/sk/file/collagejpg-4collage.jpg

 

ZNANJE IZBOLJŠA ŽIVLJENJE …

… je preprost slogan, slogan naše hiše, ki ga je, kot eno od tematskih področjih, posvojila vsa Slovenija. Ampak kaj v resnici pomeni? Raziskave kažejo, da več znanj, predvsem neformalnih, pomeni daljše in bolj zadovoljno življenje.

Ema Bera, lani še osmošolka, je zapisala: »Živimo v 21. stoletju z visoko interaktivno tehnologijo, ki naj bi bila v pomoč človeku, dandanes pa ga v veliki večini nadomešča in poneumlja.«

Stela Kušar je izpostavila: »Večina današnjih otrok se ne zaveda, kaj sploh pomeni izobrazba. Zakaj se sploh učimo. Očitno to najbolj vedo tisti, ki teh možnosti nimajo. Vsi mi bi se morali boriti za čim boljšo prihodnost, za boljšo družbo. Zato se moramo učiti, pridobiti čim več znanja, s katerim bomo lahko učinkovito nadaljevali razvoj družbe same.«

Tudi letos vam na Ljudski univerzi Slovenska Bistrica ponujamo možnost nadgradnje znanja s sodelovanjem na nagradnem natečaju za izdelavo raziskovalnih nalog, saj kot dijakinja Stela upamo, da »ne bomo napredovali le v tehnologiji, ampak predvsem v odnosu do ljudi in do človeštva; da bo imel vsak otrok možnost povedati svoje mnenje, se učiti ter svoje znanje deliti, saj je to tisto, kar nam vsakodnevno izboljšuje življenje.«

/sk/file/collagejpg-5collage.jpg

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn