chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronická platforma vzdelávania dospelých v Európe

Zdroj

Razvoj programa kao polje profesionalnog delovanja u obrazovanju odraslih u međunarodnoj perspektivi: Curriculum GlobALE kao primer

Jazyk: SR
Document available also in: DE

Autor Uros Velickovic

U radu se predstavlja Curriculum GlobALE, kurikulum zasnovan na kompetencijama i kreiran za potrebe obrazovanja i obuke edukatora za odrasle, prevashodno trenera. Kurikulum je razvijen kao referentni okvir kompetencija i sa ciljem da nađe globalnu primenu. Ovaj kurikulum se analizira sa stanovišta razvoja programa, a povlače se paralele sa razvojem obrazovne ponude. Skiciraju se različiti modeli razvoja programa i njihova orijentacija na kompetencije, a u kontekstu profesionalizacije obrazovanja odraslih, kojoj teži i Curriculum GlobALE. U fokusu je pre svega Modul 5 – njegova pozicija u Curriculum-u GlobALE, naročito set kompetencija za razvoj kurikuluma i njihova funkcija u kontekstu profesionalizacije, jer proširuje tradicionalnu ulogu trenera i dodaje mu nove zahteve i kompetencije. Analiza raznolikosti kulturnog konteksta pokazuje fleksibilnost ovog kurikuluma, ali i činjenicu da ta raznolikost vodi smanjenju razlika između kompetencija za razvoj kurikuluma i za razvoj obrazovne ponude, usled različitog nivoa strukturiranosti sektora obrazovanja odraslih. Iako u različitoj meri u različitim zemljama, napredak u stepenu profesionalizacije obrazovanja odrasih čini kompetencije iz oblasti razvoja programa neophodnim.

O autorima:

Dr Katarina Popović je vanredni profesor na Odeljenju za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (kpopovic@f.bg.ac.rs).

Dr Miomir Despotović je redovni profesor na Odeljenju za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (mdespoto@f.bg.ac.rs).

Autor (autori) zdroja: 
Dr Katarina Popović
Dr Miomir Despotović
ISBN: 
ISSN 0354–5415
Dátum publikácie:
pondelok, 2 december, 2019
Jazyk dokumentu
Typ zdroja: 
Články
Krajina:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email