chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronická platforma vzdelávania dospelých v Európe

Blog

Skolans uppdrag att stärka elevernas möjligheter till aktivt medborgarskap

04/06/2020
od Christina Njie ...
Jazyk: SV

Skolverket diskuterar i sin kunskapsöversikt “ Skolan och medborgarskapandet” från 2011 skolans möjligheter, utifrån skollagens demokratiska uppdrag, att utveckla elevers demokratiska värderingar och kunskaper om politik och samhälle. Skolverket tar också i skriften också upp faktiska erfarenheter av relevans för rollen som medborgare i en demokrati. Översikten belyser bland annat arbetet med värdegrundsfrågor, skolans undervisning i politik och samhällsfrågor, betydelsen av klassrumsklimat och relationer mellan elever och lärare.

Skolverket " Skolan och medborgarskapandet"

För vuxna elever med inlärningssvårigheter av olika slag t.ex beroende på funktionsvariationer eller vid förvärvad hjärnskada, så blir skolans uppdrag att tillhandahålla utbildning i demokrati och lika villkor oerhört viktig. Skolan, med sin utbildade personal och pedagogiska tillvägagångssätt, har möjlighet att på ett individualiserat sätt möta elevens strävan att utveckla kunskaper om möjligheter och rättigheter i samhället, utifrån elevens egna förutsättningar. 

Vuxna elever med inlärningssvårigheter får i utbildning möjlighet att inom undervisningens ram stärka sin kunskaper om samhället på många områden för att bli kunniga medborgare. Samtidigt skall undervisningen bredda elevernas analytiska förmåga och utveckla elevernas förmåga att kunna ifrågasätta samhällsaktuella företeelser, strömningar och idéer.  

Vuxenutbildningen i stort och Särskild utbildning för vuxna specifikt är många gånger den plats och det sammanhang där elever med inlärningssvårigheter får möta ett sammanhang där de får utveckla nya kunskaper och får lära sig praktiska tillvägagångssätt som vidgar deras förståelse av och kunskap kring den samtid de lever i och möter dagligen. Att få tillfälle att djupare utveckla färdigheter som ger möjlighet till ökat deltagande i samhällslivet kan för många bli stärkande inte bara för självförtroendet, utan också för synen på sin egen förmåga att lära nytt och svårt. Genom utbildning som stärker medborgarskap och ökar individens kunskap om samhället så byggs en tilltro den den egna förmågan,men också till vars och ens självklara plats på samhällets alla arenor. Många gånger väcks även nya tankar om vad som skulle kunna vara möjligt i framtiden. 

Just framtiden är för många vuxna elever med inlärningssvårigheter svår att hysa hopp inför. 

Den ter sig för många mycket begränsad och oklar. Att i undervisningen arbeta för att stärka elevens syn på sig själv genom att kontinuerligt arbeta med aspekter av medborgarskap blir därför en stor och viktig uppgift för att skapa hopp inför framtiden. Att vidga den horisont som kan öppna sig med en stärkt känsla av delaktighet i samhället kan och bör vara en grundsyn i den undervisning som tillhandahålls. 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Zobrazuje sa 1 - 1 z(o) 1
  • Obrázok používateľa Lotta Lindström
    Tack för att du lyfter detta dilemma!
    Ett stort problem inom vuxenutbildningen är att den saknar EHT (elevhälsoteam; skolsköterska, kurator, speciallärare, skolpsykolog m fl) som kan backa upp och stötta såväl lärare som elever på det sätt som finns i grundskola och på gymnasiet. Det finns folkhögskolor som är duktiga på att ge vuxna med förvärvade hjärnskador och vissa inlärningshinder utbildning med särskilt stöd.