chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronická platforma vzdelávania dospelých v Európe

Blog

A tanulás szárnyakat ad! - Fókuszban a munkahelyi tanulás témahét az EPALE-n

28/02/2020
od Anildo Vedovatti
Jazyk: HU
Document available also in: EN DE

Olvasási idő kb. 6-8 perc – Olvasd, lájkold, kommentáld!

A magyar és a német EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat közös témahetet hirdetett, amelynek fókuszában a munkahelyi tanulás áll. Kiss Annamária, az EPALE magyarországi nagykövete interjúsorozatot készített öt olyan szervezettel, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek munkavállalóik képzése terén.

A Celebi Ground Handling Hungary Kft., a török Celebi Aviation Holding magyar leányvállalataként 2006 óta van jelen a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Feladata a repülőgépek teljeskörű földi kiszolgálása, több mint 25 légitáraság partnereként. A fő üzletáguk mellett azonban foglalkoznak még az utasforgalomhoz és a légi teheráruszállításhoz kapcsolódó feladatokkal is. A repülőtér területén egy kisgépes terminált (GAT[1]), és több, különböző, repülés előtti pihenőhelyiséget (lounge) is üzemeltet a vállalat. Az interjúkérdésekre Mihály Anett, a Training osztály vezetője és Kovács Gábor Adrián HR generalista válaszolt.

Hogyan illeszkedik a cég gondolkodásába a tanulás fogalma?

Cégünk különösen nagy hangsúlyt fektet a képzésre és tanulásra, hiszen az aviatika egy rohamosan, napról-napra fejlődő iparág, amivel nagyon nehéz lenne lépést tartani, ha elhanyagolnánk ezt a területet. Akár könnyedén el is maradhatnánk a versenytársainktól, ha így tennénk. A partnereink számára nyújtott, magas színvonalú szolgáltatásaink záloga, hogy olyan munkavállalókkal dolgozunk, akik naprakész tudással és ismeretekkel rendelkeznek a munkakörükhöz kapcsolódóan. Ez természetesen nem csak azt jelenti, hogy a repülőtér által előírt kötelező képzéseken – munkába állást megelőzően – részt vesznek, hanem évente át is ismétlik a tanultakat, és munkavégzésük során folyamatosan követik a partnereink által kibocsátott legfrissebb technológiai előírásokat.

Mióta folynak képzések a vállalaton belül, illetve miért indították el ezeket?

Az anyacégünk esetében a megalakulástól kezdve – nálunk Budapesten 2006 óta – folyamatosan zajlanak képzések. Ezek mennyisége és összetettsége évről-évre változik az iparágunkat szabályozó IATA[2] és ICAO[3] előírásoknak megfelelően, tehát megtartásukat külső tényezők teszik kötelezővé. Az általunk kiszolgált légitársaságok száma is emelkedő tendenciát mutat, melynek következtében az évek folyamán egyre növekszik az oktatások száma és a tananyagok mennyisége.

Rendelkezik-e a vállalat valamilyen oktatást támogató rendszerrel?

A Celebi Aviation Holding keretén belül zajló képzéseket és oktatásokat teljes körűen a Celebi Academy koordinálja cégünk központjából, Isztambulból. A munkavállalók a számukra szükséges képzésekhez egy e-learning rendszerben tudnak hozzáférni: ez a Celebi E-School.

A képzéseket külsős cégek végzik vagy bevonnak a folyamatba munkavállalókat is?

A szakmajegyzékben szereplő, vagy egy gépjárművezetői engedély megszerzéséhez kapcsolódó képzéseket külsős cégek bevonásával valósítjuk meg. Ilyen esetekben a partnercégeink számára oktatási és vizsgahelyszínt is biztosítunk, így a munkavállalóknak nem kell külső helyszínre utazniuk tanulás és vizsgázás céljából. A repülőtér és partnereink – a légitársaságok – által előírt, kötelezően elvégzendő oktatások és tréningek tekintetében viszont nem foglalkoztatunk külön oktatókat, hanem önkéntes alapon jelentkeznek a munkatársak a feladatra. Közülük választjuk ki az adott képzést tartó személyt. Ők nagy rutinnal rendelkeznek és kiválóan ismerik a saját munkaterületüket.

Milyen típusú képzéseken vehetnek részt a munkavállalók?

Az évről-évre kötelezően elvégzendő képzéseken felül a kék galléros munkavállalók a munkakörükhöz szorosabban kapcsolódó képzéseken tudnak részt venni. Ezek különböző típusú, a szakmajegyzékben szereplő tanfolyamok: targoncavezető, emelőgépkezelő, föld-munka-rakodógépkezelő stb. A fehér galléros kollégáknak viszont olyan képzéseket biztosítunk a kötelező képzéseken felül, amelyekkel egyéni készségeket lehet fejleszteni. Ilyen lehet például egy kommunikációs tréning vagy egy vezetői tréning.

A képzések költségeit a munkáltató vagy a munkavállaló viseli?

A képzések költségeit minden esetben a munkáltató viseli, de a képzésről mindig egy kétoldalú (kölcsönzött munkavállalók esetén háromoldalú) tanulmányi szerződés készül, ami pontosan tartalmazza a kapcsolódó költségeket. A képzésen résztvevő munkatárs így pontosan látja, hogy milyen kötelezettségeket – munkaviszony megszüntetése esetén fizetési – vállal magára a szerződés aláírásával. Kötelező hűségidőt senkitől sem várunk el a szerződés aláírásával, de időarányosan vissza kell fizetnie a képzés költségének egy részét, ha például fél vagy egy éven belül felmond a képzettség megszerzését követően.

Megelőzi-e egy előzetes konzultáció vagy egyéni karrierterv készítése az oktatásra jelentkezést?

Már jóval korábban – az oktatásra történő jelentkezést megelőzően –, az első körös interjún részletes tájékoztatást kapnak a jelöltek arról, hogy a cégünknél történő munkába állást követően hónapokon belül hova juthatnak el kellő kitartással és szorgalommal. Amennyiben az első pillanattól kezdve transzparens és kiszámítható karrierívet vázolunk fel számukra, az hatékonyabbá tudja tenni a toborzási tevékenységünket és motiválóan hat a munkavállalóinkra is. Ez a nyílt és őszinte kommunikáció támogatja a hosszútávú munkaerőmegtartást.

Hogyan jelentkeznek a képzésekre az érdeklődők?

A képzésekre a saját osztályuk asszisztenseinél jelentkezhetnek személyesen, telefonon vagy e-mailben a munkavállalók, akik összegyűjtik az igényeket és a megadott határidőig e-mailben tájékoztatják a Training osztályt a részvételi szándékokról.

A munkaidőben vagy azon kívül zajlanak a képzések?

Cégünk megszakítás nélküli tevékenységet végez, ezért elmondható, hogy a nálunk futó képzések kivétel nélkül munkaidőben futnak. A képzésen résztvevő munkavállalóink távolléti díjra jogosultak, vagyis képzéseik alatt is fizeti őket a munkáltató. A munkába lépéshez elengedhetetlenül szükséges képzések elvégzése előtt, akár passzív állományba is felvesszük a leendő kollégáinkat, így az oktatás ideje alatt személyi alapbérre jogosultak.

Átlagban egy évben hány képzésen vesz részt egy munkavállaló?

Egy évben átlagosan körülbelül 10 különböző oktatáson vesz részt egy munkavállaló, de ez a szám nagyban függ attól, hogy milyen munkakört tölt be. Egy poggyászrakodó esetében az oktatások száma az átlagosnál kevesebb, míg egy földi kiszolgálás üzemi tisztnél a szakszolgálati engedély megszerzéséig jóval több oktatáson keresztül vezet az út.

Milyen előnyök miatt érdemes a munkáltatóknak támogatnia a munkahelyi tanulást?

Iparágunkban jelentős tényező az időfaktor, vagyis bizonyos munkafolyamatokat csapatban és összehangoltan kell ellátnunk, szűkre szabott fordulóidő alatt. Maga a fordulóidő egy változó időintervallum, egy átlagos utasszállító repülőgép esetében 25 - 45 perc. Ez kizárólag úgy valósulhat meg, ha minden résztvevő megfelelően képzett és pontosan tisztában van a feladataival. Megfelelő képzettségük révén rengeteg időt, illetve munkaerő költséget tudunk megtakarítani. A cégnél minél több képesítéssel rendelkezik egy munkavállaló, annál több különböző munkafolyamatban tud részt venni. Ez azt is jelenti, hogy egy ilyen kvalitású kolléga esetében rugalmasabbak tudunk lenni a beosztása kialakításánál, ami eléggé kritikus tényező szokott lenni egy folyamatosan dolgozó cég esetében.

Van-e valamilyen lehetőség az önálló tanulmányok támogatására?

Az adott tárgyévben megvalósítandó képzésekre külön költségvetés készül, ami részletesen tartalmazza, hogy mire mennyit szeretnénk költeni. Amikor valaki szeretne önálló tanulmányokat folytatni, akkor az ilyen jellegű kérését első körben a közvetlen felettesének kell jeleznie. Ha a munkavállaló munkarendje lehetővé teszi a képzés lefolytatását, és a közvetlen felettes is támogatja a szándékát, akkor erről értesítést kap a Training osztály. Abban az esetben, ha van keretösszeg az adott képzés támogatására, akkor kétoldalú tanulmányi szerződés készül a cég és az érintett kolléga között. A szerződés részletesen tartalmazza a támogatás mértékét és feltételeit, illetve a különböző kedvezményeket – például a munkaidőre vonatkozóan –, amiket a munkáltató biztosít a képzés sikeres elvégzésének elősegítése érdekében.

Hogyan motiválják a tanulásban való részvételre a munkatársakat?

Cégünknél olyan bérstruktúra működik, ami érdekeltté teszi a munkavállalóinkat a tanulásra, a képzésre és az önfejlesztésre. A gyakorlatban például egy utaskiszolgáló ügyintéző esetében ez úgy néz ki, hogy minél több légitársasági rendszer (kvalifikáció) kezelését sajátítja el, annál magasabb személyi alapbérre jogosult. Hasonló a helyzet az eszközkezelőként dolgozó kollégák esetében, vagyis minél több eszközt tud vezetni vagy kezelni, annál magasabb alapbérre számíthat.

A jövőben milyen tanulási lehetőségek biztosítására helyezik a hangsúlyt?

A jövőben még nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni az e-learning típusú tanulási lehetőségekre, ahol a munkavállalóink munkaidőn kívül – akár otthonról – tudnak olyan hasznos információkat szerezni, amelyek onboarding[4] folyamat esetén könnyebbé teszik például a beilleszkedésüket.

 

Felkeltettük az érdeklődését?
Olvassa el a munkaalapú tanulással foglalkozó EPALE témahét további cikkeit is.

 

[1] General Aviation Terminal

[2] Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség

[3] Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet

[4] Az új munkavállalók hatékony integrálása a szervezetbe.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn