chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronická platforma vzdelávania dospelých v Európe

Blog

Vier stappen naar een leercultuur op de werkplek

04/02/2020
od NSS EPALE Nederland
Jazyk: NL
Document available also in: EN PL HU EL

/sk/file/learning-work-0Learning at work

Learning at work

 

Hoe creëert u in vier stappen een leercultuur op de werkplek? Themacoördinator Markus Palmén deelt tips die hem hebben geholpen van leren een gewoonte te maken in zijn loopbaan.

 

Wanneer iemand de eerste stappen in een leertraject zet, hoopt hij hierdoor te groeien, maar geeft hij hiermee tegelijkertijd te kennen dat hij bepaalde kennis of vaardigheden mist. Als ik iets nieuws wil leren, geef ik toe dat ik momenteel nog niet over deze kennis of vaardigheid beschik.

Dat spreekt voor zich, zou je zeggen, maar het is wel cruciaal dat u zich hiervan bewust bent om een positieve sfeer te creëren voor leren op de werkplek (of ergens anders). In deze blog deel ik praktijken die mij hebben geholpen bij mijn eigen leertraject op de werkplek.

Op de werkvloer moeten we vaak te allen tijde professioneel overkomen. Omdat we lijden aan een (ongefundeerd) oplichterssyndroom, geven we niet altijd graag toe dat we sommige vaardigheden die we nodig hebben voor ons werk missen. Het lijkt misschien ook niet zo slim om dit aan uw collega’s en leidinggevenden op te biechten.

 

1. Verminder het stigma van onkunde

Voor een lerende organisatie is het van fundamenteel belang het stigma dat aan onkunde kleeft geleidelijk aan weg te nemen. Maak er een gewoonte van om uw leerbehoeften met uw collega’s te delen (bijvoorbeeld tijdens het wekelijkse overleg) om te kijken of u elkaar kunt coachen. Dat is waarschijnlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar zorg ervoor dat u informeel begint zonder uw baas erbij te betrekken!

 

2. Wissel vaardigheden uit

De volgende stap vloeit logischerwijs uit de eerste voort. Bij een van mijn vorige banen maakten we om de zoveel tijd een overzicht van onze opleidingsbehoeften en keken wie van de medewerkers over deze vaardigheden beschikten. “Ik leer jou om te gaan met deze bewerkingssoftware als jij me wegwijs kunt maken in de boekhouding.” Ik geef toe dat deze aanpak het beste werkt bij technische vaardigheden die je relatief snel oppikt, maar je moet ergens beginnen!

 

3. Verdeel het werk

De derde stap is ook gebaseerd op informele samenwerking. Zorg dat u de werklast van het bijhouden van vakliteratuur en -media en het deelnemen aan evenementen, seminars en vervolgopleidingen over iedereen verdeelt. Bij een van mijn andere voormalige werkgevers experimenteerden we met een leesclub waarbij we de interessantste nieuwe boeken uit ons vakgebied kozen en iedereen een boek kreeg toebedeeld. Elke collega moest één boek lezen en hiervan een samenvatting geven als we bij elkaar kwamen. Ditzelfde systeem werkt voor alle soorten leermaterialen en vervolgopleidingen.

 

4. Maak gebruik van alle aanwezige kennis

Gesprekken met collega’s zijn de beste manier om stilzwijgende kennis op de werkplek over te dragen. Ik zou u ook willen adviseren mensen te benaderen die niet hadden verwacht te worden gevraagd! Ik heb het dan over mensen die u inspireren, zoals de auteurs van het boek, wetenschappelijke artikel of interview dat u onlangs hebt gelezen. Bij mijn werk als partner bij een productiemaatschappij passen we dit bewust als leerstrategie toe. We bellen geregeld interessante mensen in ons vakgebied en nodigen ze uit voor een lunch om van gedachten te wisselen over trends en onderwerpen. Dat levert praktisch altijd nieuwe inzichten en mogelijkheden voor samenwerking op!

 

Deze vier stappen vormen slechts een beproefd voorstel voor het opzetten van een leertraject op de werkplek. Vertel ons uw eigen verhaal in het onderstaande opmerkingenveld.


Markus Palmén is journalist, schrijver en audiovisueel producer, en werkt als freelancer. Sinds augustus 2017 is hij themacoördinator voor beleid van EPALE. Markus was acht jaar lang chef redactie en hoofdredacteur voor European Lifelong Learning Magazine.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn