chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronická platforma vzdelávania dospelých v Európe

 
 

Spravodajstvo

Új jelentés az EU-n belüli felnőttképzési szakpolitikák és szolgáltatások összehasonlításáról

21/06/2019
Jazyk: HU
Document available also in: EN NL PL DA DE FR BG FI SL MT LT LV RO ET ES EL

Az Európai Bizottság új összefoglaló jelentést tett közzé a felnőttképzésre vonatkozó nemzeti szakpolitikák és rendszerek jelenlegi helyzetéről az EU-28-ban A dokumentum 2017-ben frissített országjelentések megállapításait összegzi.

Az újonnan közzétett jelentés megvizsgálja a felnőttképzésre vonatkozó összetett szakpolitikai és pénzügyi kereteket, a nemzeti célkitűzéseket és beavatkozásokat, azok erősségeit és hiányosságait, valamint azokat a reformokat, amelyekre az uniós tagországokban működő rendszerek esetében szükség van. A jelentés az egyes tagországokban korábban nemzeti szakértők által elkészített országjelentések megállapításait összegzi. „A jelentés hozzájárul az uniós felnőttképzési rendszerekre vonatkozó tudásbázis növeléséhez, ami fontos előfeltétele annak, hogy értékelni tudjuk a rendszerek eredményességét, hatását és a felnőttképzési igényekhez való alkalmazkodási képességét” – vélekedik a Bizottság.

Az új jelentés leginkább a közszféra részvételével kapcsolatos kérdésekre összpontosít, semmint például annak megértésére, hogy a vállalkozások hogyan fokozhatnák a munkavállalói képzések hatékonyságát, vagy hogy mi motiválja az egyéneket arra, hogy újra tanulni kezdjenek. A felnőttképzés jelenlegi európai helyzetének összefoglalása keretében a jelentés áttekinti azt is, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz a felnőttképzési szakpolitikák és rendszerek az EU-28-ban.

A jelentés a nemzeti felnőttképzési rendszerek erősségei között említi többek között a hivatalok és az intézmények között egy többszereplős modell részeként az irányítás, a szabályozás és a szolgáltatásnyújtás terén folytatott együttműködés mértékét. Ugyanakkor a hiányosságok főbb területei a szolgáltatásnyújtói környezet összetettsége, a finanszírozás elégtelensége, valamint a szakpolitika és a szolgáltatások fejlesztését támogató adathasználattal kapcsolatos korlátok.

A teljes összefoglaló jelentés itt elérhető

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Zobrazuje sa 1 - 2 z(o) 2
  • Obrázok používateľa Margrét Sverrisdóttir
    Done - a bit late, but Iceland is not one of EU-28..
    Best regards, Margret.
  • Obrázok používateľa Iliana Taneva

    Done.