chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronická platforma vzdelávania dospelých v Európe

 
 

Spravodajstvo

Otvoritev svetovalnega središča in izdaja knjige Komaj sem shodil, že sem dobil delo

19/03/2019
Jazyk: SL

Informiranje in svetovanje je pomembna dejavnost, s katero se srečajo skoraj vsi, ki vstopijo v našo hišo, da bi se naučili nekaj novega. Svetovanje zajema brezplačno pomoč pri odločitvi za izobraževanje, pomoč pri načrtovanju in organizaciji, spremljanje med izobraževanjem… Pomemben del dejavnosti zajema tudi ugotavljanje in vrednotenje neformalno pridobljenega znanja ter priznavanje formalno pridobljenega znanja.

Trudimo se,  da zagotavljamo kvalitetno storitev. To pa ne gre brez ustrezno in prijetno opremljenih prostorov. Ljudska univerza Slovenska Bistrica vseskozi obnavlja in opremlja prostore v hiši s častitljivo preteklostjo, da ustreza vsem standardom sodobnega izobraževanja. Naša najnovejša pridobitev je na novo opremljen prostor za informiranje in svetovanje. Svetovanci se lahko s svetovalko pogovorijo v zaupnem in prijetnem okolju, na voljo je dovolj prostora tudi za delo z manjšo skupino. Otvoritev prostorov smo izpeljali na praznik žensk, 8. marca letos, saj je konec koncev večina zaposlenih v izobraževanju prav žensk.

Otvoritev smo združili s še eno novostjo, ki se je veselimo. Ponovno smo kot rezultat dela študijskega krožka izdali knjigo. V okviru najnovejšega študijskega krožka Komaj sem shodil, že sem dobil delo, smo zbrane zgodbe zapisali v knjigi. Ponovno je zgodbe zbrala in uredila Urša Kac, tokrat pa se je priključila še ilustratorka, srednješolka Maša Brdnik, ki je narisala svoj pogled na nekatere dogodke. To je bil pa že tretji podoben študijski krožek, ki smo ga zaokrožili z izdano publikacijo.

 

/sk/file/odprtjessinizdajaknjigekolazpng-0odprtje_ss_in_izdaja_knjige_kolaz.png

Fotografija: Odprtje svetovalnega središča smo združili s predstavitvijo knjige Komaj sem shodil, že sem dobil delo. Urednica in zapisovalka zgodb Urša Kac ter ilustratorka Maša Brdnik fotografirani na razstavi ilustracij iz knjige. 

 

Začelo se je pred nekaj leti. Skozi sproščen pogovor med ustvarjanjem v študijskih krožkih se nam je nakazovala nova, povsem drugačna tema od dosedanjih. Zgodbe o mladih parih, zakonskem življenju, porodih ter vzgoji otrok so se nam zdele zanimive in vredne zapisa. Tako se je porodila ideja o študijskem krožku Kako sem prišel na svet. Zbirali in zapisovali smo pripovedi starejših informatorjev o temah, o katerih se ne govori veliko, saj so pogosto povezane z nelagodjem, občutkom sramu. S svojim delom smo presegali tabu teme, iztrgali pozabi marsikatero zgodbo, ki si zasluži spominjanja, spodbujali pogovore, seznanjali mlajše generacije z življenjem nekoč. Predhodno smo prebrali literaturo in si pripravili vprašalnice, ki so služile kot opora pri pogovoru. Z informatorji smo se trudili vzpostaviti zaupen odnos, da so pripovedi lažje stekle. Največkrat smo se pogovarjali individualno, saj so se tako lažje sprostili. Nekateri niso želeli pripovedovati podrobnosti o intimnem življenju, drugi pa so bili hvaležni, da smo poslušali težke zgodbe njihovega otroštva. Tako so dobili možnost, da povedo spomine pomanjkanja, odrekanja, krivic in včasih zlorab. Ko so začutili, da so slišani in razumljeni, se jim je odvalilo breme z duše. Pridobljena pričevanja smo zbrali in uredili ter izdali publikacijo.

Odzivi informatorjev in drugih so nas opogumili, da nadaljujemo delo in sledimo »življenjski črti« posameznikov. Veliko je še zgodb, za katere je prav, da so zapisane in ohranjene za naše zanamce. Zgodbe o pogumu, odrekanju, skrbi za bližnje, pa tudi zgodbe težkih časov in nesrečnih dogodkov so nam danes v spomin in opomin, spodbujajo nas, da se pogovarjamo, smo hvaležni za vse dobre stvari in po svojih močeh pomagamo tistim, ki pomoč potrebujejo. V študijskem krožku Tako sem prišel na svet in ostal živ smo dali natisniti knjigico z zbranimi pripovedmi.

Življenje pa teče dalje in piše nove zgodbe …V letošnjem jubilejnem letu snujemo dogodke, povezane s pomembno obletnico, ki jo praznujemo. Tako se bo tudi nov študijski krožek uglasil na to temo. Zanimali nas bodo spomini povezani s šolo, izobraževanjem ter »enajsto šolo pod mostom«.

/sk/file/odprtjessinizdajaknjigelogotipipng-0odprtje_ss_in_izdaja_knjige_logotipi.png

 

Vabimo vas tudi k prebiranju spodnjih dveh prispevkov, ki se tematsko navezujeta na študijske krožke Ljudske univerze Slovenska Bistrica, v okvirih katerih so bile v preteklosti že zbrane zanimive zgodbe:

 

/sk/file/odprtjessinizdajaknjigelogotipipngodprtje_ss_in_izdaja_knjige_logotipi.png

 

Maja Kanop Krevh ima dvajset let izkušenj na področju izobraževanja odraslih. Deluje kot organizatorka izobraževanja odraslih, mentorica študijskih krožkov ter svetovalka zaposlenim v projektu Informiranje in svetovanje ter ugotavljanje in vrednotenje neformalno pridobljenega znanja.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn