chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Spațiul de știri

Sve je više onih koji se opredeljuje za prekvalifikaciju radi zaposlenja

29/11/2017
Limba: HR

U potrazi za zaposlenjem sve više odraslih u Srpskoj opredjeljuje se za prekvalifikaciju za deficitarne poslove, jer u svojoj struci ne mogu da nađu profesionalni angažman. S obzirom na to da obrazovni sistem još nije prošao predviđene reforme, i dalje su mladima dostupni studiji za profesije koje su u velikom suficitu, kao što su ekonomija ili pravo, dok su medicinski tehničari i IT stručnjaci daleko najtraženiji.

Privatne obrazovne ustanove, fakulteti i škole omogućavaju mladima, uz određenu finansijsku nadoknadu da se prekvalifikuju u pomenuta, deficitarna zanimanja u skladu sa svojim primarnim znanjem.

Jedan od njih je i Banjalučanin Dinko Banović (33), medicinski tehničar, koji je ovo znanje stekao nakon prekvalifikacije u Srednjoškolskom centru "Gemit Apeiron" iz Banjaluke i trenutno radi u Hinoj službi Doma zdravlja Banjaluka. Ovaj srednjoškolski centar za obrazovanje odraslih pored oblasti medicine provodi još i programe u oblasti ekonomije i prava.

- Završio sam Poljoprivrednu školu za veterinarskog tehničara nakon prva dva razreda srednje medicinske, što mi je omogućilo osnovu za prekvalifikaciju. Položio sam razliku od osam predmeta, platio oko 2.000 KM i došao do željene diplome. Žao mi je što se nisam ranije odvažio na ovaj potez - rekao je Banović.

Prekvalifikaciju sa veterinarskog na medicinskog tehničara je završio i njegov sugrađanin Đorđe Kukolj, ali je imao drugačiji motiv - zaposlenje u Nemačkoj. Kukolj je pohađao kompletnu prekvalifikaciju, položio je 14 neophodnih predmeta za zvanje medicinskog tehničara i već nekoliko mjeseci radi u Nemačkoj.

- Nisam se dvoumio oko vrste prekvalifikacije, znao sam da je to sada najtraženiji poziv u Evropi, i da samo Nemačka traži 270.000 radnika u mojoj novoj struci. Zadovoljan sam svojim angažmanom i trenutno zarađujem tri puta viša nego u Banjaluci u Hitnoj službi - rekao je Kukolj.

Koliko se često poljoprivredni tehničari opredeljuju za bijele mantile, isto toliko često i novinari u buduće IT stručnjake.

Mladen Mitrić (35), diplomirani novinar iz Šipova, skoro deceniju je radio na povremenim novinarskim poslovima u Banjaluci, a potom i Beogradu, ali nigdje nije uspio da se stalno zaposli. Razočaran svojom primarnom profesijom odlučio je da stekne znanje u IT oblasti.

- Trenutno pohađam HTML kurs u Inovacionom centru u Banjaluci, i nakon nekoliko časova, siguran sam da će to biti moj idući poziv - rekao je Mitrić.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn