chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Dossier: Digitale overheid en laag opgeleiden

18/10/2016
de NSS EPALE Nederland
Limba: NL

/ro/file/ing3819202803jpg-1ing_38192_02803.jpg

Beeld: Ingimage

 

De Nederlandse overheid hoopt dat haar burgers in 2017 al hun overheidszaken online kunnen afhandelen. Als dit lukt, kan dat de relatie tussenoverheid en samenleving sterk verbeteren, zo is de gedachte. Maar hoe zorg je ervoor dat ook diegenen die digitaal niet zo behept zijn, de overheid nog (blijven) bereiken? EPALE Nederland gaat in het najaar van 2016 op zoek naar achtergronden, goede voorbeelden en inspirerende verhalen uit binnen- en buitenland.

 

We deelden de resultaten in naar de vragen die centraal staan op een werkconferentie ‘E-government and social inclusion of low skilled adults’ van het subsidieprogramma Erasmus+. Deze vond plaats van 23 tot 25 november 2016. Tot het eind van het jaar wordt er aan deze pagina regelmatig nieuwe info toegevoegd.

 

De thema’s:

Zelf ook voorbeelden? Of een opmerking? Laat het ons weten via een reactie onderaan dit blog of mail naar epale@cinop.nl

 

Achtergrond:

 

Visiebrief Nederlandse digitale overheid 2017Materialen - Nl

In het regeerakkoord van 2013 is opgenomen dat de dienstverlening door de overheid beter moet. Bedrijven en burgers kunnen uiterlijk in 2017 zaken die ze met de overheid doen, zoals het aanvragen van een vergunning, digitaal afhandelen. In deze brief wordt uiteengezet hoe deze doelstelling voor de burgers aangepakt wordt.

 

Estland: e-overheidsdiensten opzetten, zo doe je dat! - Materialen - En

Estland is koploper als het gaat om elektronische overheidsdiensten. Een voorbeeld voor andere landen die worstelen met hoe ze digitale overheidsdiensten op een laagdrempelige en goede manier willen aanbieden aan hun burgers.

 

DigiComp 2.0: Europees Raamwerk voor digitale vaardigheden – Materialen – En

Beschrijving van het Europese Digitale Competentie Raamwerk voor Burgers, ook wel DigiComp.

 

Digitale vaardigheden: De burger kan het niet alleen – Materialen – Nl

In deze bundeling van publicaties wordt ingegaan op wat de digitale ambitie van de Nederlandse overheid betekent voor mensen die minder vaardig zijn op het gebied van lezen en schrijven en het begrijpen van digitale communicatie.

 

Rapport over samenhang digitalisering en duurzame economische groei – Materialen – Nl

Duurzame economische groei kan niet zonder verdere digitalisering, zegt de het rapport van de werkgroep Digitale Economie. Echter, Nederland blijft in internationaal perspectief achter in de mate waarin zij groei haalt uit haar ICT-investeringen

 

 

Wat zijn de consequenties van een digitale overheid voor lager opgeleiden?

 

60.000 Nederlanders blieven geen digitale post van de Belastingdienst – Nieuws – Nl

Bijna 60.000 Nederlanders kunnen niet uit de voeten met de digitale belastingaangifte. Een signaal bij een steeds meer digitaliserende overheid.

 

Waarom laaggeletterden steeds dieper in het moeras wegzakken - Materialen - Nl

Wat weerhoudt laaggeletterden ervan om zich te laten bijscholen? Nu de overheid steeds meer digitaal communiceert, begint ook digitaal onvermogen een groter probleem te worden, schrijft Bert Pol in een blog op nrc.nl

 

Dossier digitalisering van de Nationale ombudsman – Materialen - Nl

De Nationale ombudsman heeft ook aandacht voor de nadelen van digitalisering van de overheid en wijst erop het perspectief van de burger niet uit het oog te verliezen. In hun dossier over digitalisering rapporten, nieuwsberichten, columns, links en bijlagen.

 

 

Hoe voorkomen we dat laag opgeleiden negatieve effecten ondervinden van een gedigitaliseerde overheid?

 

Verslag Vlaamse studiedag ‘Naar e-inclusieve digitaliseringsprocessen’ – Materialen - Nl

Hoe organiseren Vlaamse overheden digitale diensten? Verslag van studiedag in voorjaar 2016.

 

 

Welke materialen bestaan er om lager opgeleiden te helpen bij een digitaliserende overheid?

 

Engeland: Gratis trainingsaterialen voor digitale basisvaardigheden – Nieuws – Nl

De overheid van Groot-Brittannië kondigde in oktober 2016 aan gratis trainingsMaterialen ter beschikking te stellen voor iedereen die wil werken aan digitale basisvaardigheden. Het is een onderdeel van de ambities om een van de meest ‘digitally-skilled’ naties van de wereld te worden. 

 

Engeland: De overheid online benaderen? Hoe? - Materialen - Nl

Het is heel leuk dat je de overheid(s)diensten online kunt benaderen als burger. Maar waarom zou je? Wat vindt je er? Wanneer dan?

 

 

Engeland: Uw overheid begrijpen. Online cursus - Materialen - Nl

Via het Britse Learn My Way kunnen leerders gebruik maken van 3 online cursussen over maatschappelijke diensten van overheden. 
 
 
 

Engeland: Belasting betalen. Online cursus - Materialen - Nl

Digital Unite heeft als doel om mensen goede digitale vaardigheden aan te leren. Gemiddeld gebruiken zo’n 330.00 mensen hun gratis informatie- en leermiddelen. Een van hun online cursussen betreft het online betalen van belastingen. 

 

Utrecht ontwikkelt ‘oefenwebsite’ voor overheidsdienstverlening - Nieuws - Nl

Gemeente Utrecht biedt nu een digitale oefenomgeving aan voor mensen die moeite hebben met websites van de overheid. De virtuele assistent “Steffie’ legt digitale en administratieve stappen uit.

 

Nederlandse Digimeter – Materialen – Nl

Met de Digimeter kunnen gemeenten, UWV’s en andere organisaties snel in kaart brengen of iemand moeite heeft met digitale vaardigheden.

 

Digitaal hulpplein helpt verder in Nederland – Materialen - Nl

Voor wie meer wil doen met internet én computers is er het Digitaal hulpplein. Met o.a een overzicht van oefenlocaties, informatie voor doorverwijzers en informatie voor oefenlocaties.

 

Toolkit Bibliotheek, maatschappelijk hart: E-overheid – Materialen – Nl

De Bibliotheek kan de burger helpen digitaal zelfredzaam te worden. In deze toolkit vindt u beleidsstukken, brochures en onderzoeksrapportages. 

 

Inspiratiesheet: bieb en digitale zelfredzaamheid – Materialen – Nl

Hoe kan de Bibliotheek bijdragen aan de digitale zelfredzaamheid van Nederlanders?

 

Factsheet | Digitale cursus Klik & Tik – Materialen - Nl

In de bijeenkomsten van de digitale cursus Klik & Tik, doen digibeten ervaring op met computervaardigheden en social media. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt, geeft mogelijkheden om hun sociale netwerk uit te breiden en het maakt ze zelfredzamer op het gebied van bijvoorbeeld internetbankieren en online winkelen.

 

Leer Zelf Online bedenkt en maakt websites en apps die wel begrijpelijk en toegankelijk zijn - Materialen - Nl

Stichting Leer Zelf Online zet zich in om kwetsbare groepen in de samenleving zelfredzamer te maken in een wereld die steeds meer digitaliseert en ingewikkelder wordt. Dat doet de stichting door alle mensen de mogelijkheid te geven online zelf te leren.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn