chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Spațiul de știri

Едно предизвикателство... или една година Университет за възрастни към Сдружение за общественополезна дейност „Екомисия 21 век" Ловеч

13/09/2016
Limba: BG

Сдружение „Екомисия 21 век" Ловеч е неправителствена организация, учредена през 2001 година в обществена полза. В началото развива дейности в областта на екологичното образование и възпитава младите хора в идеите на устойчивото развитие. С годините организацията се утвърди като водеща на територията на общината и областта в популяризирането на доброволчеството сред учащите се и гражданите. Тя е член на Националния алианс за работа с доброволци - Пловдив от 2003 година, разви регионална мрежа от местни доброволчески центрове в градовете Луковит, Тетевен. Троян и Ловеч.

Друг приоритет на организацията е гражданското и професионално образование и обучение в кариерно развитие на младите хора от областта. От 2010 година, без прекъсване, под менторството на екипа на организацията, работи Общински ученически съвет, а от 2015 година по Програма „Изграждане на младежки информационно-консултантски центрове” и проект МИКЦ Ловеч, беше учреден и Областен младежки съвет със съдействието и в партньорство с Областна администрация.

С разрастване на дейността в сферата на доброволчеството сдружението осъществи 3 проекта с възрастни доброволци - единият като партньор, а другите два - като водеща организация. Проектите „Възрастни природозащитници” и „Възрастни билкари” бяха свързани с обмен на идеи и добри практики по линия на програмата Учене през целия живот - подпрограма Грюндвиг и се осъществиха с възрастни доброволци от България, Полша и Италия. Те показаха, че опитът на по-възрастните – техният капацитет в различни области на живота  - остава неизползван, а голяма част от тях имат огромно желание да го споделят с хора в нужда, както и в осъществяването на действия, свързани с обществени, граждански и екологични каузи. По този начин организацията изгради дълготрайна стратегия за развитие на доброволчеството сред трудоспособното население и хората от третата възраст в полза на обществото и опазване и възстановяване на околната среда на територията на област Ловеч. Така ние постигаме социализация на хората от малките населени места чрез приобщаването им към доброволчески каузи в полза на уязвими групи хора, опазване на живота и здравето им, като и екологични каузи и постигане устойчиво развитие на планетата.

Уникалното в случая е, че развитието на доброволчеството сред възрастните хора и тяхната енергия са поставени в помощ на уязвими социални групи и околната среда.

Осъществяването на идеята за откриване на университет за възрастни към сдружението бе истинско предизвикателство за нас. Ето, че успяхме да го направим! Макар и без европейско или национално финансиране, без политическо лоби...

На 1 октомври 2015 година беше официалното откриване. Залата в офиса на организацията беше пълна с хора, с участници в наши проекти - млади и възрастни доброволци, верни на каузата, разказваха с часове за своите емоции по време на мобилностите, за участието си в доброволчески инициативи.

Стартът беше даден! Разкрити бяха 5 групи за неформално образование за възрастни - по интереси, като всяка група има капацитет от 12 участници. Групите са за повишаване на компетентностите на възрастните в областта на: овладяване на компютърни умения и работа с интернет, усвояване на английски език, италиански език и за здравословен начин на живот и за свободното време на възрастните и остаряване в добро физическо и психическо здраве - фитнес занимания и участие в група по здравословен начин на хранене - кулинария. Беше проведена широка информационна кампания в града, желаещите подадоха заявления. Интересът беше огромен. Но капацитетът на групите беше 12 участници - според залите и техния капацитет, а и съобразно възможността обучителят да може да работи пълноценно с всеки участник индивидуално. Залата за фитнес беше предоставена безплатно. Обучителите работят на доброволни начала, без заплащане. Те разработиха програми, съобразени с потребностите на групите и броя часове. Беше направен седмичен график. Участниците в избраните групи не заплащат такси. Учебната година приключи към 30 юни. С изключение на групата по фитнес, всички занимания се провеждат в сградата на Младежки център Ловеч, където се помещава и офисът на организацията. Административните разходи бяха покрити благодарение на скромно частно дарение.

Така в Младежки център Ловеч, където се събират млади хора и доброволци, вече посещават занимания и възрастни хора, които се чувстват добре, научават нови неща, за някои от тях много важни, тренират, общуват, участват като възрастни доброволци в дейности на организацията и партньорски дейности в центровете за настаняване от семеен тип в града с деца със специални образователни потребности , правят сувенири, които даряват на тези деца, чувстват се полезни. Приемствеността между поколенията е в действие!

За другата учебна година ще се направи проучване на потребностите на възрастните хора и може да се разкрият нови форми на занимания по интереси.

 

Автор: Галина Петрова, председател на Управителния съвет на сдружение „Екомисия 21 век". Статията е публикувана във в. "168 часа".

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn