Resource Details
RESURSĂ

Conceptnota Vlaamse Regering 'Duaal leren - Een volwaardig kwalificerende leerweg'

Duaal leren is een doorgedreven vorm van leren op de werkplaats, zoals het huidige leercontract. Bij duaal leren leert de leerling de meeste vaardigheden die hij moet kennen, tijdens het werken in een echte werksituatie zelf. Door te werken, leert hij dus de vaardigheden die hij later op de arbeidsmarkt nodig heeft. De werkplek wordt zo de school.

Vandaag bestaan er veel verschillende combinaties van leren en werken voor jongeren van het secundair onderwijs. Die zijn niet altijd even doorzichtig. De Vlaamse Regering wil de bestaande vormen van werkplekleren meer waarde geven, vereenvoudigen en samenbrengen in Duaal Leren. De ministers van Onderwijs en Werk hebben daarom samen een conceptnota opgesteld die de krijtlijnen daarvan uittekent. 

Het Vlaams Parlement bespreekt de conceptnota in hoorzittingen en gedachtewisselingen. Die vinden plaats in de verenigde commissies bevoegd voor Onderwijs en Werk.

De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in om de bestaande statuten en overeenkomsten te harmoniseren en tot een transparanter model te komen binnen leren en werken. Vanaf september 2016 wordt een concept van een mogelijk toekomstig duaal leren en werken uitgetest via proeftuinen in het kader van het sleutelproject 'Schoolbank op de werkplek'.

Bron: Vlaams Parlement

Resource Details
Resource author
Vlaamse Minister van Onderwijs, Vlaamse Minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport
Tipul de resursă
Altele
TARA
Data publicării
Limba documentului
Login (0)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!