chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

Blog

Менаџери средњег нивоа: гледање на доле, гледање на горе и гледање око себе

22/09/2020
de Mark Ravenhall
Limba: SR
Document available also in: EN

/ro/file/middlemanagerbannerjpgmiddle_manager_banner.jpg

Image of figures, one lit up red

 

Овај блог резимира лична размишљања о једном дану професионалног развоја проведеном са менаџерима средњег нивоа са три колеџа за образовање одраслих, посматрајући „развој културе изврсности кроз сарадњу“. Догађај су омогућили Сју Кинан (Sue Keenan) са Мајерскоу колеџа, Стеф Вилкинсон (Stef Wilkinson) са Барнзлија и Тем Бриз (Tam Breeze) са колеџа Кендал, који су спровели учеснике кроз истраживање курикулума, од организационе стратегије до значаја културе.

Импликације су се појавиле у пракси самих менаџера, оних који су их подржавали и њихових партнера унутар и изван њихових организација.

Ова сесија професионалног развоја натерала ме је да се вратим на многе појмове унутар чланка „Разумевање дуалног професионализма: ограничења и могућности“, нарочито размишљајући о позиционирању менаџера средњег нивоа у окружењима за образовање одраслих.

У току овог преиспитивања, нарочито се фокусирам на изазове: „пружити заштићено време и простор едукаторима одраслих да заједно конструишу могућности професионалног развоја“ и да „изграде менаџерске и лидерске капацитете за подстицање висококвалитетног професионалног развоја“, нарочито у контексту менаџера средњег нивоа.

 

/ro/file/cftdpngcf_td.png

Attendees at the training session

Идентитет менаџера средњег нивоа: криза или славље?

Јасно је било на основу тог догађаја да су менаџери средњег нивоа позиционирани у простору између лидера и практичара, где делују као посредници, модератори или брокери. „Тренирање“, „менторство“, „сарадња“, „иновација“, „размишљање“, „културни капитал“, „раст“ и „ангажовање послодаваца“ били су део њихове приче.

Испоставило се да се од представљених менаџера очекује да буду веома прилагодљиви у окружењу које се брзо мења и које је лоше дефинисано. Healthy Wealthy и Wise (Здрави, богати и мудри) такође су изложили друге просторе у којима организације комуницирају и у којима агенције удружено раде. У овим контекстима се од менаџера средњег нивоа очекује да делују изван њихових организација и да разумеју перспективе других који раде на подршци образовању одраслих. Они морају бити експерти на својим предметима, искусни наставници, али такође морају да развијају потребу за разумевањем професионалних приоритета спољних партнера са којима међусобно делују.

У таквим окружењима, очекивања од менаџера средњег нивоа делују као да су изузетно велика. Од њих се очекује да утичу на друге, и на своје колеге и на спољне сараднике, али се они не доживљавају као „лидери“. Њихов идентитет се може повезати са идентитетом „лидера“, поготово када они делују као „мултипрофесионалци“, неопходни као подршка спровођењу препорука Healthy Wealthy и Wise-а о развоју радне снаге. 

Јачање капацитета менаџера средњег нивоа може да се фокусира на схватање „храброг лидерства“ Стефа Вилкинсона (Барнзли Колеџ) (видети нпр. Davis 2018). Stef наглашава да тај концепт има потенцијала да подстиче сарадњу кроз оданост сопственим вредностима, као и подржавањем активног ангажовања са спољним окружењем. Овај ангажман захтева редефинисање културних норми, а у контекстима са пуно субјеката, ове норме се вероватно неће узајамно подржавати. 
 

Промена фокуса

У многим окружењима у којима се одвија образовање одраслих, менаџери средњег нивоа имају значајне задатке у вези курикулума, у комбинацији са надгледањем подучавања и учења. Међутим, Тем Бриз са Кендал колеџа је позвала групу менаџера средњег нивоа да размотре колико времена је проведено на подучавању и учењу. Сагласни су били да је то 10%. Оно што је у основи овог дефицита је чињеница да менаџери средњег нивоа често морају да реагују када одговарају на хитне проблеме, а не да имају заштићени простор за подршку наставе и учења. Ипак, група је показала велико разумевање тога шта „изврсност“ значи за њих, њихове колеге и њихову организацију. Стратегије подучавања и учења оживеле су на смислене начине.

Акценат на наставном програму вероватно ће бити додатно појачан Офстедовим новим приступом надзору. На том догађају, Сју Кинан са Колеџа Мајерскоу истраживала је Оквир за инспекцију образовања (Education Inspection Framework - EIF) неколико недеља након његове имплементације. Сју је створила моћну и аутентичну слику о томе како „Намера“, „Имплементација“ и „Утицај“ изгледају у стварности. Оквир за инспекцију образовања уводи нова очекивања у игру за менаџере средњег нивоа. Постоји спољни елемент ове приче где се очекује да наставни програми имају смисла и у контекстима учења и запошљавања.

/ro/file/pencilsjpgpencils.jpg

Group of pencils with one red pencil

 

Шта учинити даље?

Размишљајући о том дану, пало ми је на памет да атрибути „Идентитета“, „Аутономије“ и „Ауторитета“ карактеришу позиционирање менаџера средњег нивоа. Сами менаџери вероватно неће схватити све или неку од ових области. Ипак, широко разумевање њихових улога, награда и изазова се родило у њима. Нове интеракције су створене, а постојеће везе учвршћене. Заједничке вредности и визије Стеф, Сју и Тем креирале су услове који су подстакли стварање разноликог и живописног схватања „изврсности“. Дан је подстакао обимну изградњу капацитета и служио је као пример опсежног професионалног развоја.

 

/ro/file/colinforrestjpgcolin_forrest.jpg

Colin Forrest

 

Колин Форест (Colin Forrest)

Др Колин Форест је почасни гостујући истраживач на Универзитету Тринити у Лидсу (Leeds Trinity University), где повремено предаје на мастер студијама из образовања. Тренутно сарађује са Фондацијом за образовање и оспособљавање која подржава програме техничког и стручног образовања. Члан је управног одбора на Колеџу Нордерн (Northern College).


 

Такође би могли бити заинтересовани за:

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email