chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

Spațiul de știri

Konkurs Ministarstva nauke Crne Gore

21/05/2020
de Marica Ognjenovic
Limba: HR

Ministarstvo nauke Crne Gore, treću godinu za redom, objavljuje Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori u 2020/2021.

Ciljevi ovog Konkursa su: jačanje ljudskih resursa za istraživanje, inovacije i konkurentnost, povećanje broja mladih istraživača na univerzitetima u Crnoj Gori, internacionalizacija istraživačkog rada, kao i razmjena znanja između akademskog i privrednog sektora.

Atraktivna stipendija se dodjeljuje na period do 3 godine, a obuhvata besplatnu školarinu, mjesečne troškove za doktoranda u neto iznosu od 700 € i troškove istraživanja do 10.000 € u bruto iznosu na godišnjem nivou. Stipendija podrazumijeva potpunu posvećenost doktorskom istraživanju na jednom od univerziteta u Crnoj Gori - ustanovi domaćinu, u toku redovnog radnog vremena, uz obavezno mentorstvo, kao i period međunarodne ili međusektorske mobilnosti.

Doktorandi kroz ovaj program stipendiranja treba da postignu značajne rezultate, imaju intenzivnu saradnju sa istraživačkim timom, putem mobilnosti ojačaju veze istraživačkog tima sa međunarodnim partnerima ili partnerima u privredi i ojačaju kapacitete kako bi mogli da pripremaju aplikacije za EU fondove za istraživanje i inovacije.

Zainteresovani kandidati i potencijalni mentori mogu iskazati interesovanje za stipendiju prijavljavanjem na portalu ,,Naučna mreža“ (www.naucnamreza.me) do 25. juna 2020. godine do 14:00 časova a podnošenje prijava se vrši preko portala ,,Naučna mreža” i na adresu Ministarstva nauke do 10. jula 2020. godine do 14:00 časova.

Tekst Konkursa, prijavni obrazac i finansijski plan stipendije možete preuzeti na sajtu Ministarstva nauke Crne Gore.

Interesantno je istaći da je za samo dvije godine broj doktoranada u Crnoj Gori  značajno povećan. Upravo ovim programom podrške mladim doktorandima zadržavamo sjajne mlade ljude u zemlji a to najbolje pokazuje podatak da smo 2017. godine imali 100 doktoranada, za godinu dana taj broj se uvećao  za 27, dok je 2019. godine Crna Gora imala ukupno 141 doktoranda.

 

****Preuzeto sa sajta Ministarstva nauke Crne Gore http://www.mna.gov.me/vijesti/224638/Novi-Konkurs-za-dodjelu-stipendija-...

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn