chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

Blog

Zaštita životne sredine i klimatske promjene u projektima Erasmus+ za obrazovanje odraslih

27/02/2020
de EPALE MONTENEGRO
Limba: HR
Document available also in: EN ES DE IT HU FI

/hr/file/graficapost01tavoladisegno1pnggrafica_post_01_tavola_disegno_1.png

Erasmus+ best practices, Environmental awareness

Od zvaničnog pokretanja Programa 2014. godine, Erasmus+ je uključio Zaštitu životne sredine i klimatske promjenekao jednu od mogućih tema koje bi se mogle naći u projektnim predlozima. U ovom članku ćemo otkriti koliko je velik napor koji ulažu organizacije Evropske unije u promovisanje inovativnih akcija u ovoj oblasti, sa posebnim akcentom na projektima mobilnosti odraslih i strateških partnerstava.

Prije svega, značajno je istaći da se samo u Programskom vodiču za Erasmus+ 2020 nalazi Zaštita životne sredine i klimatske promjenemeđu horizontalnim prioritetima za odabir projektnih predloga za KA2 strateška partnerstva.
Sjajna novost za sve organizacije koje se bave obrazovanjem odraslih, a koje su voljne da razmjenjuju dobre prakse ili da nadograde ili razviju inovativne rezultate s ciljem podrške podizanju svijesti o ekološkim i klimatskim izazovima. Zaista, prioritet će se dati projektima koji imaju za cilj razvoj kompetencija različite održivosti – releventnim sektorima, kojima se razvijaju strategije i metodologije, zelenih sektorskih vještina, kao i kurikuluma koji su orijentisani ka budućnosti koji mogu na bolji način ispuniti potrebe pojedinaca. Ovaj program će takođe pružiti podršku testiranju inoativnih praksi za pripremu polaznika, osoblja i mladih radnika da postanu pravi faktori promjene (npr. da štede resurse, smanjuju upotrebu i trošenje energije, nadoknade emisiju karbonskog otiska, biraju održive izbore kada su u pitanju hrana i mobilnost, itd.). Prioritet će se takođe dati projektima koji putem obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sportskih aktivnosti omogućavaju bihejvioralne promjene za individualne izbore, potrošačke navike i stilove života”. 
(Evropska Komisija. 2019. Programski vodič za Erasmus+ Programme. Str. 101, Verzija 1 (2020): 05-11-2019)

Stoga, bilo da tražite partnere ili želite da dobijete inspiraciju od prethodno finansiranih i aktuelnih projekata, toplo vam preporučujemo da posjetite platformu Rezultati projekata Erasmus+, bazu podataka koja omogućava pristup opisima, rezultatima i kontakt informacijama svih projekata koji se finansiraju u okviru programa Erasmus+, kao i o nekim projektima koji su bili finansirani u okviru prethodnih programa u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta.

Ukoliko tražite projekte čiji je fokus zaštita životne sredine i klimatske promjene, možete pronaći spisak od 5300 rezultata, od kojih su 124 projekta mobilnosti za zaposlene u obrazovanju odraslih, a 75 su strateška partnerstva za obrazovanje odraslih. Skoro 200 različitih transnacionalnih inicijativa je dostupno da budu odabrane i dodate u virtuelnu brošuru, koja se može jednostavno odštampati u PDF formatu za bolje čitanje i dijeljenje sa vašim kolegama.

U nastavku možete pronaći odabir naročito dobro vođenih projekata, koji mogu biti izvor inspiracije; zapravo ti projekti su dobili oznaku “Dobra praksa” od strane Evropske komisije:

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Se afișează 1 - 2 din 2
  • imaginea utilizatorului Sündüz Şimşek
    çlıştayın katkıları oldukça fazla oldu
  • imaginea utilizatorului Betül Gürkan
    I've been trying to find a positive or hopeful idea for toDay, but this is the best I could come up with :)