chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

Spațiul de știri

Projekat "Naučna ekspedicija"

26/02/2020
de Marica Ognjenovic
Limba: HR

Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa nevladinim organizacijama PRONA, Politehnika, Energeko, Robotics i Informa, je pokrenulo projekat "Naučna ekspedicija" koja će na svom putu u naredna tri mjeseca obići nekoliko srednjih škola u sledećim gradovima: Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, Baru, Kotoru, Cetinju, Danilovgradu i Nikšiću.

Cilj „Naučne ekspedicije“ jeste da učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i ostaloj zainteresovanoj javnosti na što zanimljiviji način predstavi i približi fantastičan svijet nauke i inovacija.

Tim promotera čine predstavnici organizacija koje se bave promocijom nauke i koji će kroz svoje zabavne radionice učiniti nauku još zanimljivom. U tom smislu želimo unaprijediti naučnu pismenost mladih kroz izložbu, eksperimente, prezentacije, interaktivne oglede.

Posjetioci će biti u prilici da saznaju više o tome šta nude nauka, inovacije i tehnologija iz oblasti fizike, matematike, astronomije, hemije i biologije. Takođe ćemo ih uvesti u svijet robotike, govoriti o zelenoj energiji (korišćenje energije iz oblasti obnovljivih izvora energije kroz praktične primjere) i pružiti šansu da nauče nešto više o mikrokontrolerima i mikroračunarima.

Nezaobilazni dio ovog karavana jeste i izložba "Upoznajte Nobelovce" na kojoj će biti predstavljeni dobitnici najprestiznije nagrade iz oblasti fizike, hemije i ekonomskih nauka.

Kroz ovu postavku, tačnije 18 izložbenih postera, učenici će moći bolje da se informišu o radu naučnika koji su dobili Nobelovu nagradu za izuzetni doprinos čovječanstvu.

Putovanje počinje u četvrtak 27. februara 2020. godine u Pljevljima, gdje će domaćin biti gimnazija „Tanasije Pejatović“.

U martu smo u Bijelom Polju 10. i 11. marta, Beranama 19. i 20. marta i Andrijevici 31.marta. Na primorju smo u aprilu - Bar 9. i 10. april i Kotor 24. april. Cetinje 5.maj, Danilovgrad 14. i 15.maj i Nikšić 26. i 27.maj 2020. godine.

 

***Preuzeto sa sajta Ministarstva nauke Crne Gore http://www.mna.gov.me/vijesti/222042/Naucna-ekspedicija-od-februara-do-m...

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn