chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

Spațiul de știri

Jó gyakorlatok a kompetenciafejlesztés és tudásbeszámítás területén

05/02/2020
de Éva Vidovenyecz
Limba: HU

A Békés Megyei Kormányhivatal „ACCESS TO VET – kompetenciafejlesztéssel és tudásbeszámítással” címmel valósított meg projektet ír, olasz, spanyol és román nemzetközi partnerségben, valamint a Békéscsabai Szakképzési Centrummal együttműködésben az Európai Bizottság ERASMUS+ programjának támogatásával.

A projekt a munkavállaláshoz szükséges transzverzális kompetenciák (pl. tanulás képessége, kommunikáció, problémamegoldás, kezdeményezőkészség, csapatmunkára való alkalmasság, kritikus gondolkodás, stb.) fejlesztése, valamint az előzetesen megszerzett tudás beszámítása területén a nemzetközi partnerek által alkalmazott jó gyakorlatok kölcsönös megismerésére, és a partnerszervezeteink szakmai tevékenységének továbbfejlesztésére fókuszált.

A projekt egyik legfontosabb eredménye a partnerszervezetek által – a képzéshez és képesítésekhez való hozzáférés javítása érdekében – alkalmazott jó gyakorlatokat bemutató gyűjtemény.

A megvalósítás során a hatás mérése kiemelt figyelmet kapott. A partnerség minden tagja kiválasztott néhányat a megismert jó gyakorlatok közül, melyet úgy ítélt meg, hogy annak kipróbálásával és esetleges későbbi alkalmazásával jelentősen javíthatja saját és nemzeti partnerhálózata szakmai munkáját. A hatásmérés során beszámoltak arról, hogy a megismert módszerek közül mit és hogyan építettek be a szervezetük működésébe, melyek az alkalmazás tapasztalatai, és esetlegesen milyen módosításokat javasolnak a módszer javítása érdekében.

A  Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának honlapján  publikált és a Szakmai anyagok gyűjteményében jelen honlapon is megtalálható projekteredményeket a projekt tématerületéért felelős bármely szervezet és szakember figyelmébe ajánljuk, hasznos iránymutatást tartalmaznak az egész életen át tartó tanulásban való részvételre irányuló motiválásban, bármely EU-s tagállamban támogathatják a szakmai tevékenységet.

A projektnek fontos hozadékaként az Írországban megismert, többek között Magyarországon is kipróbált, a hátrányos helyzetű fiatalok életvezetési modelljének további fejlesztése is megvalósul egy új, stratégiai partnerség típusú Erasmus+ projekt megvalósítása során.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn