Mergi la conţinutul principal
Blog
Blog

A felnőttképzés és a nyugdíjas korosztály

A felnőttképzés és az élethosszig tartó tanulás témakörében kutatva számos, fiatal felnőtteknek, középkorúaknak szóló témákkal találkozhatunk, de lényegesen kevesebb azon tartalmak száma, amelyek a fent említettnél idősebb generációnak szólnak. E hiány pótlására született meg Budapest, a Budapesti Nyugdíjasok Szövetsége, az Életet az Éveknek Országos Szövetsége és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának együttműködéséből a Harmadik Kor Egyeteme, mely kifejezetten a nyugdíjas korosztályt választotta célközönségének. Szemeszterenként különböző témákkal foglalkozik, amelyek segítségével szeretné biztosítani a tanulás lehetőségét résztvevői számára. Az előadássorozatokban meghívott előadók adják át a tudást. A 2019/2020-as őszi félévben öt előadás szerepel a programban, melyek a következők:

 

2019.10.02. Idős korban biztonságban

 Előadó: Oláh-Paulon László (rendőr alezredes, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője)

2019.10.16. Klímaváltozás hatása a bioszférára

Előadó: Dr. Petrányi Győző (Magyar Környezetvédő Egyesólet elnöke)

2019.11.06. Önkéntesség szerepe az aktív időskorban

 Előadó: D.Babos Zsuzsánna (ELTE PPK)

2019.11.20. A szociális gondoskodás története

Előadó: Hubai László (ELTE TÁTK)

2019.12.11. Tanulás időskorban – tévhitek és a valóság (egy kutatás margójára)

Előadó: Kovács Zsuzsa (ELTE PPK)

 

A továbbiakban a legutóbbi ,,Tanulás időskorban” előadásról számolok be. Elsőként az emberekben lévő, a mindennapok során szerzett tapasztalatok adta tudást járta körül az előadó. A következő blokkban a felnőttkori tanulás és oktatás értelmezési lehetőségei kutatás eredményeiről volt szó, amely szerint a legtöbb megkérdezett hisz abban, hogy a tanulás az új információk és készségek elsajátítását, az új szemléletmód kialakítását, az idősödéssel együtt járó természetes folyamatot jelenti. Eisen 1998-ban létrehozott tanulástámogató rendszereiről is szó esett.

A rendszer négy fő részének bemutatása után az előadó meghatározta, hogy a Harmadik Kor Egyeteme melyik részhez tartozik és milyen jellemzőkkel bír.

Ezek után a résztvevők képet kaptak arról, hogy az egyes országok hogyan, milyen módszerekkel próbálják segíteni az időseket a tanulás terén, majd megismerkedtek a tanulás különböző értelmezéseivel és megközelítéseivel, valamint a harmadik kor tanulási lehetőségeivel.

A szeminárium egyfajta zárásaként az előadó bemutatta a az előadássorozat megkérdezett résztvevőitől származó visszajelzéseket, melyek a következők voltak: az előadások megtekintésében a fő motivációjukat a bekapcsolódni vágyás, a közösségbe járás, az új információk megszerzése, illetve a korábbi tapasztalatok felelevenítése jelentette.

Login (3)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Cele mai recente discuții

Obiectivele tematice EPALE 2021. Să începem!

Vă invităm să îmbogățiți ceea ce urmează să fie un an intens în frunte cu contribuțiile și expertiza dumneavoastră! Să începem prin a lua parte la această discuție online. Discuția online va avea loc marți, 9 martie 2021, între orele 10.00 și 16.00. CET. Discuția scrisă va fi introdusă printr-un flux live cu o introducere în obiectivele tematice 2021 și va fi găzduită de Gina Ebner și Aleksandra Kozyra de la EAEA în numele Comitetului editorial EPALE.

Mai multe

Evenimente viitoare