Mergi la conţinutul principal
Blog
Blog

A Pénzügyminisztérium új programmal segíti a foglalkoztatás hatékonyságát

„A munkaerőpiaci reform gyorsításának végrehajtása a foglalkoztatási osztályok átalakításával” név alatt futó új kezdeményezés célja, hogy a kormányhivatali foglalkoztatási osztályok megreformálásával hatékonyabbá tegyék azt a folyamatot, amelynek során a munkavállalókat kereső munkáltatók, és az állást kereső munkanélküliek egymásra talál(hat)nak.

„A munkaerőpiaci reform gyorsításának végrehajtása a foglalkoztatási osztályok átalakításával” név alatt futó új kezdeményezés célja, hogy a kormányhivatali foglalkoztatási osztályok megreformálásával hatékonyabbá tegyék azt a folyamatot, amelynek során a munkavállalókat kereső munkáltatók, és az állást kereső munkanélküliek egymásra talál(hat)nak.

A projektről egy pályázati ellenőrzés során hallottam a Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályának munkatársaitól, akik elmondták, hogy az átalakítás lényege tulajdonképpen egyfajta szemléletváltást jelent a foglalkoztatási osztályokon dolgozók hozzáállásában – a cél, hogy a mechanikus kiközvetítéseket felváltsa egy sokkal tudatosabb, mindkét fél (álláskereső és munkáltató) számára megfelelőbb módszer, ahol a tényleges kapcsolat a két fél között csak akkor jön létre, ha jó esély van arra, hogy megfelelhetnek egymás igényeinek.

Ehhez egy megfelelő „előszűrés” (tulajdonképpen pályáztatás, állásinterjú) szükséges a foglalkoztatási osztályok részéről, mindkét felet illetően, hogy a lehető legmegfelelőbb jelölteket tudják összehozni a dolgozókat kereső cégekkel.

Egyfelől felmérik a cégek igényeit a keresett munkaerőt illetően (végzettség, képesítések, egyéb elvárt kvalitások), másfelől az egyéb, nehezebben mérhető kritériumokat is (pl. túlórázás mértéke, vidéki munkavégzés, továbbtanulási hajlandóság, stb.). Ezekkel a paraméterekkel „felfegyverkezve” tudják előszűrni a potenciális jelölteket, kiválasztva azokat, akik képességeik és hajlandóságaik alapján a legjobb eséllyel pályázhatnak az adott álláslehetőségre – ezzel megkímélve a feleket a felesleges köröktől.

Másfelől egy ilyen szemléletben végzett állástanácsadás, közvetítés, kapcsolatteremtés nagyon reprezentatív mintát tud adni arról, hogy mik a lokális hiányszakmák, milyen szakembereket érdemes (át)képezni, hogy a kihasználatlanul, állástalanul pangó munkaerő megtalálja a betöltetlen munkahelyeket. Ily módon a foglalkoztatási osztályok nagyon sokat tehetnek a munkaerőpiac fejlesztéséért, a cégek toborzási nehézségeinek megoldásáért, a munkanélküliség csökkentéséért.

A munkaerő-tartalékok elérésében, az álláskeresők sikeres és tartós kihelyezésében kulcsszerepe van egy újfajta gondolkodás elsajátításának. Cél, hogy a foglalkoztatási osztályok új ügyfelekként tekintsenek a munkáltatókra, és ezzel az ügyfélközpontú megközelítéssel mérjék fel az igényeket, és dolgozzanak ki megoldásokat.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályán már elindult ez a kezdeményezés, erről több cikk, hivatkozás is beszámol. https://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/uj-programmal-segitik-a-munkaeropiac-szereploit-baranyaban

A törekvés arra emlékeztet, ahogyan a (jó értelemben vett) „fejvadász” állásközvetítő cégek működnek; ezt meg is említettem a munkatársaknak, akik egyetértettek ebben.

Mi a közeljövőben igénybe fogjuk venni ezt az új lehetőséget, amikor a cégünk bővülni fog. Remélhetőleg pozitív tapasztalatokról tudok majd beszámolni.

Login (1)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Cele mai recente discuții

Obiectivele tematice EPALE 2021. Să începem!

Vă invităm să îmbogățiți ceea ce urmează să fie un an intens în frunte cu contribuțiile și expertiza dumneavoastră! Să începem prin a lua parte la această discuție online. Discuția online va avea loc marți, 9 martie 2021, între orele 10.00 și 16.00. CET. Discuția scrisă va fi introdusă printr-un flux live cu o introducere în obiectivele tematice 2021 și va fi găzduită de Gina Ebner și Aleksandra Kozyra de la EAEA în numele Comitetului editorial EPALE.

Mai multe