chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

Spațiul de știri

Razvoj pismenosti ter ugotavljanje in priznavanje neformalnega učenja od 2011 do 2014

15/09/2015
de Neja Colja
Limba: SL

V letih od 2011 do 2014 je na Andragoškem centru Slovenije (ACS) potekal projekt Razvoj pismenosti ter ugotavljanje in priznavanje neformalnega učenja, v okviru katerega sta se razvile dve aktivnosti, in sicer Razvoj pismenosti ter Ugotavljanje in priznavanje neformalnega učenja. V nadaljevanju predstavljamo dosežke aktivnosti Razvoja pismenosti.

Prva aktivnost, Razvoj pismenosti odraslih od 2011 do 2014, je bila namenjena razvoju metodologije in pripravi opisnikov temeljnih zmožnosti in ključnih kompetenc, in sicer na štirih področjih:

  • Sporazumevanje v maternem jeziku,
  • matematične kompetence,
  • podjetnost,
  • učenje učenja.

V aktivnost je bilo vključeno usposabljanje učiteljev in mentorjev za razvijanje in vrednotenje temeljnih zmožnosti pri izobrazbeno prikrajšanih skupinah odraslih, implementaciji že prenovljenih programov in posodabljanju programov temeljnega izobraževanja odraslih ter pripravi novih strokovnih in učnih gradiv ter IKT gradiv za zviševanje splošne izobraženosti odraslih.

Aktivnost je bila razdeljena na tri zaokrožene naloge

  • Razvoj opisnikov temeljnih zmožnosti in ključnih kompetenc na izbranih področjih, 
  • Usposabljanje strokovnih delavcev in uvajanje novih programov po delih, 
  • Razvoj novih strokovnih in učnih gradiv.

V okviru razvojne naloge so pripravili metodologijo za pripravo opisnikov temeljih zmožnosti in ključnih kompetenc na 4 področjih in na različnih ravneh.

Opisnike so strokovni javnosti ponudili v obliki štirih študijskih gradiv, ki so dostopna v e-obliki. Rezultati dveletnega projekta so: dousposobljena mreža učiteljev in mentorjev za delo po prenovljenih javnoveljavnih programihmodel stalnega strokovnega spopolnjevanja učiteljev in mentorjev ter usposobljeni učitelji za izvajanje novega programa za mlade. Pripravili so tudi strokovni priročnik, ki bo omogočal kakovostnejše delo učiteljev in mentorjev z ranljivimi skupinami odraslih. Pripravili in producirali so tudi pet IKT gradiv za izboljševanje splošne izobraženosti odraslih.

Projekt sta financirala Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport. Projekt se je izvajal v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete »Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja« ter prednostne usmeritve »Izboljševanje kakovosti in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja.

/ro/file/pismenostkkkkkkkkkjpgpismenostkkkkkkkkk.jpg

Vir: spletna stran ACS


Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn