chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Bokcirkeln som en väg in i det svenska språket

01/10/2019
de Anya Feltreuter
Limba: SV

Personalen på Mjölby bibliotek jobbar aktivt med att nå ut till de som av olika anledningar inte besöker biblioteken. Vi kallar vårt arbetssätt Bibblan på stan. Bibblan på stan handlar om att bygga relationer mellan kommuninvånarna och bibliotekspersonalen och att berätta om vad biblioteken kan erbjuda. Målet är att få människor som inte använder biblioteken att börja göra det. Istället för att vänta på att besökarna ska komma till biblioteken ger sig bibliotekspersonalen ut på ”stan” för att aktivt söka upp nya besökare.

/es/file/bokcirkelnjpgbokcirkeln.jpg

 

Svensk Bibliotekslag (2013:801) fastslår att en av folkbiblioteken prioriterade målgrupper är människor med annat modersmål än svenska. Under tiden vi har jobbat med Bibblan på stan har vi träffat många nya svenskar som inte använder biblioteken. Det kan bero på att man inte vet var biblioteket ligger, att man inte vet om att biblioteksverksamheten i Sverige är gratis eller att man inte riktigt vet hur det fungerar på biblioteket och är rädd att göra bort sig. Många, både infödda svenskar och nya svenskar, har föreställningen att biblioteket bara är till för de med hög utbildningsnivå, som redan läser väldigt mycket, men så är det ju inte. Folkbiblioteken i Sverige har i uppdrag att möta behoven hos hela befolkningen, med särskilt fokus på barn, människor med annat modersmål än svenska och människor med funktionsvarianter.

De flesta folkbibliotek i Sverige ordnar varje vecka språkcaféer och läxläsningstillfällen för de som vill lära sig svenska. i Mjölby ordas dessa i samarbete med Röda korset. Dessa tillfällen är välbesökta både av de som läser SFI och de som väntar på att få börja läsa SFI. Men för den som inte har möjlighet att besöka de språkcaféer eller om ordnas i kommunen kan det vara svårt att komma igång med att lära sig språket. Särskilt svårt kan det vara för kvinnor att komma igång med språket. Det kan bero på att de är föräldralediga och därför måste vänta ett par år innan de kan börja på SFI, att de inte kan lämna barnen och gå till språkcaféerna som ofta är på kvällstid eller att de helt enkelt inte får gå till ställen där män och kvinnor möts.

För att möjliggöra för de invandrarkvinnor som vill lära sig svenska startade Mjölby bibliotek, tillsammans med kommunens enhet Arbete & Välfärd, en bokcirkel enbart för kvinnor. Bokcirkel träffas i lokaler nära SFI och Komvux och de kvinnor som har barn kan ta med sig dem till träffarna.

Målet med träffarna är att kvinnorna ska träna sig på att läsa och skriva på svenska, men också få tillfälle att diskutera frågor som har med det svenska samhället att göra. Träffarna är också ett bra sätt att introducera deltagarna, som kanske aldrig tidigare har använt sig av bibliotekets tänster, till vad biblioteket kan erbjuda.

Ordet bokcirkel för lätt tankarna till träffar då alla deltagarna har förberett sig genom att läsa en förutbestämd bok. Den här bokcirkel fungerar lite annorlunda. Kvinnorna har kommit väldigt olika långt med språket. Några av dem läser och skriver och behöver lite mer utmanande böcker, medan andra är analfabeter och utgår ifrån bilderböcker. Träffarna utgår därför ifrån deltagarnas individuella förutsättningar. Både deltagarna och personalen läser högt och diskuterar olika ämnen tillsammans. Ibland är det enklare ämnen som diskuteras, ibland är det svårare ämnen. Samtalen kan handla om allt ifrån hur man gör när man ska köpa en bostad i Sverige till olika metoder för barnuppfostran eller hur det går till att söka jobb.

Ofta blir det diskussioner om olika ord och vad de betyder. Ordet särbo är till exempel ganska lätt för en svenskfödd att förså, medan några av kvinnorna tyckte att fenomenet var väldigt märkligt: om man älskar varandra och är ett par, varför skulle man då inte också vilja bo tillsammans?

 

Anya Feltreuter är bibliotekschef för Mjölby bibliotek som består av huvudbiblioteket i Mjölby, meröppna filialbibliotek i Skänninge, Mantorp och Väderstad samt biblioteksverksamhet på Kriminalvårdsanstalten i Skänninge. Anya är också en av kontaktpersonerna för Svensk Biblioteksförenings expertnätverk  för folkbibliotekschefer samt Standing Committee Member i IFLAs (International Federation of Library Assosciations) Management & Marketing Section. Anya är särskilt intresserad av frågor som rör ledarskap, demokrati och vuxnas lärande.

Läs fler bloggar av Anya på EPALE:

Från Jelgava till Östergötland – ett Nordplus-projekt om media literacy

Coachande ledarskap skapar innovativa medarbetare

WLIC 2019 i Athen - Libraries: dialogue for change

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn