chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

EPALE-zine: Werken met vrijwilligers

23/09/2019
de Karine Nicolay
Limba: NL

Er zijn veel mensen in de EU die tijd willen vrijmaken om migranten en vluchtelingen te helpen die hun taal willen leren. Maar hoe kunnen vrijwilligers dit leerproces het beste ondersteunen? Hoe kunnen ze optimaal ingezet worden door organisaties in de volwasseneneducatie? Welke ondersteuning hebben deze vrijwilligers nodig? Zijn er daarvan goede voorbeelden te vinden in de Europese unie? Het Erasmus+ project ‘Volunteers in language learning’ onderzocht deze vragen. CVO VOLT uit Leuven was een van de partners in het project.

In het project werkten, naast CVO Volt, ook organisaties uit Oostenrijk, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk mee. Ze hebben allemaal ervaring met het geven van taallessen voor migranten en vluchtelingen. Vrijwilligers assisteren tijdens deze lessen of zorgen voor de creatieve extra’s zoals hulp bij het vertalen.

De partners praatten met de migranten en vluchtelingen, met leraren en met de vrijwilligers over hun ervaring met ondersteuning van vrijwilligers. Ze experimenteerden met twee praktische pilootprojecten in de eigen organisaties. Hun bevindingen delen ze nu via gratis trainingen voor leraren en organisaties, toolkits vol praktische hulpmiddelen en voorbeelden van goede praktijken voor leraren en vrijwilligers en een ‘Good Practice Directory’ van organisaties die bewezen effectief te werken met vrijwilligers.

Lees meer in het EPALE-zine 'Werken met vrijwilligers'.


 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn