chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Digitális kíváncsiság és versenyképesség 45 felett

18/09/2019
de Györgyi Bajka
Limba: HU

A 45 feletti korosztály itt van, megszólítható, és digitális kíváncsiságuk felkelthető.

A világ az elmúlt években szinte maradéktalanul tech-útra tért, ám az X generáció tagjai még egy másik világrendre kaptak útravalót. Ma már alig van olyan munkakör, vagy a mindennapi életünknek olyan szegmense, ami elképzelhető, megugorható digitális tudás hiányában. Egy új gazdaság épül, amelynek kompetenciáit értenünk és alakítanunk kell: az IT tudásnak így minden korú, munkakörű embert szisztematikusan és rendszeresen el kell érnie. Versenyképességünk záloga az élethosszig tartó tanulás eszméjének erősítése és a digitális leszakadással fenyegetett emberek megszólítása. Az IVSZ által koordinált felnőttképzési projekt bebizonyította, hogy a digitális körforgásba azok is bevonhatók, akik hátrányból indulnak.

Az IVSZ által koordinált, a 45 év felettieknek szóló, „A digitalizáció a korral jár!” 4 kistelepülésen, 100 képzési alkalom során 650 résztvevőt mozgatott meg. A projekt a digitális írástudás szempontjából hátrányos helyzetű, vagy akár leszakadással fenyegetett, 45 év felettiek fejlesztése érdekében indult útjára, a hatalmas érdeklődés pedig jelzi a célkitűzés gazdasági, társadalmi és személyes relevanciáját is. A projekt tematikus rendezvényein mintegy 900 érdeklődővel beszélgettünk a digitalizáció jelentőségéről.

A GINOP-3.3.3 - A 45 év felettiek digitális készségfejlesztő képzése: „A digitalizáció a korral jár!” elnevezésű projekt legfontosabb célkitűzése a digitális alapkompetenciák elsajátításának és fejlesztésének elősegítése volt azok körében, akik a digitális eszközöket és szolgáltatásokat a mindennapokban nem használják. A digitális írástudás szempontjából olyan hátrányos helyzetű csoportok megcélzásáról volt szó, mint a 45 év felettiek, a vidéki kistelepüléseken élők, a munkaerő-piacról kiszorulók, illetve a munkavállalók azon csoportja, amelynek bennmaradását tapintható módon veszélyezteti a digitális tudás alapvető hiánya. A projekt megvalósítók célja a gazdaságilag potens, tanulni vágyó 45-65 éves korosztály motiválása és támogatása volt a minőségi internethasználatban rejlő lehetőségek és a tudatos alkalmazás praktikáinak megismertetésével.

Ebben az esetben a digitális online eszközök és az internet használata kiemelt fontosságú, hiszen ez a munkaerőpiaci reintegrációjukat is előmozdítja. A program gazdasági szempontból elsősorban a célcsoport munkaerőpiacon való (újra)megjelenését támogatta a versenyképesség növelésével, társadalmi szempontból pedig olyan sürgető problémák legyőzéséhez járult hozzá, mint a generációs különbségekből fakadó nehézségek, a leszakadó rétegek esélyeinek javítása és a hazai digitális munkaerőpiac erősítése. A program ezzel összhangban Miskolcon és a környékén található 4 településen (Kistokaj, Sajólád, Sajóörös, Mályi) valósult meg.

A képzések mellett tematikus rendezvényekkel is igyekeztekk megszólítani a 45 év felettieket: a Miskolci farsangon, a Mályi Tavi vigasságokon, a Kistokaji falunapokon és más rendezvényeken személyesen is beszélgethettünk az érdeklődőkkel, amely során sikerült felkelteni digitális kíváncsiságukat. A program nyomán gyümölcsöző, hosszútávú együttműködések is létrejöttek, helyi civil szervezeteket, kormányhivatalok és önkormányzatok is csatlakoztak a célunkhoz.

A teljes cikk az IVSZ honlapján érhető el.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn