chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Folkbildning på Svenska?

06/09/2019
de EPALE NSS Sverige
Limba: SV

/sv/file/inclusion-2731343340png-1inclusion-2731343_340.png

I tisdags var EPALE och lyssnade på presentationen av forskningsrapporten ”Folkbildning på svenska? En studie av språkintroduktion för migranter i studieförbundet Sensus regi” . Presentationen var i på Sensus lokaler i Norrköping. Studien är genomförd av Magnus Dahlstedt, Andreas Fejes och Sabine Gruber vid Linköpingsuniversitet på uppdrag av Sensus.
Det var fullsatt med åhörare från folkbildningen och vuxenutbildningens aktörer, representanter från utbildningsdepartementet, migrationsverket, UHR med mera.

Resultaten i studien visar på att studieförbundet lyckats skapa ett sammanhang där deltagarna känner sig sedda och delaktiga. De studerande ges en möjlighet att träna språket med också knyta kontakter och vara en del i ett sammanhang.  Helheten i de tillfällen som erbjuds gör att deltagarna känner sig delaktiga. Uppläggen på lektionerna bygger mycket på deltagarnas upplevelser och den svenska de behöver träna på för att klara sig i sitt nya hemland. Det blir diskussioner som hjälper deltagarna att förstå sitt nya sammanhang.

Sensus blir i detta fall en plats där deltagarna kan drömma om framtiden med grund i nuet och inte i dåtiden.

Studien kommer att följas upp efter 3 och 6 år för att se hur deltagarnas meningsskapande i sitt nya sammanhang fortskrider.

Här nedan hittar du länken till den fullständiga rapporten.

Folkbildning på Svenska?

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn