chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Resursă

СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ ЧРЕЗ РАЗВИТИЕ НА СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

Limba: BG

Postat de Iliana Taneva

Голяма част от политиките в съвременните европейски общества са насочени към социално включване на уязвимите групи. Социалното включване благоприятства процеса на интеграция в обществото, свързано е с осигурен достъп до възможности и ресурси, необходими за пълноценното участие в икономическия, социалния и културния живот. То е формулирано като една от целите в Стратегията на ЕС за устойчив растеж „Европа 2020”. Социалното предприемачество подпомага социалното включване на уязвимите групи чрез осигуряване на заетост, подобряване на техния жизнен стандарт, предоставяне на услуги и други форми на подкрепа. То представлява дейност, ориентирана не само към печалба, но и към постигането на социални цели, свързани с благоденствието на цялото общество и определени социални групи в неравностойно положение.

 

Голяма част от политиките в съвременните европейски общества са свързани с преодоляване социалното изключване на уязвимите групи. Европа е изправена пред предизвикателства, които изискват решения, съчетаващи икономическото и социалното благополучие. Във връзка с това, в различните страни се поставя акцент върху разви- тието на социалното предприемачество, което има важен принос за интеграцията на хората в неравностойно положение.

Autorul(-ii) resursei: 
гл. ас. д-р Ваня Ганева, СА „Д. А. Ценов” – Свищов
Data publicării:
Joi, 12 Mai, 2016
Limba documentului
Tipul de resursă: 
Articole
Țară:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn