chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Unge voksne skal have større forståelse af sig selv

01/05/2019
de Emil Thirup-Sorknæs
Limba: DA

Hvordan kan man give unge voksne selvtillid, handlekraft og en forståelse af, hvilke kompetencer de har? Det har højskoleforstander på Højskolen Snoghøj Martin Elung sat sig for at undersøge.

Tekst og billede: Lene Rimestad, www.rimestad.dk

Højskolerne kommer af en særlig tradition, der blev grundlagt af Grundtvig for 175 år siden. Der er i dag fortsat bred politisk opbakning til højskolerne. Men mens det øvrige uddannelsessystem er blevet akkrediteret i fælles europæiske kvalifikationsrammer, der muliggør samarbejde og dialog, står højskolerne i dag i voksende grad isoleret tilbage. Men hvordan kan man validere de ikke-formelle uddannelser, som højskolerne tilbyder?

Det vil Martin Elung, der er forstander på Højskolen Snoghøj, gerne finde ud af. Derfor bruger han EPALE og er blevet ambassadør for EPALE i Danmark. Han har brugt platformen til at få kontakt med andre europæiske uddannelsesinstitutioner med de samme tanker og lignende uddannelser.

”Det er i dag primært unge voksne, som går på højskoler, og vi skal gerne kunne tilbyde dem og i fremtiden også andre aldersgrupper at udvikle sig i fællesskabet på en højskole. Derigennem kan de få en større forståelse af sig selv i den komplekse verden, vi lever i. Det kan vi bl.a. bruge et valideringssystem af de ikke-formelle uddannelser til,” siger Martin Elung.

Gruppen af unge voksne er i dag meget pressede, lider oftere af angst, stress og oplever præstationspres, påpeger han. Det underbygges også af forskning i aldersgruppens mentale sundhed. Forskningen dokumenterer en stigning i psykiske lidelser hos børn og unge. Med en validering af deres ikke-formelle kompetencer vil de unge voksne få større indsigt i, hvad de egentlig kan, hvad de har lært, og hvad de vil efterfølgende.

Frirum og kompetencer

På Højskolen Snoghøj kan højskoleeleverne få undervisning i forskellige performanceforståelser gennem kurser inden for musical, teater og musik. Mens højskolen på den ene side tilbyder et frirum uden karakterræs, pensum og eksamen, mangler der i dag et sprog for, hvordan højskolerne helt konkret bidrager til læringen hos og udviklingen af eleverne.

Martin Elung vil gerne bevare frirummet på højskolen, men han vil også gerne støtte eleverne i at finde ud af, hvem de er, og hvad de kan. Og få det sat i system – helst i en større kontekst end kun den danske. Det kan være en mellemstation mellem den ikke-formelle læring på højskolerne og den formelle læring på uddannelsesinstitutioner som universiteter eller andre videregående uddannelser. Højskolerne er gode til den eksistentielle dannelse: at få kontakt med sig selv og finde ud af hvad man vil.

”Der er ikke nogen offentlig diskussion om, hvordan vi kan spille sammen med det øvrige uddannelsessystem, og hvor vigtig den ikke-formelle læring som tilbydes på højskolerne er,” siger Martin Elung.

Global mulighed

”Vi skal og kan ikke isolere os fra resten af verden, og der er behov for en mere overordnet koordinering, og her kan EPALE spille en rolle,” siger han.

EPALE handler udelukkende om voksenlæring, og her kan han og andre finde inspiration om både voksenlæring og ikke-formel læring.

”På EPALE skriver begavede folk sammen og samler viden ind om forskellige emner. Mange mennesker i Europa er interesserede i validering af ikke-formel læring, så der er meget viden at hente,” siger Martin Elung.

Der findes blandt andet et nordisk netværk med fokus på emnet, og der afholdes jævnligt konferencer om VPL, validation of prior learning eller realkompetencevurdering. Martin Elung har været på konference i Århus for nogle år tilbage og mødte her andre, der som han gerne vil arbejde videre med VPL. I starten af maj skal han igen afsted på en større konference i Berlin.

Martin Elung har været forstander for Højskolen Snoghøj i tre år. Tidligere var han rektor for Scenekunstens Udviklingscenter under Kulturministeriet. Også her arbejdede han målrettet på at få de kunstneriske uddannelser akkrediteret.

”Der er desværre fortsat en vis forskrækkelse for at indføre et fælles sprog, som en kvalifikationsramme dybest ser er, men det er vigtigt, at vi får nogle begreber, så vi også internationalt kan være i dialog om, hvordan vi bedst arbejder med og tilskynder læring,” siger han.

Ikke noget valideret system

Globaliseringen gør, at en medarbejder kan have brug for at dokumentere en ikke-formel læring til en arbejdsgiver i et andet land. Frem for alt handler det om, at højskolerne og andre uddannelsesinstitutioner skal understøtte, at eleverne kan forstå sig selv bedre. De unge voksne har meget fokus på, hvordan andre opfatter dem og mindre fokus på, hvem de selv er. De centrale spørgsmål er: Hvem er jeg og hvad er jeg?

”Det handler om, at man kan skabe en afstand til sine behov og derigennem få en forståelse af sig selv. Subjektificeringen, som den hollandske læringsforsker Gert Biesta kalder det,” siger Martin Elung.

Lige nu er der ikke noget valideret system for den ikke-formelle læring, og der er et stort behov og potentiale på området, mener Martin Elung. Men det er også en svær øvelse. Han er blevet glædeligt overrasket over, hvordan folk internationalt tænker ud af boksen og har en vilje til at arbejde sammen for at finde ud af, hvordan man kan samarbejde med andre i uddannelsessektoren.

”Valideringen af ikke-formelle kompetencer betyder, at man kan understøtte elevernes selvopfattelse og identitet. Kompetencer kommer ikke kun fra det formelle uddannelsessystem – Læring kan foregå alle steder, og eleverne har et meget stort behov for at finde ud af, hvem de er, og hvad de er,” siger Martin Elung.

Tre samarbejder

  • Højskolen Snoghøj har lige nu gang i tre ansøgninger om europæiske samarbejder.

  • Projekterne søges støttet økonomisk af Creative Europa og Erasmus+.

  • Højskolen har partnere i Italien, Portugal, Grækenland og Bulgarien.

  • Fokus er på unge voksnes performance, selvforståelse og validering af kompetencer

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn