chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Resursă

Slovenska izdaja priročnika Raziskava spretnosti odraslih: vodnik za bralce

Limba: SL

Postat de Neja Colja

Na Andragoškem centru Slovenije (ACS) so v okviru raziskave PIAAC (Programme for the International Assesment of Adult Competences) izdali slovenski prevod OECD-jevega priročnika Raziskava spretnosti odraslih: vodnik za bralca. S prevodom priročnika hočejo raziskovalcem, izobraževalcem in drugim strokovnjakom podrobneje predstaviti metodologijo, vzorčni načrt in možnosti primerjave s prejšnjimi raziskavami spretnosti odraslih in povezave z raziskavo PISA (Programme for International Student Assesment).

Priročnik, ki je spremljevalna knjiga k prvi publikaciji OECD Skill Outlook (2013), nam pomaga razumeti in interpretirati rezultate, saj brez tehničnih podrobnosti pojasnjuje metodologije, ki so v ozadju načrta te raziskave, in operativne vidike raziskave.

Priročnik obravnava štiri glavne teme z različnimi poglavji:

  • Kaj meri Raziskava spretnosti odraslih,
  • kako se je raziskava načrtovala in izvedla,
  • kako so predstavljeni rezultati raziskave,
  • kako je raziskava povezana s prejšnjimi raziskavami spretnosti odraslih, z OECD-jevim Programom za mednarodno primerjavo dosežkov učencev (PISA) in z delom na področju merjenja ključnih kompetenc in človeškega kapitala.

Priročnik je sestavljen iz osmih poglavjih. V prvem poglavju opisuje postopke raziskave k merjenju ključnih spretnosti za procesiranje informacij. Predstavljeni so konceptualni okviri, ki definirajo konstrukte besedilnih in matematičnih spretnosti ter reševanja problemov v tehnološko bogatih okoljih. Drugo poglavje opisuje vsebino osnovnega vprašalnika in temeljna načela njegove zgradbe. Tretje poglavje predstavlja ključne vidike načrta raziskave in opisuje, kako je bila raziskava izvedena. Četrto poglavje opisuje, kako se poroča o rezultatih raziskave, poudarek pa je na pomenu ocene in ravni zmožnosti. V petem poglavju lahko beremo o primerjavi te raziskave z drugimi mednarodnimi raziskavami spretnosti odraslih. Šesto poglavje opisuje odnos med raziskavo PIAAC in raziskavo PISA. Sedmo poglavje raziskuje odnos med raziskavo in okvirom kompetenc. Osmo poglavje obsega razpravo, do kakšne mere so lahko neposredna merjenja spretnosti alternativa ali dopolnilo tradicionalnim pokazateljem človeškega kapitala.

Autorul(-ii) resursei: 
Ester Možina, Katja Bider, Špela Lenič
ISBN: 
978-961-6851-51-0
Data publicării:
Luni, 1 Iunie, 2015
Limba documentului
Tipul de resursă: 
Studii și rapoarte:
Țară:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn