chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

Resursă

Opisniki temeljnih zmožnosti – Priročna knjižica z navodili

Limba: SL

Postat de Ajda Turk

V okviru evropskega projekta »Razvoj pismenosti in ugotavljanje ter priznavanje neformalno pridobljenega znanja od 2011 do 2014«, financiranega s strani Evropskega socialnega sklada in Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport, so na Andragoškem centru Slovenije razvili opisnike štirih temeljnih zmožnosti.

V sodelovanju z izkušenimi učitelji in mentorji s področja dela z ranljivimi skupinami odraslih so nastale knjižice za naslednje štiri temeljne zmožnosti:

Štirim knjižicam, ki so strokovni javnosti ponujene v elektronski obliki, se je priključila še Priročna knjižica z navodili za uporabo, avtorice dr. Petre Javrh. Celoten komplet knjižic, je bil oblikovan ob pomoči učiteljev in mentorjev ter skozi dialog s končnimi uporabniki. V izhodišču je namenjen izobraževalcem oziroma učiteljem, ki lahko po lastni presoji posamezne dele predstavijo tudi udeležencem. Po mnenju avtorjev vsebina celotnega gradiva predstavlja verjetno najbolj konkreten in življenjski zapis temeljnih zmožnosti za izobraževanje ranljivih skupin pri nas.

Priročna knjižica z navodili predstavlja teoretično podporo vsebini drugih knjižic ter olajša njihovo razumevanje. Izobraževalci odraslih, katerim je knjižica v prvi vrsti namenjena, bodo v njej našli podrobnejšo opredelitev opisnikov ter vrsto praktičnih namigov za uporabo le-teh v didaktične namene.

Knjižica podaja koristi in možnosti za uporabo štirih knjižic z opisniki temeljnih zmožnosti za izobraževalce odraslih, opozori pa tudi na možnost koristne uporabe s strani udeležencev. Izobraževalci odraslih se v svoji praksi večkrat srečujejo s temeljnimi zmožnostmi, ki so opisane kot teoretični koncepti, redkeje pa s temeljnimi zmožnostmi kot orodjem za pripravo izvedbenega kurikula in spremljanje udeležencev med izvedbami različnih programov. Predstavljeni opisniki so na ta način lahko zelo koristen pripomoček za učinkovito pripravo izvedbenih gradiv ter nasploh dobro pomagalo pri pripravi izobraževanja. Tudi udeleženci lahko po predhodni predstavitvi knjižice samostojno uporabljajo za spremljanje naučenih vsebin in kot orodje za samoevalvacijo napredka.

Knjižica z navodili podrobno predstavi tudi koristi uporabe knjižic o temeljnih zmožnostih za namene samoevalvacije, formativnega in sumativnega spremljanja napredka, za namene predstavitve temeljnih zmožnosti zunanjim partnerjem in tudi navduševanje potencialnih udeležencev.

Sledi kratek pregled dveh pristopov, ki sta omogočila konsistentno raziskovalno in razvojno delo ter privedla do opisnikov, ki so predstavljeni v knjižicah. Le-ti namreč niso plod slučajnega zbiranja idej, temveč dolgotrajnega in sistematičnega dela večje raziskovalne skupine. V postopkih so uporabili oba pristopa, »od zgoraj navzdol« in »od spodaj navzgor«, oba pa zaokrožili s preizkušanjem dobljenih opisnikov v praksi in določenimi izboljšavami.

Priročna knjižica z navodili zajema tudi poglavje namenjeno temeljnim zmožnostim, ki utemeljuje njihovo pomembnost v ozračju hitrih sprememb, globalizacije in digitalne revolucije ter na kratko predstavi razumevanje temeljnih zmožnosti skozi slovenski model programov za ranljive skupine.

Pomemben del te knjižice predstavlja tudi poglavje o tem, kako so opisniki zapisani in predstavljeni v preostalih knjižicah, knjižico pa dopolnjuje tudi priročni slovar ključnih pojmov, ki se najpogosteje uporabljajo.

Vir: Spletna stran ACS, 14. 7. 2015

 

Povzela Leonida Brezovec

Autorul(-ii) resursei: 
dr. Petra Javrh
ISBN: 
978-961-6851-39-8
Data publicării:
Duminică, 1 Decembrie, 2013
Limba documentului
Tipul de resursă: 
Altele
Țară:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn