chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Önreflexió az iskolák számára a digitális korban (SELFIE): releváns-e ez a felnőttoktatás szempontjából?

27/02/2019
de Györgyi Bajka
Limba: HU
Document available also in: EN DE HR EL CS

/en/file/selfie-toolSELFIE tool

SELFIE tool

 

Simon Broek megvizsgálja a SELFIE eszközt – amelynek segítségével iskolák mérhetik fel, mennyire vannak felkészülve a digitális korra –, és szól az eszköz felnőttoktatási ágazatban történő bevezetésének lehetőségéről.

 

A SELFIE egy iskolák számára kifejlesztett eszköz annak felméréséhez, hogy miként ágyazzák be és használják a digitális eszközöket szervezetükben és a tanulási folyamatban. Az eszköz 2018 októberében indult útjára, és az Unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhető. Világszerte használható az alapfokú és a középfokú (általános és szakképző) iskolákban, valamint a nem felsőfokú posztszekunder képzési intézményekben. Eddig már több mint 150 000 iskolavezető, tanár és diák vett részt benne.

 

Azon különféle területek vizsgálata, ahol a digitális eszközök szerepet játszhatnak

Az eszköz egy sor tematikus területet vizsgál az oktatási szervezetek digitális kompetenciájának keretrendszerére (DigCompOrg) épülve.

  • „A” terület: Vezetés. Ez a terület a vezetés szerepét vizsgálja a digitális technológiáknak az egész iskolában történő integrálása, valamint az iskola alapvető munkájához – a tanításhoz és a tanuláshoz – való hatékony felhasználása tekintetében.
  • „B” terület: Infrastruktúra és felszerelések. Ez a terület a megfelelő, megbízható és biztonságos infrastruktúra meglétére vonatkozik (úgymint felszerelések, szoftver, információs források, internetkapcsolat, műszaki támogatás, illetve fizikai tér). Ez lehetővé teheti és elősegítheti az innovatív tanítási, tanulási és értékelési módszereket.
  • „C” terület: Folyamatos szakmai továbbképzés. Ez a terület azt vizsgálja, hogy az iskola elősegíti-e személyzetének folyamatos szakmai továbbképzését minden szinten, és beruház-e abba. A folyamatos szakmai továbbképzés támogathatja az olyan új tanítási és tanulási módok kifejlesztését és integrálását, amelyek kihasználják a digitális technológiákat a jobb tanulási eredmények elérése érdekében.
  • „D” terület: Oktatás és tanulás. A digitális technológiák eredményesebb tanulás érdekében történő alkalmazása egyet jelent a tanítási és a tanulási módszerek aktualizálásával és az azokkal kapcsolatos innovációval.
  • „E” terület: Értékelési módszerek. Ez a terület azokra az intézkedésekre vonatkozik, amelyeket az iskolák fontolóra vehetnek annak érdekében, hogy a hagyományos értékelésről fokozatosan a különféle gyakorlatok átfogóbb repertoárjára helyezzék át a hangsúlyt. E repertoár olyan technológiaalapú értékelési módszereket foglalhat magában, amelyek diákközpontúak, személyre szabottak és hitelesek.
  • „F” terület: A diákok digitális kompetenciája. Ez a terület azokra a készségekre, ismeretekre és attitűdökre vonatkozik, amelyek lehetővé teszik, hogy a diákok magabiztosan, kreatívan és kritikusan használják a digitális technológiákat.

 

Tailored approach

Igényekhez szabott megközelítés

Az eszközön belül egy koordinátor szerkeszteni és módosítani tudja az önértékeléshez használt kérdőíveket. A koordinátor emellett meghívhat iskolavezetőket, tanárokat és diákokat, hogy külön, igényekhez szabott kérdőívek segítségével megvizsgálják, mennyire készült fel az iskola a digitális korra. Az eredmények valós időben láthatók.

Az alábbi videó jól bemutatja az eszközt:

 

Működhet ez a felnőttoktatási szolgáltatók esetében is?

A rövid válasz: pillanatnyilag nem. A SELFIE eszköz egyes elemei azonban relevánsak lehetnek egyes felnőttoktatási szolgáltatók szempontjából. A SELFIE külön kérdőíveket tartalmaz a posztszekunder, nem felsőfokú szakképzési szolgáltatók számára, amelyek között lehetnek felnőttoktatási szolgáltatók. Emellett az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja, miként lehetne hozzáigazítani a SELFIE eszközt a munkaalapú tanuláshoz. Ez jelentheti az alkalmazott terminológia esetleges aktualizálását (például „tanárok” helyett „oktatók”) – mivel lehetővé kell tenni, hogy a vállalatok részt vegyenek az önreflexióban –, valamint további területek lefedését.

A felnőttoktatási szolgáltatók és a digitalizáció

Amikor (az EPALE keretében vagy azon kívül) a felnőttoktatás és a digitalizáció kérdésköre kerül szóba, a középpontban az áll, hogy miként integrálódnak a digitális eszközök az oktatásba, hogyan érinti a felnőttoktatást az IKT segítségével biztosított távoktatás és kevert oktatás, miként váltja fel a digitális tanulás a személyes tanulást, és hogyan biztosítható, hogy a tanulás továbbra is mindenki számára hozzáférhető legyen.

Amiről azonban nem igazán esik szó, az az, hogy miként változtatja meg a digitalizáció és az IKT a felnőttoktatási szolgáltatókat és a tanulás szervezését.

Nem szabad alábecsülni azt a hatást, amelyet az IKT gyakorol a társadalom minden területére. Egész szakmák és üzleti modellek tűntek el, mások pedig megjelentek. Miként működik ez a felnőttoktatásban? Nem tudom teljesen biztosan. Amit tudok, az az, hogy a digitális eszközök és munkamódszerek a felnőttoktatási szolgáltatókat is érintik, pozitívan és negatívan egyaránt. Az általános és a középiskolákhoz hasonlóan a felnőttoktatási szolgáltatóknak is fel kell készülniük a digitális korra, és hasznos lehet számukra az e témával kapcsolatos önreflexió.

Fedezze fel a SELFIE eszközt, és mondja el nekünk, relevánsnak tartaná-e azt a felnőttoktatás területén is! Min kellene változtatni ahhoz, hogy alkalmazható legyen?

SELFIE eszköz


Simon Broek számos európai kutatási projektben vett részt az oktatás, a munkaerőpiaci kérdések és a biztosítási tevékenység témakörében. Tanácsadóként segítette az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az európai ügynökségeket az oktatáspolitikákkal, az egész életen át tartó tanulással és a munkaerőpiaci kérdésekkel kapcsolatban, jelenleg pedig az Ockham Institute of Policy Support ügyvezetője.

Etichete:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn