chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma eletrónica para a educação de adultos na Europa

 
 

Blogue

Hogyan kezeljük az európai projektek szénlábnyomát?

31/10/2018
por Györgyi Bajka
Idioma: HU
Document available also in: EN EL SL DE FR IT PL ES CS

/en/file/mobility-environmentMobility environment

Mobility environment

Az európai projektek nagyszerűen mobilizálják az embereket, az ötleteket és a bevált gyakorlatokat, a mobilitás környezeti költségei azonban aggodalomra adnak okot. Jobb beépített ösztönzőkre van szükségünk a környezeti szempontból fenntartható projektek érdekében.

Milyen hangja van egy európai projektnek? Ez a hang a repülőgép-hajtóművek dübörgése, sínek csattogása, a gurulós bőröndök apró kerekeinek hangja a brüsszeli macskaköveken.

Hadd fejtsem ki, mire gondolok.

A valamennyi korábbi uniós mobilitási programot ötvöző Erasmus+ program nagy számban mozgat meg embereket. Csak 2016-ban kontinensszerte mintegy 725 000 embert hozott mozgásba tanulmányok, képzésben való részvétel vagy önkéntesség céljából. A program állítólag jó úton halad azon cél elérése felé, hogy 2020-ig 4 millióan tanuljanak, oktassanak vagy vegyenek részt képzésben külföldön.

A mobilitás implicit módon benne rejlik az Erasmus+ 2. kulcstevékenységében is, amelynek keretében számos felnőttoktatási projektet finanszíroznak. Egy tipikus többéves felnőttoktatási partnerségi projekt magában foglal legalább néhány külföldi partnertalálkozót, valamint egy multiplikációs rendezvényt valahol Európában.

Az európai projektek ezért egyet jelentenek a hálózatépítéssel, a gyakorlatok megosztásával, és egy közös szakmai identitás személyes kapcsolatok révén történő kialakításával. És egyet jelentenek a repülőutakkal, a vonatozással és (egyes esetekben) az autózással – méghozzá rengeteggel. Ez azt jelenti, hogy a projektek összességének szénlábnyoma jelentős. Mit lehet ezzel kezdeni?

Vannak annyira jelentősek a mobilitás előnyei, hogy egyszerűen meghaladják az éghajlati költségeket? Csak figyelni kell arra, hogy gondoljunk a környezetre, amikor kinyomtatjuk a konferenciaanyagokat? Nem valószínű, hogy bárki is így gondolkozna egy fenyegető éghajlati válság idején. Másfelől viszont a mobilitás alátámasztja a kontinens mint közös tér elképzelését.

Talán valahogy jobban be kellene építeni a környezeti dimenziót a projektek struktúráiba, és magába az Erasmus+ programba?

Mi lenne, ha a pályázatok részeként kötelező jelleggel elő lenne írva egy környezeti fenntarthatósági terv elkészítése? Mi lenne, ha a pályázatoknál pluszpontok járnának minden virtuális találkozóval kiváltott személyes találkozóért? Lehetnének a mobilitási időszakok hosszabbak, úgy, hogy kevesebb ember mozog? És mi volna, ha minden egyes projekthez rendelkezésre állna egy átlátható, nyilvános szénlábnyom-kalkulátor, és pénzügyi ösztönzők mozdítanák elő a szénlábnyom lehető legkisebb szinten tartását?

Ezek csupán puhatolózó felvetések és ötletek, de talán érdemes őket alaposabban megvizsgálni. Az éghajlatváltozás projekteken belüli problémájával kapcsolatban rendszerszintű gondolkodásmódra van szükség.

Tekintse meg az itt összegyűjtött legjobb tippeket a nemzetközi projektek környezeti hatásának csökkentésére vonatkozóan!

Köszönetnyilvánítás: Az ebben a bejegyzésben felvetett ötletek közül többet is először korábbi munkahelyemen, a Finn „Egész életen át tartó tanulás” Alapítványnál vitattam meg kollégáimmal. Az alapítvány egyik stratégiai célkitűzése a környezet felnőttoktatás révén történő védelme. A projektekre vonatkozó szénlábnyom-kalkulátor ötlete Jarmo Pykälä gazdasági és fejlesztési menedzser fejéből pattant ki.

További olvasnivalók:


Markus Palmén újságíró, író, audiovizuális producer és szabadúszó. 2017 augusztusa óta ő az EPALE szakpolitikáért felelős témakoordinátora. Markus nyolc éven át volt a European Lifelong Learning Magazine vezető szerkesztője és főszerkesztője.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn