chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma eletrónica para a educação de adultos na Europa

Recurso

Átalakuló munkahelyek: az automatizálás hatása Magyarországon

Idioma: HU

Publicado por Györgyi Bajka

A tanulmány megállapításainak alapja az MCKinsey Global Institute által a technológiai trendek - beleértve az automatizálást, a mesterséges intelligánciát, a digitalizálást és a robottechnológiát -a magyar és nemzetközi munkaerőpiacra és gazdaságokra kifejtett hatásáról elvégzett kutatási programja. A magyarországi automatizálás modellezésére használt módszertan az MGI 2017-es jelentésén alapszik, melynek címe: A Future That Works: Automation, Employment, and Productivity (A működő képes jövő: Automatizálás, foglalkoztatás és termelékenység).

A vezetői összfoglaló megállapításai:

  • Az automatizálás alapjaivan fogja átalakítani a világgazdaságot és a munkaerőpiacokat, mivel a munkafeladatok közel 49 százaléka már jelenleg is automatizálható technikailag.
  • Az automatizálás úgy járulhat hozzá a magyar GDP növeléséhez, hogy egyidejüleg növeli a termelékenységet és jelent megoldást a munkaerőhiányra.
  • Az automatizálás bevezetésének üteme lehetővé teszi az alkalmazkodást a vállalatok, a munkaerőpiac és a politikai döntéshozók számára, hogy felkészüljenek a változásokra.
  • 2030-ig az automatizálás Magyarországon 1 millió munkahelyre fog érdemi hatást kifejteni a mérsékelt ütemezésű forgatókönyv alapján.
  • Magyarország az automatizálás központjává válhat, ha megteszi a szükséges lépéseket, melyben az oktatásnak és a képzésnek kiemelkedő szerepe van. Magyarország lehetőségei az automatizálás korszakában. 
Autor(es) do recurso: 
David Fina
Havas András
Solveigh Hieronimus
Jánoskuti Levente
Kadocsa András
Puskás Péter
Data de publicação:
Domingo, 20 Maio, 2018
Língua do documento
Tipo de recurso: 
Estudos e relatórios
País:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email