Passar para o conteúdo principal
Blog
Blog

Job-Shadow Engeland, Onderwijs in Gevangeniswezen

Veronique Aicha Achoui ging in het kader van een Erasmus+ project een week op stage in het Engelse gevangeniswezen. Hoe zien zij educatie daar? Lees hier haar belevenissen.

Job-shadow

 

Veronique Aicha Achoui, CHAINS

www.chainsinternational.com

Datum:

27 maart tot 31 maart, 2017

 

Voornaamste activiteiten:

Op bezoek bij Prison Education Trust en drie gevangenissen bezocht, een celebration van ‘Learning Together’, gesprekken met drie organisaties RAPT, The Irene Taylor Trust en The Shannon Trust en aanwezig bij symposium van lancering PUPIL en PLAN.

 

Websites van organisaties die in dit verslag aan bod komen:

 

Prison Education Trust                              

The Irene Taylor Trust                                

Foundry                                                         

Inside Out Movement                                 

RAPT                                                           

The Shannon Trust                                                  

PLA: prisoners Learning Allience              

                               

                                              

Dag 1: maandag

Ontmoeting met Nina Champion van Prison Education Trust (PET) bij The Foundry. Kort voorgesteld aan het team dat bestaat uit zo’n 10 personen die full-time werken, daarnaast hebben ze een bestuur bestaande uit advocaten, rechters en 1 ex-gedetineerde. Sinds kort en een advisory board bestaande uit zo’n 14 ex-gedetineerden.

 • Twee personen die zich bezighouden met financiën (een administratief, een strategisch).
 • Drie personen die zich bezighouden met fondsenwerving
 • De directeur
 • Nina als Head of Policy & Research
 • Een persoon die zich bezighoudt met technologie in gevangenissen
 • En twee projectmanagers

 

PET biedt bovenal hoger onderwijs aan. Veel ex-gedetineerden blijven deel uitmaken van PET alumni ook nadat ze uit de gevangenis komen. PET heeft zich altijd vooral gericht op het aanbieden van hoger onderwijs op afstand. De afgelopen vijf jaar echter is er mede door politieke veranderingen binnen de organisatie meer nadruk komen te liggen op strategisch meedenken met gevangenisonderwijs, een rol waar de organisatie zelf nog aan moet wennen en bovendien ook zelf zoekende in is. Toch is er door het gefragmenteerde aanbod van onderwijs binnen gevangenis, zowel betaald als vrijwilliger, behoefte aan coördinatie. Zo zijn er een aantal organisaties aan het ontstaan die hetzelfde aanbieden, zoals samenwerkingsverbanden tussen universiteiten en gevangenissen, waarover later meer.

Voor meer informatie over PET, ik heb een aantal stevige en erg interessante onderzoeken meegekregen, neem contact op met EPEA-NL via info@epea-nl.

 

The Foundry

Het gebouw waar het kantoor van de PET is gevestigd, heet The Foundry. The Foundry is een gebouw waar zo’n 30 organisaties zitten die zich bezighouden met change op hun eigen manier. Er zitten organisaties die zich bezighouden met milieu, bescherming van werknemers.

 

Dag 2: dinsdag

Ontmoeting met Sara Lee, al 21 jaar directeur van The Irene Taylor Trust. We ontmoeten elkaar in The Clink, een restaurant voor interne en externe gasten waar iedereen kan reserveren en waar alleen gedetineerden werken. Het restaurant biedt plaats aan zo’n 120 gasten voor lunch en diner. Iedere dag zitten er zeker zo’n 40 eters. Gasten moeten 48 uur van tevoren reserveren in het restaurant. Er werken 10 gedetineerden in de keuken, onder toezicht van twee supervisors, en ongeveer 6 in de bediening onder toezicht van twee supervisors. Geen bewaking was er te zien. Bestek was plastic. The Clink is verbonden aan de gevangenis HMP Brixton waar ongeveer 800 gedetineerden leven. Slechts zo’n twintig gedetineerden mogen deelnemen aan The Clink op voorwaarde dat zij zich heel goed hebben gedragen in detentie in de afgelopen jaren en dat zij in het meest milde regime zitten. (D). HMP Brixton is een publieke gevangenis.

 

The Irene Taylor Trust

Sara Lee heeft 21 jaar geleden de stichting ‘The Irene Taylor Trust’ opgericht. Een van hun grootste projecten is ‘Music in Prisons’. Nu werken vijf full-time werkers bij de stichting. Deze organisatie leert gedetineerden in 1 week een muziekinstrument te bespelen waarin zij met de groep ook een album maken in dezelfde week. Wat interessant is aan The Irene Taylor Trust is dat zij muziek als onderwijs beschouwen en niet als hobby omdat er indirect wordt aangestuurd op het aanleren van vaardigheden en het aanboren van de eigen creativiteit. Vandaar dat de muziek van de deelnemers ook altijd origineel is. Het album wat gezamelijk wordt gecomponeerd is dan ook altijd uniek. Dit album krijgen gedetineerden vervolgens mee naar huis. Muziek is een bjzondere vorm van communiceren met elkaar, zoals alle vormen van non-verbale communicatie, die helaas niet altijd de erkenning krijgt die het verdient. Daarbij hebben ze een project Sounding Out waarbij ze zorgen voor betaald werk in de muziek voor deelnemers van Music in Prisons waarbij nog nadrukkelijker de aandacht wordt gericht op het ontwikkelen van vaardigheden, ook en juist buiten detentie. *De overstap van binnen detentie naar buiten detentie wordt 'through the gates' genoemd in Engeland. 

 

Dag 3: woensdag

Een ‘Learning Together’ celebration in HM Prison in Nottingham. Een reis van ongeveer drie uur heen en drie uur terug van Londen naar Nottingham. De bijeenkomst vindt plaats in een gevangenis waarbij zo’n 50 mensen aanwezig zijn. Learning Together is geïnspireerd en deels gekopieerd van The Inside-Out movement in de Verenigde Staten waarbij studenten van universiteiten en gedetineerden in gevangenissen samen dezelfde colleges volgen gedurende een x aantal weken. Het onderwerp hangt af van het vakgebied die de universiteiten geven, maar vooralsnog zijn het vooral de criminologie-, literatuur- en filosofie-afdelingen die dit soort initiatieven opzetten. In het geval van Nottingham volgden ze een cursus van 9 weken en het onderwerp was criminologie.

HM Prison Lowdham Grange biedt gedetineerden opleidingen aan in filmmaken, grafisch ontwerpen en animatie. Hiervoor kunnen ze kwalificaties krijgen. Dit zijn kwalificaties die hetzelfde zijn als buiten detentie. Hierin wordt dus juist geen onderscheid gemaakt, anders zouden gedetineerden altijd het stempel van detentie met zich mee moeten dragen. Van kwalificaties die hetzelfde zijn als buiten detentie ziet HMP Lowdham Grange dan ook gelukkig de meerwaarde, ook al is het aanbod van onderwijs en kwalificaties helaas veelal alleen mogelijk op het laagste niveau om het aantal deelnemers zo groot mogelijk te houden. In deze zin is onderwijs op maat nog een uitdaging binnen gevangenisonderwijs. HMP Lowdham Grange is een private gevangenis die wordt gerund door SERCO. SERCO heeft vier gevangenissen in United Kingdom en vier gevangenissen in Australië. De CEO van SERCO was ook aanwezig bij de celebration, enigszins opmerkelijk aangezien onderwijs meestal niet hoog op de agenda staat. Op het gebied van onderwijs worden er innovatieve cursussen aangeboden, terwijl ze weer bezuinigingen op personeel op de afdeling zelf. Gevangenispersoneel zelf krijgt ook erg weinig opleiding en weinig betaald.

 

Op deze dag van celebration geven vijf groepjes (bestaande uit 4/5 personen van zowel gedetineerden als studenten) een presentatie over wat zij de afgelopen weken hebben gedaan. De opzet van de cursus was dat ze 7 weken in een groep van 30 personen college volgden en de laatste twee weken werden ze in kleine groepjes gezet om de presentatie voor te bereiden. De ochtend van de presentaties moesten de gedetineerden een vest dragen zodat ze niet konden ontsnappen. De studenten kwamen in opstand omdat ze niet wilden dat de gedetineerden konden worden onderscheiden van de studenten. Uiteindelijk gaf de directeur toe en mochten de gedetineerden ook zonder vest presenteren. Dit geeft aan hoe ze een hechte groep zijn geworden in 9 weken.

 

Een aantal quotes van de studenten en gedetineerden tijdens de vijf presentaties:

P = prisoner

T = Teacher

S = Student

 • We are people without labels (P)
 • Transformative nature of education (T)
 • When education is done well it has the potential to transform lives (T)
 • Prison as a learning space (T)
 • These partnerships are about making sense of the world and finding out what our role is in society (T)
 • Breaking down stereotypes and sense of connectedness in classroom (S)
 • There is a need to keep quality high (T)
 • Conversation is based on academic theory (T)
 • Criminal justice is important part of social justice (S)
 • Punishment should be equal (P)
 • Education should be individualized instead of generalized (P)
 • Education means different things to different people (P)
 • Media needs to be educated on prison system (P)
 • Make us believe we can become better people (P)
 • There is no accountability (P)
 • Education is too often focused on basic skills (P)
 • Time in prison needs to be structured (P)
 • Who decides to reform? (P)
 • There needs to be community based validation (T)
 • We heard a lot about problems, but we are here today to talk about solutions (P)
 • In an ideal world prisoners who educate themselves need to be awarded (T)
 • Reduction in sentence is the best motivator (P)
 • Don’t count the time, make the time count (T)
 • Step one is breaking down walls within themselves, step 2 is building connections with the outside world (T)
 • We reform ourselves based on ourselves (P)
 • I will use my voice for you because you need to be seen and heard (S)

 

Voor een artikel in het Engels over deze dag, zie website www.epea-nl.nl of www.chainsinternational.com

 

Dag 4: donderdag

Een bezoek aan de gevangenis HM Prison Thameside waarbij ik de bibliothecaris ontmoet en een workshop ‘Reading for prisoners’ bijwoon. De weg ernaar toe duurt lang, de gevangenis ligt erg afgelegen en ligt in een vrij slechte wijk. Op het terrein van deze gevangenis liggen nog twee andere gevangenissen. Onder andere HMP Belmarsch, wat een gevangenis is voor high security gedetineerden en terroristen. De entree van de gevangenis is erg onduidelijk. Bij binnenkomst zijn er wel drie balies waar iemand zit. Allen sturen ze me van de ene balie naar de andere. 30 minuten later wordt ik de gevangenis binnengeleid. Deze gevangenis is een ‘Remand prison’. Dit houdt in dat gedetineerden hier zitten in afwachting van hun straf of in afwachting overgeplaatst te worden. 

 

Een bewaarder, Michael Fiorentini leidt me het terrein rond. Hij vertelt me dat het een goede gevangenis is qua onderwijs voor gedetineerden, maar niet voor personeel. Ze werken bovendien met te weinig mensen op de afdelingen bij de cellen. Hij vertelt hoe een week eerder een collega van hem is gestoken in zijn gezicht met een pen. De jongen die dit had gedaan heeft dringend medicijnen nodig en zit toch in remand prison in plaats van een zorginstelling.

 

Iedere laatste donderdag van de maand krijgt al het gevangenispersoneel training waardoor de gedetineerden op hun cel moeten blijven. Voor deze training staat een halve dag maar in de praktijk bestaat de training altijd maar uit 15 minuten, wat meer lijkt op een presentatie. Toch vindt Michael deze donderdagmiddagen eens in de maand fijn omdat hij dan de kans krijgt weer bij te praten met collega’s.

 

De reading group for prisoners is ontzettend leuk om bij te wonen. We lezen gedichten van Kipling. De gedetineerden lezen iedere week een boek en eens in de zoveel maanden lezen ze gedichten ipv boeken. Er zitten zo’n 9 gedetineerden in de groep en een vrijwilliger die de groep begeleidt. Ze begrijpen allemaal de tekst vrij goed, waar ik me toch over verbaas aangezien het lastig te lezen is en bovendien in oud Engels uit 1890. De les duurt een uur en allemaal doen ze tot en met het einde van de les actief mee.

In de middag heb ik een ontmoeting met twee organisaties die ook in het gebouw The Foundry zitten, RAPT en The Shannon Trust.

 

RAPT

RAPT (Rehabilitation for Addicted Prisoners Trust) is een bijzondere organisatie die werkt met alcohol en drugsverslaafde gedetineerden. Op andere verslavingen richten zij zich niet. Zij hebben in de gevangenis een intensief programma van 6 maanden waarbij de gedetineerden een 12 stappen programma doorlopen, dit is gebaseerd op de AA-programma opzet. Zodra iemand dit heeft afgerond ben je een RAPT alumni en mag je ook na detentie altijd bij hun aankloppen. Wat bijzonder is, is dat zij een grote groep alumni aan zich weten te verbinden, zelfs jaren later nadat ze zijn afgekickt. De organisatie bestaat uit zo’n 400 werknemers, verspreid door heel het land, want zij werken in alle gevangenissen. Zo’n 10-20% van hun werknemers bestaat uit RAPT-alumni, dus ex-verslaafden en ex-gedetineerden. Zelfs op hoofdkantoor werken er zo’n vier alumni. Voor deze groep alumni organiseren zij jaarlijks een bijeenkomst, een zomer BBQ waar ongeveer 100-200 mensen op af komen. Ook werken er veel alumni als betaalde kracht in de gevangenis om de training van 6 maanden te geven. Zij geven ook cursussen aan de familieleden van verslaafden, hoe ze bijvoorbeeld om moeten gaan met de verslaving.

 

The Shannon Trust

Dit is een organisatie die leesaanbod aanbiedt aan mensen die niet kunnen lezen. Ze hebben zo’n 4000 gedetineerden per jaar. De bedoeling is dat een gedetineerde die wel kan lezen als mentor een andere gedetineerde helpt met lezen, 20 minuten per dag, vijf dagen per week. In de praktijk blijkt dit helaas vaak niet haalbaar omdat ze vaak achter hun celdeuren zitten en alleen onder begeleiding ergens mogen lezen. Het programma is door The Shannon Trust zelf ontwikkeld en bestaat uit vijf boekjes. Iedereen moet beginnen bij het laagste niveau, ook om zelfvertrouwen te kweken.

 

Dag 5: vrijdag

Een dag bijeenkomst waarbij allerlei docenten van universiteiten uit de Verenigd Koninkrijk samenkomen om twee nieuwe netwerken te lanceren, PLAN: Prison Learning Network en PUPIL: Prison University Partnership In Learning. Vandaag overleggen academici welk onderzoek er al is gedaan naar het gevangeniswezen, maar bekijken juist ook gezamenlijk welk onderzoek er nog gedaan zou moeten worden in de toekomst. De dag is opgedeeld in een aantal thema’s:

 • Prison Culture
 • Human Capital
 • Social Capital
 • Well-being
 • Knowledge, skills and employability
 • Strategic Directions

 

Per presentatie zal ik een aantal interessante quotes opschrijven in Engels. Zie hieronder.

 

PRISON CULTURE

EGO AND WE-NESS – Nick Hardwick

 • Punitive culture does not encourage of support personal change
 • In 2016 each day one person died every day in prison in the UK.
 • There is deterioration in prison system as a whole.
 • The gates in prison that others are controlling
 • A part of prison culture is about nothingness

 

PRODUCATIVE DISCOMFORT - Amy Ludlow & Ruth Armstrong

Shaping Cultures through learning together

 • They give philosophy, literacy and criminology courses in prison
 • How can we make sure that education becomes part of the well-being?
 • We need to create discomfort within the prison environment as well as outside for prison culture to develop.

 

HUMAN CAPITAL

 Vicky Robinson - HMP/ YOI Bronzefield

 • Motivation to change and moving forward
 • How can we motivate people to change if we cannot even change ourselves to do so?
 • Theory of cognitive transformation, transformation is a slow* process
 • Self-redefinition and self-biography
 • Allowing the woman in prison to influence our vision and strategy

 

Gareth Evans – ex-prisoner & researchers

 • “When people started to ask me different questions, I started to ask them different questions”
 • It is about how you teach not what you teach.
 • Asking yourself questions, ‘what is ordinary life like?’
 • Think holistically
 • Enabling someone to become a better person, rather than persuading him
 • Informal support mechanisms are important!
 • Explore new ways of thinking
 • If there is not one type of person in prison, why would you have one type of education?
 • You are not just solving one problem, just look at the person.

 

Philosophy in prisons – Kirtine Szifris, Manchester MET

 • The role of education in personal development
 • Providing a different emotional climate
 • Developing trust
 • 12 week course, 12 participants in a circle, talking about philosophical ideas
 • Prison sociologists > prison culture of survival identities versus growth identities
 • Argues for a growth environment > process of desistance
 • Social identity > constant state of development > see Goffman’s dramaturgical self
 • Need spaces to show more pro-social versions of themselves
 • Kristine makes a comparison between why we teach children and why we teach prisoners. Both should be the same, to develop themselves.
 • Expectation to express themselves somehow academically
 • Language of alternative self-definition possible through philosophy

 

Social Capital

Belonging and Community

Dr. Jamie Bennett – HMP Grendon & Springhill

 • With responsibility comes accountability
 • Create a living learning environment
 • Inside Out Prison Exchange Programme
 • Break down barriers and prejudices
 • Ex-inside-out prisoners were able to coach as a research assistant
 • Direct experience is very powerful

 

Wellbeing

State of being comfortable, healthy and happy

 

Ross Little – De Montfort University Leichester

Wellbeing and health are closely related, as well as education

 

Amanda Kriby – University of South Wales

 • Person-cantered solutions
 • Success is about accessibility
 • Communication is a two-way point

 

Knowledge, Skills and Employability

 Nick Mavron > Head of Justice Statistics Ananlytical Services

 • Changing public perception starts at the government as well employing ex-prisoners

 

Strategic Directions

 Pamela Dow – New Futures Network

 • NFN: New Futures Network: helping improving prison reform by driving local and national partnerships within the public, private and voluntary sectors, and boosting innovation within prisons and probation.
 • All equally important for prison reform
 • Greater frontline autonomy
 • Accountability & transparency
 • Workforce investment
 • Higher aspirations overall

 

Conclusie

Ik vertrok naar Londen met name als doel om de organisatie Prisoners Education Trust beter te leren kennen om te ontdekken wat ik zou kunnen implementeren in Nederland voor de organisaties waar ik voor werk, CHAINS en EPEA-NL. Ik ben met veel meer teruggekomen dan waar ik op had gehoopt. Ontzettend veel nieuwe inzichten in hoe het daar gaat, maar ook veel nieuwe ideeen wat in Nederland geimplemeteerd kan gaan worden. Deze ideeën ga ik komende tijd dan ook gelijk omzetten in concrete plannen. Sommige ideeën zijn op korte termijn al te realiseren, zoals een award voor de beste docent, leerling en onderwijs-vrijwilliger in het gevangeniswezen. Andere ideeën hebben een langere adem nodig en intensere samenwerking met meerdere partijen, zoals een lange termijn visie op nationaal niveau opstellen met alle betrokkenen. Daarnaast is het mooi te ontdekken dat je niet alleen bent op de wereld in de wil dingen te veranderen en dat anderen je enorm kunnen motiveren en stimuleren in je werk, simpelweg alleen al door hun eigen inzichten te delen. 

 

 

 

 

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Discussões mais recentes

Focos temáticos 2021 da EPALE. Vamos começar!

Convidamo-lo(a) a enriquecer o que definimos para que este seja um ano intenso, contando com os seus contributos e experiência! Vamos começar por participar nesta discussão online. A discussão terá lugar a 9 de março de 2021, terça-feira, entre as 10:00 e as 16:00 CET (9:00 / 15:00 Lisboa). A discussão escrita será precedida por uma transmissão ao vivo com uma introdução aos focos temáticos de 2021 e será apresentada por Gina Ebner e Aleksandra Kozyra, da Associação Europeia para a Educação de Adultos (EAEA), em representação do Conselho Editorial da EPALE.

Mais

Debate da EPALE: o futuro da educação de adultos

A 8 de julho de 2020 (quarta-feira), com início às 10 horas e encerramento às 16 horas (CEST), a EPALE irá promover um debate online sobre o futuro da educação de adultos. Vamos discutir sobre o futuro do setor da educação de adultos, os novos desafios e oportunidades. O debate será moderado pela especialista da EPALE Gina Ebner, secretária-geral da EAEA.

 

Mais

Comunidade EPALE: partilhe os seus exemplos de boas práticas e de projetos bem-sucedidos no âmbito da educação para a cidadania

No âmbito do foco temático na Educação para a Cidadania, queremos ouvi-lo(a) a si – membro da comunidade EPALE – sobre exemplos de boas práticas e de projetos bem-sucedidos no âmbito da Educação para a Cidadania para adultos.

Mais