Blog
Blog

Tečaj "Brain Based Learning"

Kako lahko učečim se pomagamo pri procesu pomnjenja in učenja? Na tečaju Brain Based Learning smo spoznali kar nekaj uporabnih tehnik in principov!

Konec marca 2022 sem se udeležila strukturiranega tečaja v Amsterdamu z naslovom »Brain based learning«, ki ga organizira Europass Teacher Academy. Vsebina tečaja me je pritegnila, saj sem poleg profesorice angleščine tudi svetovalka v  izobraževanju odraslih, kjer svetujem tudi na področju učenje učenja. Tečaj je več kot upravičil moja pričakovanja!

Tečaj je izvajala trenerka Zsuzsa, ki živi in dela v Budimpešti in nas je takoj prevzela s svojo energijo in prijetnim nastopom. Prvi dan smo se udeleženci spoznavali in predstavili svoje institucije. Poleg Predstavnice Posoškega razvojnega centra iz Tolmina so se tečaja udeležili še predstavniki iz Nemčije, Španije, Grčije in Belgije. Na srečanjih smo se nato osredotočili na samo delovanje možganov, na pomen čustev in pozornosti pri učenju ter s praktičnimi primeri in vajami tudi sami preizkušali tehnike učenja.

V procesu pomnjenja in učinkovitega učenja bi izpostavila:

  • pomen slik in drugih vizualnih pripomočkov;
  • vpliv čustev in stresa;
  • razmerje med zahtevnostjo naloge in osvojene veščine;
  • postavljanje učinkovitih (SMART) ciljev;
  • tehniko učenja »the pomodoro technique«, kjer izmenjuješ pavze in intenzivno učenje s končno nagrado;
  • pomen rednega in primerno načrtovanega testiranja znanja ter
  • uporabo vseh naših čutov.

Poleg zanimivih in uporabnih vsebin na tečaju nas je popolnoma prevzelo tudi mesto Amsterdam, ki je kot iz pravljice. Glede na to, da v mestu živi približno milijon ljudi, v mestu vlada zelo umirjeno vzdušje, predvsem na račun učinkovite prometne organizacije. Večina za prevoz namreč uporablja kolo ali javni potniški promet, zato hrupa in prometnih zamaškov praktično ni.

Obisk tečaja toplo priporočam vsem, ki si želite praktičnih tehnik učenja, ki jih lahko takoj uporabiti bodisi v razredu kot tudi s posamezniki, ki imajo različne učne težave.

Erasmus+ mobilnost v Amsterdamu.

Anja Colja, organizatorka izobraževanja, profesorica angleščine in svetovalka v izobraževanju odraslih na Posoškem razvojnem centru, enota ljudska univerza

Login (2)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Discussões mais recentes

Focos temáticos 2021 da EPALE. Vamos começar!

Convidamo-lo(a) a enriquecer o que definimos para que este seja um ano intenso, contando com os seus contributos e experiência! Vamos começar por participar nesta discussão online. A discussão terá lugar a 9 de março de 2021, terça-feira, entre as 10:00 e as 16:00 CET (9:00 / 15:00 Lisboa). A discussão escrita será precedida por uma transmissão ao vivo com uma introdução aos focos temáticos de 2021 e será apresentada por Gina Ebner e Aleksandra Kozyra, da Associação Europeia para a Educação de Adultos (EAEA), em representação do Conselho Editorial da EPALE.

Mais

Debate da EPALE: o futuro da educação de adultos

A 8 de julho de 2020 (quarta-feira), com início às 10 horas e encerramento às 16 horas (CEST), a EPALE irá promover um debate online sobre o futuro da educação de adultos. Vamos discutir sobre o futuro do setor da educação de adultos, os novos desafios e oportunidades. O debate será moderado pela especialista da EPALE Gina Ebner, secretária-geral da EAEA.

 

Mais

Comunidade EPALE: partilhe os seus exemplos de boas práticas e de projetos bem-sucedidos no âmbito da educação para a cidadania

No âmbito do foco temático na Educação para a Cidadania, queremos ouvi-lo(a) a si – membro da comunidade EPALE – sobre exemplos de boas práticas e de projetos bem-sucedidos no âmbito da Educação para a Cidadania para adultos.

Mais