chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma eletrónica para a educação de adultos na Europa

 
 

Blogue

Konferenca Gradimo mostove v izobraževanju odraslih postaja tradicija

27/10/2016
por Simona Kavčič
Idioma: SL

Slovenska delegacija, sestavljena iz zaposlenih na Andragoškem centru Slovenije (ACS) in članic Andragoškega društva Slovenije (ADS), se je udeležila mednarodne konference Gradimo mostove v izobraževanju odraslih v Mostarju v Bosni in Hercegovini. Potekala je drugič, lani smo jo organizirali v Ljubljani, za organizacijo pa so poskrbeli sodelavci DVV International – pisarna v Bosni in Hercegovini.

Namen konference držav s področja nekdanje Jugoslavije je bil pregled trenutnega stanja ter izpopolnjevanje prakse in sodelovanja na področju izobraževanja odraslih s poudarkom na definiranju prednostnih področij za bližnjo prihodnost. Dvodnevno konferenco smo začeli s pozdravnimi govori, med katerimi je izstopala, tako kot lani, prof. dr. Katarina Popović s pregledom dogajanj na globalni rani. Kot generalna sekretarka International Council for Adult Education ima gospa Katarina verjetno najboljši vpogled. V panelni diskusiji so izbrani govorci iz vsake od držav predstavili tekoča dogajanja v vsaki od držav. Dogajanja v Sloveniji je predstavil direktor ACS-a, mag. Andrej Sotošek.

/sk/file/collagejpg-9collage.jpg

Ključni del konference so bile štiri delavnice, ki jih je izmed sedmih ponujenih izbral organizacijski odbor. Kolegi iz Makedonije so nas pripravili v SWOT analizo koncepta vseživljenjskega učenja po državah. Zanimivo, razlike med državami so se izkazale kot zelo majhne. S kolegico mag. Estero Možino sva predstavila temo in izpeljala delavnico na temo spretnosti odraslih glede na raziskavo PIAAC in njene rezultate ter Strategijo razvoja in uporabo spretnosti Slovenije, ki smo jih izpeljali pod okriljem OECD-ja. Partnerje sva želela predvsem ozavestiti o pomembni temi, saj se trenutno edini iz omenjene regije ukvarjamo s temi vprašanji. Črnogorci so odpirali vprašanja glede standardov v izobraževanju odraslih, Hrvati pa glede profesionalizacije andragoških delavcev. Pripravljena gradiva in rezultati delavnic bodo na spletni strani konference objavljeni v kratkem.

Prizorišče, Emaus center, je nudilo vse potrebno za delo in druženje, prav tako pa je potrebno pohvaliti izvrstno organizacijo in tradicionalno gostoljubnost kolegov iz BiH.

V zaključnem pozdravu nas je dr. Emir Avdagić razveselil z napovedjo, da se bomo naslednje leto v podobni sestavi srečali v Makedoniji, leto za tem pa na Hrvaškem, kar nas kot prve organizatorje konference navdaja s ponosom, obenem pa lahko že začnemo iskati sredstva za udeležbo na prihodnjih srečanjih. Želimo namreč, da se iz Slovenije z nami podajo še kolegi z ministrstev, drugih javnih zavodov s področja izobraževanja ter izvajalcev izobraževanja odraslih.

/sk/file/fdsfgpngfdsfg.png

Darijan Novak, ACS

 

Darijan Novak je zaposlen na Andragoškem centru Slovenije, na področju izobraževanja deluje več kot 20 let. V zadnjem času se ukvarja s promocijo izobraževanja in učenja odraslih, med svoje ključne interese na področju pa prišteva neformalno in informalno učenje, aktivno državljanstvo in multimedije.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn