chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma eletrónica para a educação de adultos na Europa

 
 

Blogue

Mitä hyötyä Europassista on aikuisille?

04/08/2016
por Anni KARTTUNEN
Idioma: FI
Document available also in: EN RO

 

Tämä blogi on käännetty myös englanniksi (EN)

Monet ajattelevat, että Europass ansioluettelo on vain nuorten juttu, vaikka asia ei suinkaan ole näin. Oikeasti Europassia ei ole suunnattu millekään tietylle kohderyhmälle, vaan se sopii kaikille, jotka hallitsevat tietokoneen käytön perusteet. Lienee totta, että nuoret ovat aktiivisempia kokeilemaan uusia internetpalveluita kuin vanhempiensa sukupolvi, mutta Europassi ei ole ainoastaan uutuus muiden joukossa. Se on selvästi vakiinnuttanut oman asemansa.

Vuonna 1998 lanseeratun Europassin käyttäjämäärät ovat kasvaneet vuosien saatossa räjähdysmäisesti. Viime vuonna tehtiin melkein 18 000 000 ansioluetteloa. Aikuisen työnhakijan kannattaakin siis näyttää mahdolliselle tulevalle työnantajalleen, että hän seuraa aikaansa ja tuntee nykyisen työelämän vaatimukset, erityisesti silloin kun hän on etsimässä uutta työpaikkaa pitkästä aikaa. Kyselytutkimuksemme mukaan työnantajat tuntevat yhä paremmin Europass- ansioluettelon. Julkisella sektorilla työnhakijalta monesti jopa edellytetään sen käyttöä.

Aikuisilla on usein takanaan pitkä työkokemus, jota on mahdotonta sisällyttää yhdelle paperille. Europass-työkalun avulla on kuitenkin helppo räätälöidä erilaisia ansioluettelopohjia eri työtehtäviä varten. Jos henkilöllä on esimerkiksi kokemusta sekä markkinoinnista että muusta viestinnästä, kannattaa hänen tehdä erilliset ansioluettelopohjat molempiin tehtäviin ja painottaa niissä hieman eri asioita. Uskoakseni monet tekevät jo näin riippumatta ansioluettelon mallista.

Se, mikä mielestäni todella erottaa Europass -ansioluettelon muista ansioluettelopohjista, on sen erilainen ote sisältöön. Se painottaa selvästi muita CV-pohjia enemmän hakijan taitoja ja osaamista. Mielestäni oman osaamisen reflektointi on hyödyllistä myös aikuisille työnhakijoille, sillä he eivät välttämättä huomaa kuinka kallisarvoista osaamista heille on työelämässä kertynyt. Voi olla, että jotkut pitävät joitain taitojaan jopa itsestäänselvyyksinä, vaikka tosiasiassa niitä kannattaisi nimenomaan korostaa työnhaussa. Näin ollen Europassi toimii myös eräänlaisena itsetutkiskelun välineenä.

Lopuksi haluaisin nostaa esiin mahdollisuuden yhdistää ansioluettelo European Skills Passport-portfolion kanssa. Portfolioon voi kerätä vuosien varrella kerääntyneet työtodistukset ja muut tärkeät paperit yhdeksi sähköiseksi kokonaisuudeksi, jonka voi kätevästi lähettää ansioluettelon kanssa rekrytoijalle. Vuosien kokemuksen tiivistäminen ei enää ole niin vaikeaa kuin kuvittelit!

Jos koet, että Europassista voisi olla sinulle jotain hyötyä, käy vilkaisemassa portaalia osoitteessa: http://europass.cedefop.europa.eu/fi

Blogin kirjoittaja on Anu Märkälä. Anu on korkeakouluharjoittelijana Opetushallituksessa. Hän opiskelee viimeistä vuotta valtio-oppia Helsingin yliopistossa.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Apresentando 1 - 2 de 2
 • Retrato de Marielle GAUDIN

  This year Cedefop has undertaken a survey on the Europass CV online editor.

  More than 10.000 answers confirm that creating an Europass CV is "simple and easy".

  Over 85% of the respondents rated the online tool either good or excellent !

  if you haven't made yours yet....... do it now at : http://europass.cedefop.europa.eu/

   

  Marielle gaudin, National Europass Center France.

 • Retrato de Sibilla Drews

  I could not agree more!

  The German National Europass Center can share the same positive experiences.

  Find out about the further benefits and the whole Europass portfolio (Language passport, Europass Mobility etc.) at http://europass.cedefop.europa.eu/.

  Sibilla Drews, National Europass Centre Germany