chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma eletrónica para a educação de adultos na Europa

Blogue

Употреба Масловљеве хијерархије потреба како би се ангажовали млади пунолетни људи који су најудаљенији од тржишта рада

22/09/2020
por Richard Hazledine
Idioma: SR
Document available also in: EN HU EL

/pt/file/yas-project-employment-epaleYas Project Employment EPALE

Yas Project Employment EPALE

 

Власник и директор ConnectMore Solutions-а, Ричард Хазелдин (Richard Hazledine), поделио је са EPALE-ом како је пројекат 'Млади и успешни' (YaS) помогао младим пунолетним људима удаљеним од тржишта рада да пронађу посао.

 

Године 2014. добио сам задатак да водим процену пројекта запошљивости у Уједињеном Краљевству који је осмишљен да „би се тестирало и научило“ шта је то што функционише када је у питању пружање подршке младим људима који су најудаљенији од тржишта рада како би изградили своју запошљивост.

Пројекат је познат под именом „Млади и успешни“ (YaS) и представљао је део програма „Фонд велике лутрије за проналазак талената“.

 

Веза између удаљености од тржишта рада и Масловљеве хијерархије потреба

У току процеса оцене пројекта, постало је очигледно да постоји потенцијална веза између понашања младих људи најудаљенијих од тржишта рада и Масловљеве хијерархије потреба.

Незванични докази указивали су на то да уколико основне животне потребе младих људи нису задовољене, тешко им је да се фокусирају на то како могу да наставе развој своје запошљивости.

Ово првобитно запажање је донекле било у складу са размишљањима Абрахама Маслова који је осмислио хијерархију потреба да би објаснио људско понашање.

Маслов (1943, 1954) је рекао да су људи мотивисани да задовоље одређене потребе и да неке потребе имају предност у односу на друге. Наша основна физичка потреба је опстанак и то је прва ствар која мотивише наше понашање. Једном када се тај ниво оствари, следећи ниво је оно што нас мотивише, и тако даље.

Чини се да се млади људи који не испуне основне потребе у смислу становања, безбедности и хране нужно немају добар однос према самим мерама запошљивости. Уместо тога, испуњавање основних потреба постао је њихов главни животни фокус.

 

Концептуални модел за објашњење афинитета између Масловљеве хијерархије потреба и младих пунолетних људи најудаљенијих од тржишта рада

Као одговор на ова запажања, радио сам са тимом Horizon 2020 Enliven пројекта (Подстицање целоживотног учења за инклузивну и енергичну Европу) на Универзитету у Нотингему на развијању концептуалног модела за илустрацију како животне околности младих људи који су најудаљенији од тржишта рада могу бити усклађене са сваком од пет фаза Масловљеве хијерархије (види Слику и текст испод).

/pt/file/maslows-hierarchy-needsMaslow's Hierarchy of Needs

Maslow's Hierarchy of Needs

 

Развој запошљивости младих људи у контексту Масловљеве хијерархије потреба

Поглед на само-остварење

Управо ми је понуђен први посао! Не могу да верујем!

Ја ћу, заправо, почети да радим! Било је тренутака када сам

мислио/ла да се то никада неће догодити.

 

Потреба за побољшањем самопоуздања

Рад са ментором ми је помогао да побољшам самопоуздање. Сада имам

план и учим како да разговарам са послодавцима.

Сазнао/ла сам доста о новим могућностима о којима нисам раније знао/ла.

Потреба за припадношћу

Пројекат ми даје место где припадам и где могу бити свој.

Делује тако тешко да се добије посао. Надам се да ће ми ово помоћи

да побољшам самопоуздање и да развијем вештине.

Потреба за сигурношћу

Станујем са мамом и татом, али немам појма како

ћу да пронађем посао. Уморио/ла сам се од одбијања, а

мама и тата су се уморили од тога да ме гледају снужденог.

Незгодно је викендима пошто немам новца за изласке са пријатељима.

Физиолошке потребе 

Не осећам се добро у вези са животом. Заправо нисам сигуран/на

где ћу спавати вечерас. Већ неко време се мучим.

Понекад немам довољно новца за храну.

Не могу да размишљам трезвено и ствари ме

депримирају. Нико ме не разуме.

(Текст десно вертикално) Млади људи побољшавају своју запошљивост, самопоуздање и вештине када се појединачне препреке и потребе решавају.

 

Помоћ младим људима да напредују у хијерархији потреба и да се приближе запослењу

Модел је првобитно помогао у илустровању како је пројекат „Млади и успешни“ настојао да створи окружење које помаже младима да реше препреке и да напредују у хијерархији.

Знамо на основу искуства из стварног живота да многи млади не испуњавају своје „физиолошке потребе“ и „потребе за сигурношћу“ у тренутку приступања услузи (фазе један и два). Осим у случају да план није успостављен тако да помогне у испуњавању ових потреба, онда се показало као веома тешко укључити младе људе у шире услуге.

 

Грађење осећаја припадности како би се помогло младим људима у транзицији између образовања и запослења

У знак препознавања ових изазова, свакој младој особи на пројекту додељен је посвећени ментор од самог почетка како би помогао у решавању појединачних препрека. У суштини, ментор је помогао у пружању „сигурног простора“ где би млада особа могла да „припада“ (фаза 3).

Овај осећај припадности се показао кључним за ове младе људе током њиховог кретања кроз непознате путеве транзиције од образовања до запослења. Ментор је пружио кључну функцију подршке како би помогао свакој младој особи да осмисли акциони план који се може спровести, а истовремено помогао да се избегну негативни утицаји изгубљеног самопоуздања, анксиозности или депресије.

 

Повећање самопоуздања и самопоштовања младих људи

У периоду од неколико месеци, млади људи су обично радили са менторима на развијању плана за запошљавање оријентисаног на особу, како би дефинисали кључне радње које су морали да предузму да би развијали запошљивост и решавали препреке до тржишта рада. Када је овај процес спроведен, млади су постепено улазили у четври ниво хијерархије потреба, где су њихово самопоуздање и самопоштовање почели да расту.

Како се процес наставио, млади су добили подршку да конкуришу за послове. Кључно је то да је ментор такође помагао младим људима да примене рефлективно учење у случају неуспешног конкурисања за посао. Ово је кључно – будући да  многи послодавци не поседују способност да пруже детаљне повратне информације о наступу кандидата, постоји опасност да ће млади људи веома брзо изгубити ентузијазам да наставе процес трагања за послом.

 

Трансформациони моменат првог посла у животу: поглед на само-остварење

Кроз процес рада са менторима, око 33% младих на пројекту је подржавано све до запослења. Други млади људи су се вратили образовању и усавршавању или су се укључили у могућности радног искуства или волонтирања. За многе младе људе који су обезбедили прво запослење, ово је представљало тренутак који мења живот јер су схватили да је запослење заправо достижан животни стил. Овај део хијерархије је преименован у „поглед на само-остварење“ будући да млади људи који обезбеде себи прво запослење почну да схватају да је запослење достижан животни стил. До овог тренутка, наше искуство је било такво да су многи млади људи почели да сумњају да ће икада пронаћи посао.

Мајклова прича (видети испод) помаже у приказивању неких од ових принципа модела услуга на пројекту „Млади и успешни“ и пут који млади људи пређу до ситних детаља.

 

Погледајте Мајклову причу овде (3 минута 25 секунди)

 

Наше искуство је показало да се, у стварности, не ради само о напредовању младих људи кроз хијерархију линеарним путем. Наше искуство је открило да, како се стварни живот одвија, млади људи могу и морају да напредују и назадују у хијерархији као одговор на спољашње факторе.

 

Тестирање Масловљевог концептуалног модела

Како бисмо тестирали концептуални модел који је осмишљен, радили смо са тимом пројекта Enliven на Универзитету у Нотингему.

Кроз дискусије са тимом Enliven-а, одлучили смо да ћемо користити анализу стабла одлучивања кроз скуп података пројекта за откривање најјачих предиктора да ће млада особа обезбедити посао као исход. Ова анализа открила је да ће млади људи заједно пре обезбедити посао као исход пројекта ако имају:

 • Добaр ниво самопоуздања
 • Добaр ниво менталног здравља
 • Радно искуство

Овај резултат је био интересантан зато што је оправдано могло да се претпостави да ће млади људи, који нису у стању да доследно задовоље своје основне физиолошке потребе и потребе за сигурношћу, такође бити подложнији губитку самопоуздања и проблемима менталног здравља. На пример, ако сте живели у нестабилном стамбеном окружењу неколико месеци, оправдано се може очекивати да ће то имати негативан утицај на изгледe просечне младе особе. У овим ситуацијама, млада особа се може осећати мање сигурном у своју будућност и способност да напредује у животу.

 

Значај ранијег рада

Анализа је открила да је најјачи предиктор да ће млада особа обезбедити запослење ако је раније радила. Као што се може уочити у дијаграму испод, 'ранији рад' је изнад других варијабли пројекта. Овај тренд је био тако упечатљив да је овај дијаграм називан „Ајфелов торањ“ у целом пројектном тиму!

/pt/file/predictorsPredictors

Predictors
Predictors

Процена значаја предиктора

Процене (вертикално)

Предиктори (хоризонтално): (Има децу, Послодавац разуме вештине, Посебне вештине, Прикладна одећа, Постављање циљева, Управљање осећањима, Самопоуздање, Дрога и алкохол, Ментално здравље, Има ограничавајући инвалидитет, Има завршен нижи ниво средњошколског образовања, Радно искуство)

 

Овај тренд такође је кључан зато што почиње да открива важну истину о улози радног искуства. Уколико је ранији рад тако јак предиктор будућег запослења, шта се дешава са младима који никада раније нису радили? Како они могу на лак начин да реше ово питање, надоместе јаз у искуству и обезбеде запослење? Докази сугеришу да овај јаз појачава потребу за приступом базираном на ментору како би се помогло младим људима да имају приступ могућностима одговарајућег запошљавања, приправничког рада или шемама учења заснованог на раду.

На основу првобитне замисли пројекта „Млади и успешни“, сматрало се да је улога ментора суштински неопходна како би помогла свакој младој особи која никада раније није радила да одржи неопходну фокусираност. То се сматрало неопходним како би се помогло свакој младој особи да се креће кроз изазове подношења апликација за посао и, уколико је безуспешно, да се носи са одбијањем од стране послодавца. Улога ментора служи да помогне младима да размисле о својим искуствима и науче из изазова са којима се суочавају.

 

Схватање запослења као достижног стила живота

Пресудно је то што ментор зна да је запослење достижан резултат упркос борби. Младој особи суоченој са константним искуством одбијања, запослење можда не делује као достижно. Ово је разлог зашто сматрамо да је заправо добијање првог посла у животу кључни трансформациони моменат у животу младе особе; верујемо да се може сматрати „погледом на само-остварење“.

Како изазови незапослености младих настављају да се јављају широм Европе, питам се да ли треба да више енергије уложимо у осмишљавање модела који би помогли организацијама које побољшавају запошљивост, повереницима, креаторима политика и образовним институцијама да детаљније разумеју животне изазове са којима се млади људи суочавају када прелазе из фазе образовања у фазу запослења?

 

Закључак

У Уједињеном Краљевству, ми још увек имамо доста тога да научимо када је у питању рад са младима који су најудаљенији од тржишта рада. Докази указују на то да су организације које побољшавају запошљивост успешније у раду са клијентима који су од старта најзапошљивији. На пример, погледајте независну процену Програма рада који финансира влада:

„Програм рада, иако омогућава „прихватљиве“ резултате за типичне тражиоце посла, изневерио је оне који су најудаљенији од тржишта рада. Док ће један од пет тзв. типичних тражилаца посла исти пронаћи кроз програм, само један од двадесет оних са сложенијим потребама ће успети да пронађе запослење. Чак и организације које су најефективније у пружању подршке онима који траже посао, делују као да не знају како да оцењују оне са сложенијим потребама.“

Извор: Институт за истраживање јавних политика (IPPR) Север. Програм рада – Добар за неке? Поправљање програма рада на локалном нивоу (2014)

 

Имајући у виду размере незапослености омладине широм Европе, такође се јавља потреба да сектор за образовање одраслих поново размотри свој приступ учењу оријентисаном ка раду у раном добу. Из искуства оцењивања пројекта „Млади и успешни“, јасно је да млади људи најудаљенији од тржишта рада имају велике користи од изложености окружењима радних места која, у супротном, делују недостижно, непријатељски и неприступачно. Сведочења сугеришу да млади људи могу да науче једино од константног похађања радионица за писање CV-а и од тражења посла, на пример. Насупрот томе, само искуство са радног места пружа младим људима значајну могућност да развијају своје вештине запошљивости, и истовремено пружа опипљиво искуство које помаже у промовисању њихових вештина потенцијалним послодавцима. Искуство „претходног рада“ је стварно кључно!

 

Шта ви мислите?

 • Да ли ваша искуства са незапосленошћу младих у вашој земљи одражавају Масловљев приступ?
 • Да ли мислите да се млади људи искључују из програма за запошљавање када осете да ће основни нивои њихових потреба бити игнорисани и нерешени?
 • Да ли би добављачи, повереници, креатори политика и образовне институције у будућности могли да осмисле ефективније пружање запошљивости кроз Масловљев приступ?

Бесплатан примерак коначног извештаја о процени пројекта „Млади и успешни“ са више детаља о развоју Масловљевог модела може се преузети са www.yasevaluation.com.


Ричард Хазелдин (Richard Hazledine) оцењивао је пројекат „Млади и успешни“ у периоду од 2014. до 2018. године. Он је власник и директор ConnectMore Solutions – фирме за управљање пројектима са седиштем у Уједињеном Краљевству, која је осмишљена за подршку организацијама трећег сектора, и за позитиван допринос осмишљавању и спровођењу јавно финансираних пројеката. За више информација погледати на www.connectmore.org.uk.

 

О пројекту „Млади и успешни“

Пројекат „Млади и успешни“ одвијао се од 2014. до 2018. године и пружио је преко потребну подршку младим пунолетним људима (између 18 и 24 године) који су живели у неким од најугроженијих подручја Дарбија, Дарбишира, Нотингема и Нотингемшира (Д2Н2).

Квантитативни подаци прикупљени на пројекту део су Заједничког оквира података (Common Data Framework - CDF) успостављеног од стране евалуатора Националног програма проналажења талената (Универзитет Халам у Шефилду).

У том периоду, пројекат „Млади и успешни“ водио је Groundwork Greater Nottingham.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Apresentando 1 - 2 de 2
 • Retrato de Richard Hazledine
  Thanks for your feedback Justin. That's interesting to hear how you have also been using Maslow within a criminal justice setting. I ll send you a direct message via your EPALE account to discuss further.

  Best wishes
  Richard
 • Retrato de Justin Coleman
  Very good blog, I have been working in Criminal Justice settings for over 20 years - using Maslow has become second nature, from Every Child Matters to now, through merging Maslow and the Process of Change we are able to identify stage of need and appropriate goals that build on each of the Maslow foundation. This works equally with Young People and adults of all ages. It would be good to talk further - please feel to contact me via my profile or LinkedIn as shown: https://www.linkedin.com/in/justin-coleman-b0383a27 

  Thank you for sharing and look forward to hearing from you.

  All the best

  Justin Coleman