Blog
Blog

Boktips om varför utbildning behövs

I karantäntider finns tid att läsa. Själv läste jag just en omskakande bok om varför det är så viktigt med utbildning.

Tara Westover. Foto: Paul Stuart.

I karantäntider finns tid att läsa. Själv läste jag just en omskakande bok om varför det är så viktigt med utbildning.

 

Många vuxlärare är hemma nu och kämpar med digital undervisning. Eleverna är hemma. För en del är det kanske bra, de får mer arbetsro och slipper det sociala spelet. Andra riskerar att missa alltför mycket, särskilt de som lever i dysfunktionella hem eller som inte har tillgång till en egen dator. 

Mitt i allt det här läser jag Allt jag fått lära mig av Tara Westover (översatt av Peter Staffansson) Många har säkert läst den, den har länge legat högt upp på kritikerlistorna och den har hyllats av Barack Obama. Men om ni inte har läst den vill jag rekommendera den!

Boken är självbiografisk och handlar om Tara Westovers uppväxt som yngsta barnet i en mormonfamilj i en liten by i Idaho. Pappan är övertygad om att staten är fienden som hjärntvättar folk. Såväl sjukhus som skolor och lärosäten är en del av en socialistisk konspiration och allt som sker är Guds vilja. Flera gånger råkar familjen ut för allvarliga olyckor på pappans bilskrot, och en gång är de med om en bilolycka (ingen har säkerhetsbälte). Trots svåra skador får de inte åka till sjukhuset, utan ska istället läkas med moderns alternativmediciner. 

Familjen förbereder sig för jordens undergång, bunkrar mat och gräver ner en stor bensintank under jorden. Barnen får hemskolning som till stor del baseras på föräldrarnas religiösa idéer.

Vid sjutton års ålder väljer Tara att bryta familjetraditionen och börja på college. En dag sitter hon i en fullsatt föreläsningssal och ser ett ord hon inte känner igen. Hon räcker upp handen och frågar vad det betyder. Kurskamraterna reagerar med irritation. Hon slår upp ordet: Förintelsen. Klasskamraterna trodde att hon var förnekare eller rasist, men hon hade helt enkelt aldrig hört ordet. Hon har heller inte fått lära sig vem Martin Luther King var.

Trots detta är Tara vetgirig och studierna går bra. Efter några år får hon stipendium för att läsa på Harvard. Så småningom tar hon en doktorsexamen. Men ju mer världens kunskaper öppnar sig för henne, desto längre bort glider hon ifrån sin familj. När hon berättar för föräldrarna att en av hennes äldre bröder har utsatt henne för sadism och våld (något som även drabbar den äldre systern och broderns flickvänner och fruar), väljer de broderns sida och säger att Tara är besatt av djävulen.

Boken får nya dimensioner nu när coronaviruset härjar i världen och många människor är förpassade till hemmen. Det går inte att skratta åt den inskränkta världsbild som Taras far har, med tanke på att han delar den med många amerikaner. I Sverige är inte religionen lika dominant, men även här har vi filterbubblor med högljudda människor som misstror myndigheter och vetenskap. 

Samtidigt har Sverige som land blivit uppmärksammade i denna kris, just för att vi väljer att lita på myndigheters och experters råd. 

Allt jag fått lära mig är en manifestation för att människor behöver bildning. Läs den, alla ni som just nu sitter hemma med för mycket tid att förfoga över! Jag lånade den som e-bok på Stockholms stadsbibliotek. Jag behövde alltså inte ens gå utanför dörren.

 

Bilden föreställer Tara Westover. Foto: Paul Stuart

Marja Beckman är frilansande skribent som skriver mycket om utbildning och livslångt lärande. Marja är även Sverigeredaktör på DialogWeb

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Discussões mais recentes

Focos temáticos 2021 da EPALE. Vamos começar!

Convidamo-lo(a) a enriquecer o que definimos para que este seja um ano intenso, contando com os seus contributos e experiência! Vamos começar por participar nesta discussão online. A discussão terá lugar a 9 de março de 2021, terça-feira, entre as 10:00 e as 16:00 CET (9:00 / 15:00 Lisboa). A discussão escrita será precedida por uma transmissão ao vivo com uma introdução aos focos temáticos de 2021 e será apresentada por Gina Ebner e Aleksandra Kozyra, da Associação Europeia para a Educação de Adultos (EAEA), em representação do Conselho Editorial da EPALE.

Mais

Debate da EPALE: o futuro da educação de adultos

A 8 de julho de 2020 (quarta-feira), com início às 10 horas e encerramento às 16 horas (CEST), a EPALE irá promover um debate online sobre o futuro da educação de adultos. Vamos discutir sobre o futuro do setor da educação de adultos, os novos desafios e oportunidades. O debate será moderado pela especialista da EPALE Gina Ebner, secretária-geral da EAEA.

 

Mais

Comunidade EPALE: partilhe os seus exemplos de boas práticas e de projetos bem-sucedidos no âmbito da educação para a cidadania

No âmbito do foco temático na Educação para a Cidadania, queremos ouvi-lo(a) a si – membro da comunidade EPALE – sobre exemplos de boas práticas e de projetos bem-sucedidos no âmbito da Educação para a Cidadania para adultos.

Mais