Passar para o conteúdo principal
Blog
Blog

Nyelvtanulást segítő applikációk

Eddig is sok tájékoztató anyag és reklám hirdette a különböző nyelvtanulós appokat, de most talán azoknak is lesz ideje kipróbálni őket, akik eddig nem tették.

A telefonon elérhető nyelvtanulásra alkalmas appokat nagyrészt arra tervezték, hogy kis részletekben gyorsan adjanak információt, és kis idő alatt hatékonyan „tanítsanak”. Kihasználva az utazásra fordított időt alkalmasak arra, hogy akár utazás közben is tanuljunk.

A Duolingo nevű app nagy sikert aratott, amikor elindult 2012-ben, bár magyar nyelvű felhasználók részére csak 2 évvel később nyílt lehetőség a használatra. Az alkalmazás több nyelven elérhető és több nyelvet is lehet tanulni egyszerre. Én például angol nyelven kezdtem el svédül és spanyolul tanulni, miközben reggel a metrón utaztam. A feladatok a legegyszerűbbtől haladnak az egyre bonyolultabb nyelvtani szerkezetek megismerése felé. Eközben egy kedves bagoly segítségével pontokat gyűjtünk, vagy versenyezhetünk a barátainkkal, hogy ki halad gyorsabban.  Nagyon tetszett, hogy a hibák jellegéből következtet a számomra nem egyértelmű típusfeladatokra és azokat gyakoroltatja. A Duolingo módszere nagyon jó arra, hogy megalapozzon egy jövőbeni mélyebb tudást, vagy arra is nagyon jó, ha már alapszinten tudunk egy nyelvet és szinten szeretnénk tartani. Az ismétlésre és az azonnali javításra épít, komolyabb tanulásra azonban nem alkalmas, hiszen elméleti hátteret nem kapunk.

Egy másik sokak által ismert alkalmazás a Quizlet. Tizenhat nyelvet lehet tanulni az applikáción keresztül. A Quizletet először PC-re fejlesztették, majd 2012-ben telefonra és egyéb okoseszközre is. Ez egy szótanuló, szókincsépítő alkalmazás. Egyénileg, vagy csoportban egyaránt jól használható, iskolai nyelvórán és tanfolyamon is népszerű a tanárok, tanulók körében. Az alkalmazásban tulajdonképpen saját szótárat építünk szókártyák, kvízek, szófordító és hallás utáni írás segítségével. A tesztek, amelyeket a már felvitt tartalomból generál a rendszer, addig gyakoroltatják a szavakat, amíg azok nem rögzülnek. A rögzítéshez még segítség, hogy a szavakhoz képet is lehet keresni, vagy feltölteni. Ez az applikáció is kiegészíti a nyelvtanulást, komplex tanulási lehetőséget nem kínál.

A fenti két alkalmazás szórakoztató és egyben segíti a tanulás egy-egy folyamatát. A XEROPAN egy komplex nyelvtanulási app, ráadásul magyar fejlesztés. Legújabb verziója több díjat is kapott már és folyamatosan bővül új feladattípusokkal és témákkal. A kezdőtől a felsőfokú szintig segíti az angol nyelvtanulást. Google vagy Facebook profillal is be tudsz lépni az applikációba. A kezdés előtt egy egyszerű felmérés készül: mi az anyanyelved, miért tanulsz angolul és milyen szintű szerinted a tudásod. Miután egy rövid animáció összefoglalja a történetet megkezdheted a tanulást az általad választott szinten. Elkészítheted a saját profilod és az első lecke után akár emlékeztetőt is beállíthatsz, hogy ne felejtkezz el a következő „óráról”. A XEROPAN erőssége az interaktivitás és az élő nyelv gyakorlása. A videós leckék és az élő kifejezések tanulása nagyban segítik a hallás utáni megértést. A feladatok végén van lehetőség a megtanultak ellenőrzésére. A beszéd gyakorlását, ami tanteremben és azon kívül is a legnagyobb kihívás egy mesterséges intelligencia, Max professzor segíti. Itt már komplex nyelvtanulásról beszélhetünk, hiszen  a beszéd és hallásfejlesztés mellett vannak nyelvtani feladatok és magyarázatok is. Ingyenesen elérhető több mint 8000 szókártya, az összes videós lecke, illetve a folyamatosan frissülő, legújabb heti leckék és a kevésbé megtanult szavak is gyakorolhatók. A PRO előfizetéssel elérhetővé válnak a beszédet gyakoroltató chatbotok, a nyelvtan leckék reklámmentesek lesznek, illetve a nem jól megoldott feladatok után egy rövid nyelvtan leírást kapunk, ami megmutatja, hogy mit rontottunk el. Amennyiben komolyan gondoljuk az otthoni nyelvtanulást és 10-15 percnél többet szánunk rá, a XEROPAN jó megoldást nyújt.

 

További népszerű applikációk:

BUSUU https://www.busuu.com/

EWA https://apps.apple.com/hu/app/ewa-english-tanulj-angolul/id1200778841?l=hu

ENGLISH GRAMMAR-BOOK https://apps.apple.com/us/app/english-grammar-book/id1166588245

 

Felkeltettük az érdeklődését?Olvassa el a digitális témahetünk további cikkeit is!

Hogyan szervezzük meg az oktatást a digitális térben? A legjobb 3 példa

Hogyan tartsunk kapcsolatot tanulóinkkal távoktatás során?

Digitális boom az oktatásban

Játékos feladatsorok, nem csak gyerekeknek!

 

Login (15)

Users have already commented on this article

Faça login ou Registe-se para publicar comentários.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Discussões mais recentes

Focos temáticos 2021 da EPALE. Vamos começar!

Convidamo-lo(a) a enriquecer o que definimos para que este seja um ano intenso, contando com os seus contributos e experiência! Vamos começar por participar nesta discussão online. A discussão terá lugar a 9 de março de 2021, terça-feira, entre as 10:00 e as 16:00 CET (9:00 / 15:00 Lisboa). A discussão escrita será precedida por uma transmissão ao vivo com uma introdução aos focos temáticos de 2021 e será apresentada por Gina Ebner e Aleksandra Kozyra, da Associação Europeia para a Educação de Adultos (EAEA), em representação do Conselho Editorial da EPALE.

Mais

Debate da EPALE: o futuro da educação de adultos

A 8 de julho de 2020 (quarta-feira), com início às 10 horas e encerramento às 16 horas (CEST), a EPALE irá promover um debate online sobre o futuro da educação de adultos. Vamos discutir sobre o futuro do setor da educação de adultos, os novos desafios e oportunidades. O debate será moderado pela especialista da EPALE Gina Ebner, secretária-geral da EAEA.

 

Mais

Comunidade EPALE: partilhe os seus exemplos de boas práticas e de projetos bem-sucedidos no âmbito da educação para a cidadania

No âmbito do foco temático na Educação para a Cidadania, queremos ouvi-lo(a) a si – membro da comunidade EPALE – sobre exemplos de boas práticas e de projetos bem-sucedidos no âmbito da Educação para a Cidadania para adultos.

Mais