Passar para o conteúdo principal
News
Notícias

A digitális kompetencia szerepe a felnőttek nyelvoktatásában - FTH2019

A workshopon Tót Éva, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) szakértő tanácsadója ismertette annak a keretrendszernek a fejlesztési alapelveit, amelyet a The Digital Competence Framework for Citizens, rövidített néven a DigComp 2.1 európai dokumentum alapján a magyar viszonyokra adaptálnak majd, és amelynek elkészítésére kormányhatározat is megjelent. Elmondta, hogy az állampolgári digitális kompetenciák leírásán kívül egyes szakmákra is kidolgozzák a keretrendszert. A magyar DigKomp elnevezésű dokumentum várhatóan jövő év közepére készül el. Az ismeretek keretrendszerbe foglalása nem volt újdonság a jelenlévők számára, mivel a nyelvoktatásban mintegy már húsz éve használatos az Közös Európai Keretrendszer, amely szintezi a nyelvtanulók tudását. Éppen ezért a résztvevők, ugyan a DigKomp készüléséről korábban még nem volt tudomásuk, könnyen megértették ennek lényegét és jelentőségét. Az előadó bemutatott egy már elkészült, és több nyelven is elérhető önértékelő mérőeszközt, amelyet kifejezetten nyelvtanárok számára készítettek, és amely automatikus értékelést is tartalmaz. A jelenlévők ezáltal képet kaphattak arról, hogy milyen szintű a szakmájuk gyakorlásához szükséges digitális tudásuk.

Prievara Tibor a digitális pedagógia elkötelezett híve, gyakorló nyelvtanárként már több mint egy évtizede foglalkozik digitális tananyagok, alkalmazások fejlesztésével, így átfogó képet adott arról, hogy milyen nehézségekkel találja magát szemben az, aki a hagyományos oktatás helyett „beveti” a XXI. századi technológiát. Előadásának is ennek megfelelően a „10 lépés a digitális pedagógia dzsungelében”találó címet adta. Az előadó bemutatta azt az oktatási keretrendszert is, amely az első tanárok által és tanárok számára fejlesztett e-learning keretrendszer, vagyis amelyet nem informatikusok, és nem informatikai gondolkodásmóddal fejlesztettek ki. A #School (https://hashtag.school/) elnevezésű honlap funkcióit ismertetve számos olyan lehetőséget mutatott be, amelyek a tanulók motivációját növelhetik és életszerűvé tehetik a nyelvoktatást. Az értékelés is ezen a rendszeren keresztül történhet, így a rendszer egy komplex megoldást nyújthat a felnőttek oktatásában.  

 

Login (8)

Quer escrever um artigo?

Não hesite em fazê-lo!

Clique na ligação abaixo e comece a publicar um novo artigo!

Discussões mais recentes

Focos temáticos 2021 da EPALE. Vamos começar!

Convidamo-lo(a) a enriquecer o que definimos para que este seja um ano intenso, contando com os seus contributos e experiência! Vamos começar por participar nesta discussão online. A discussão terá lugar a 9 de março de 2021, terça-feira, entre as 10:00 e as 16:00 CET (9:00 / 15:00 Lisboa). A discussão escrita será precedida por uma transmissão ao vivo com uma introdução aos focos temáticos de 2021 e será apresentada por Gina Ebner e Aleksandra Kozyra, da Associação Europeia para a Educação de Adultos (EAEA), em representação do Conselho Editorial da EPALE.

Mais

Debate da EPALE: o futuro da educação de adultos

A 8 de julho de 2020 (quarta-feira), com início às 10 horas e encerramento às 16 horas (CEST), a EPALE irá promover um debate online sobre o futuro da educação de adultos. Vamos discutir sobre o futuro do setor da educação de adultos, os novos desafios e oportunidades. O debate será moderado pela especialista da EPALE Gina Ebner, secretária-geral da EAEA.

 

Mais

Comunidade EPALE: partilhe os seus exemplos de boas práticas e de projetos bem-sucedidos no âmbito da educação para a cidadania

No âmbito do foco temático na Educação para a Cidadania, queremos ouvi-lo(a) a si – membro da comunidade EPALE – sobre exemplos de boas práticas e de projetos bem-sucedidos no âmbito da Educação para a Cidadania para adultos.

Mais