chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma eletrónica para a educação de adultos na Europa

Blogue

МОЯТ НАЙ-ЗНАЧИМ ОПИТ С НЕФОРМАЛНОТО УЧЕНЕ: СЪБИРАНЕ НА ИСТОРИИ

24/06/2019
por Iliana Taneva
Idioma: BG

19/06/2019 г.

Автор: NSS UK

Език: Английски

Неформалното учене може да има много форми – знанието може да се предава от всеки, във всяка ситуация и дори в началото учещият може изобщо да не си дава сметка, че е придобил знания и умения. Може би някой ви дава съвет и това е нещо, което ще ви послужи в бъдеще, или случаен разговор ще ви позволи да придобиете ново умение, което ще ви повлияе положително по различни начини. Неформалното учене се случва без ясна структура на процеса на учене и често не показва на учещия в момента, че изобщо има нещо за учене. Спорно е ученето с минимално обещание за полза от него и все пак то може да бъде най-въздействащото от всички форми на учене… в зависимост от това какво сте научили.

В чест на настоящата тема на EPALE – неформалното и информално учене, ние решихме да проучим опита от информалното учене и създадохме блог-статия, която доказва, че то може да бъде безценно, въздействащо и вдъхновяващо.

Зоуи научи за собствеността

Зоуи, която е член на екипа на Emory, има известен опит с информалното учене, който е имал положително въздействие върху живота й. Може би най-значимо е това, което е научила за пазара на недвижими имоти от нейния годеник, работещ в този бизнес.

Годеникът на Зоуи често обсъжда какво се случва в работата му и дава на Зоуи знания за закупуване и отдаване под наем, особено за случаи на закупуване на апартамент, но притежавайки го само отчасти, тъй като сградата често е управлявана от друг човек или организация. Този случай може да ограничи действията на купувача по отношение промяна на собствеността и прибавя натиск за продажбата му в рамките на подлежащ на договаряне период на наемането – малкото оставащо време значително влияе върху стойността на имота.

 „Научих толкова много от моя годеник за пазара на недвижими имоти. Ние обмисляме закупуването на собствена къща през следващите няколко години и сега се чувствам много по-добре информирана за вземане на решения, свързани с подходящата за нас собственост.“

Зоуи е получила това знание в много важен момент от живота си и може да го използва за вземане на верните решения за своето бъдеще.

Тиодор научи за европейската култура

Колегата Тиодор се радва да получава подаръци от колеги по Erasmus+ от други европейски страни.

 „Когато колегите от чужбина честват техни национални празници, често ни изпращат като подаръци бонбони или национални сладкиши. Това ме кара да се замисля за културата – не само за видовете храни, които харесват хората в другите страни, но и за празниците, които честват и как те са свързани с традициите, религията и националните им обичаи.“

Картичките и поздравленията въвеждат Тиодор също и в богатството на други езици. Сега той може да поздрави хора в Латвия и има известни познания по испански език.

Разбирането на други култури и езици може да подобри комуникацията, да премахне културните бариери и да улесни опита, свързан с пътувания, като всички те могат да имат позитивно влияние върху живота на учещия.

 

Ема научи техники за оцеляване

Eма, която е служител на Ecorys, се присъедини към своя приятел за барбекю в гората и получи много знания за оцеляване в природата. Нейният приятел обича да прекарва много време на открито, затова е построил свое собствено място за лагеруване.

Построяването му изисква знания за горски материали, като различни видове дървета, здравината на различни видове дървесина, както и разбиране как да се набавят увивни растения, които могат да бъдат изсушени и да се използват като въжета за свързване на елементи. Знанието за това как се прави водонепроницаемо легло чрез използване на хамак и платнище  е много важно за това човек да остане сух запазването му сухо и да избегне калната земя.

 „Мислех, че този вид дейност е полезна само за скаути, но научих толкова много за това какво да правя, ако се окажа в изолирана ситуация, без достатъчно запаси. Много се забавлявах гледайки как приятелят ми приготвя мястото за къмпингуване и определено съм запалена да опитам да приготвя мое собствено място за къмпингуване в бъдеще.“


Информалното учене може да въведе обучаваните в интереси, които те не са знаели че имат и да продължи да разширява уменията им.

Може би се интересувате също от:

Линк към блог статията на английски език: /en/blog/my-greatest-informal-learning-experience-collection-stories

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email