chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma eletrónica para a educação de adultos na Europa

Blogue

Nyelvtanulást segítő applikációk

20/03/2020
por Eszter KARVAZY
Idioma: HU

Eddig is sok tájékoztató anyag és reklám hirdette a különböző nyelvtanulós appokat, de most talán azoknak is lesz ideje kipróbálni őket, akik eddig nem tették.

A telefonon elérhető nyelvtanulásra alkalmas appokat nagyrészt arra tervezték, hogy kis részletekben gyorsan adjanak információt, és kis idő alatt hatékonyan „tanítsanak”. Kihasználva az utazásra fordított időt alkalmasak arra, hogy akár utazás közben is tanuljunk.

A Duolingo nevű app nagy sikert aratott, amikor elindult 2012-ben, bár magyar nyelvű felhasználók részére csak 2 évvel később nyílt lehetőség a használatra. Az alkalmazás több nyelven elérhető és több nyelvet is lehet tanulni egyszerre. Én például angol nyelven kezdtem el svédül és spanyolul tanulni, miközben reggel a metrón utaztam. A feladatok a legegyszerűbbtől haladnak az egyre bonyolultabb nyelvtani szerkezetek megismerése felé. Eközben egy kedves bagoly segítségével pontokat gyűjtünk, vagy versenyezhetünk a barátainkkal, hogy ki halad gyorsabban.  Nagyon tetszett, hogy a hibák jellegéből következtet a számomra nem egyértelmű típusfeladatokra és azokat gyakoroltatja. A Duolingo módszere nagyon jó arra, hogy megalapozzon egy jövőbeni mélyebb tudást, vagy arra is nagyon jó, ha már alapszinten tudunk egy nyelvet és szinten szeretnénk tartani. Az ismétlésre és az azonnali javításra épít, komolyabb tanulásra azonban nem alkalmas, hiszen elméleti hátteret nem kapunk.

Egy másik sokak által ismert alkalmazás a Quizlet. Tizenhat nyelvet lehet tanulni az applikáción keresztül. A Quizletet először PC-re fejlesztették, majd 2012-ben telefonra és egyéb okoseszközre is. Ez egy szótanuló, szókincsépítő alkalmazás. Egyénileg, vagy csoportban egyaránt jól használható, iskolai nyelvórán és tanfolyamon is népszerű a tanárok, tanulók körében. Az alkalmazásban tulajdonképpen saját szótárat építünk szókártyák, kvízek, szófordító és hallás utáni írás segítségével. A tesztek, amelyeket a már felvitt tartalomból generál a rendszer, addig gyakoroltatják a szavakat, amíg azok nem rögzülnek. A rögzítéshez még segítség, hogy a szavakhoz képet is lehet keresni, vagy feltölteni. Ez az applikáció is kiegészíti a nyelvtanulást, komplex tanulási lehetőséget nem kínál.

A fenti két alkalmazás szórakoztató és egyben segíti a tanulás egy-egy folyamatát. A XEROPAN egy komplex nyelvtanulási app, ráadásul magyar fejlesztés. Legújabb verziója több díjat is kapott már és folyamatosan bővül új feladattípusokkal és témákkal. A kezdőtől a felsőfokú szintig segíti az angol nyelvtanulást. Google vagy Facebook profillal is be tudsz lépni az applikációba. A kezdés előtt egy egyszerű felmérés készül: mi az anyanyelved, miért tanulsz angolul és milyen szintű szerinted a tudásod. Miután egy rövid animáció összefoglalja a történetet megkezdheted a tanulást az általad választott szinten. Elkészítheted a saját profilod és az első lecke után akár emlékeztetőt is beállíthatsz, hogy ne felejtkezz el a következő „óráról”. A XEROPAN erőssége az interaktivitás és az élő nyelv gyakorlása. A videós leckék és az élő kifejezések tanulása nagyban segítik a hallás utáni megértést. A feladatok végén van lehetőség a megtanultak ellenőrzésére. A beszéd gyakorlását, ami tanteremben és azon kívül is a legnagyobb kihívás egy mesterséges intelligencia, Max professzor segíti. Itt már komplex nyelvtanulásról beszélhetünk, hiszen  a beszéd és hallásfejlesztés mellett vannak nyelvtani feladatok és magyarázatok is. Ingyenesen elérhető több mint 8000 szókártya, az összes videós lecke, illetve a folyamatosan frissülő, legújabb heti leckék és a kevésbé megtanult szavak is gyakorolhatók. A PRO előfizetéssel elérhetővé válnak a beszédet gyakoroltató chatbotok, a nyelvtan leckék reklámmentesek lesznek, illetve a nem jól megoldott feladatok után egy rövid nyelvtan leírást kapunk, ami megmutatja, hogy mit rontottunk el. Amennyiben komolyan gondoljuk az otthoni nyelvtanulást és 10-15 percnél többet szánunk rá, a XEROPAN jó megoldást nyújt.

 

További népszerű applikációk:

BUSUU https://www.busuu.com/

EWA https://apps.apple.com/hu/app/ewa-english-tanulj-angolul/id1200778841?l=hu

ENGLISH GRAMMAR-BOOK https://apps.apple.com/us/app/english-grammar-book/id1166588245

 

Felkeltettük az érdeklődését?
Olvassa el a digitális témahetünk további cikkeit is!

Hogyan szervezzük meg az oktatást a digitális térben? A legjobb 3 példa

Hogyan tartsunk kapcsolatot tanulóinkkal távoktatás során?

Digitális boom az oktatásban

Játékos feladatsorok, nem csak gyerekeknek!

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Apresentando 1 - 7 de 7
 • Retrato de Csilla Miátovics
  A cikk hatására letöltöttem a Xeropan appot, amit azóta szívesen használok. A nyelvtanuláshoz számtalan lehetőség adott manapság, azonban az ilyen applikációk azért jók, mert a pár perces, negyed órás rövid kis gyakorló feladatok is sikerélményt adnak, ami tovább inspirál. Nekem a videós leckék és a szótanuló kártyák tetszenek a legjobban, mivel ezekből tanulom a legtöbbet.
 • Retrato de Éva Kovácsné Péter
  A Duolingo app-t mi is nap, mint nap használjuk fiammal.Igazán hasznos, minőségi időtöltést kínál. Nyelvtanulás, egyben játék is részünkre. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Akár egyéni, akár közös tanuláshoz. A " digitális nemzedék"-hez tartózó fiam élvezi a digitális térben történő, nem könyvszagú nyelvtanulást, én örülök hogy vele együtt fejleszthetem magam.
 • Retrato de Kiss Ilona
  Nagyon nagy segítséget tudnak nyújtani ezek az app-ok abban, hogy a felnőttek sajátos tanulási lehetőségeihez igazodnak. Ha valaki csak utazás közben tudja elővenni a telefonját, akkor is már hasznosan tölthető az időt, és például a Quizlet segítségével azokat a fogalmakat tudja felvinni és megtanulni az ember, amit ő maga fontosnak tart, vagy jelenleg szükséges számára.
 • Retrato de Anildo Vedovatti
  Nagyon izgalmas lehetőségnek látom a nyelvtanulás lehetőségét az online térben. Azt gondolom, hogy számos olyan törekvés elérhető már a neten, mely mindenkinek az egyéniségéhez, az életritmusához támaszkodva tud segítséget nyújtani a nyelvtanulásban. Csak említeni szeretném például az "5perc Angol"-t, mely a rendszeres e-mail küldése mellett hanganyagok, könyvek és személyes találkozók segítségével is erősíti saját táborának sikerét.
 • Retrato de Erika Kiss
  Ezek közül van olyan applikáció, amelyik német nyelvtanulásban nyújt segítséget, lehetőleg magyar nyelven?
 • Retrato de Vartmann György
  A tapasztalatom szerint az applikációk és az online nyelvtanuló oldalak általában minden készséget jól fejlesztenek, kivéve a szóbeli kommunikációt. A chatbot alkalmazások ugyan „megszólalnak”, de az soha nem lesz olyan, mint ha egy élő ember beszélne.
 • Retrato de Alexandra Szabo
  Az online nyelvtanulás jó választás ugyanakkor azok számára, akik szoronganak, ha idegen nyelven kell megszólalni egy idegen előtt. Ha nincs kamera, a tanulók könnyebben oldódnak fel. A szakértő szerint az online oktatás a legalkalmasabb a hallás utáni szövegértés és a beszéd fejlesztésére, mert a diákok csak a fülükre hagyatkoznak – főleg akkor, ha kamera nélkül zajlik az oktatás.