chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Blog

Felnőttkori nyelvtanulás

06/11/2018
przez Orsolya Szabó
Język: HU

„Pályázat a EPALE tartalomfejlesztési díj 2018-ra”

Sokan azt mondják, hogy felnőttként már nem lehet megtanulni egy idegen nyelvet, nincsen rá idő és pénz. Az időhiányt nem igazán tudom elfogadni érvként, hiszen az okostelefonjaik értelmetlen nyomkodása helyett nyelvtanulásra tudnák fordítani az időt. A pénzhiányt részben megértem, a nyelvtanfolyamok drágák, azonban sok fizetős alkalmazást is találunk, amelyeknek gyakran a havi díja egy gyorséttermi étkezés összegét sem éri el. A fizetős oldalaknál, applikációknál több tartalmat tudunk elérni reklámmentesen. Azonban napjainkban rengeteg INGYENES weboldal, telefonos applikáció is létezik, amely segíthet a nyelvtanulásban.

Most néhány ingyenes alkalmazást, weboldalt szeretnék megmutatni, amely hasznos lehet a mindennapos nyelvtanulásban.

Angol nyelvtanárként elsősorban az angol nyelv elsajátításához ajánlom őket.

FILMEK: Fontos, hogy a filmeket eredeti nyelven nézzük meg. Azokban az országokban, ahol a filmeket nem szinkronizálják, az idegen nyelvet beszélők aránya sokkal magasabb. J

 • speechyard.com – regisztráció után ki tudjuk választani, hogy milyen szinten, milyen típusú (vígjáték, rajzfilm, stb.) filmrészletet (kb. 2,5 perc) szeretnénk megnézni, meghallgatni, majd a hozzá kapcsolódó feladatokat elvégezni. Nyelvtani videókat is tartalmaz, ha a nyelvtant szeretnénk jobban megérteni, begyakorolni.
 • ororo.tv – regisztráció után a film, sorozat nézése közben angol nyelvű felirat is megjelenik. Ha bármelyik szó fölé visszük filmnézés közben az egeret, akkor megáll a film és a kijelölt szó jelentése megjelenik, amelyet a digitális szótárba be tudunk tenni, majd excel táblázatban letölteni. Kb. 200 sorozat minden évadának minden epizódja megtalálható az oldalon. WOW!!
 • Több TV műsorszolgáltatónál külföldi filmeknél beállítható, hogy eredeti nyelven nézzük a filmet.

ZENE: Sokan szeretünk zenét hallgatni, amely során az angol nyelvet is gyakorolhatjuk.

 • lyricstraining.com – ezen az oldalon kedvenc zenéink szövegét tudjuk leírni 4 különböző szinten miközben megy a zene. Ismerősökkel versenyezhetünk is regisztráció után. ;)

ISMERETTERJESZTŐ HÍREK: Szigorúan politikamentes!

 • newsinlevels.com – Minden nap egy újabb rövid hír 3 nyelvi szinten megfogalmazva.
 • breakingnewsenglish.com – 6 szintre beosztva találhatóak feladatok, amely különböző videós vagy nyomtatott hírhez vannak párosítva.
 • ted.com - rövid előadások találhatóak az oldalon. Nem nyelvtanulóknak készült az oldal, hanem inkább ismeretterjesztő célból, éppen ezért nagyon érdekes előadások találhatóak itt. Hallás után szövegértés fejlesztésére ajánlom nem kezdőknek.

 

SZÓTANULÁS: Minden nyelvtanuló életében az új szavak tanulása, „magolása” okozza a legnagyobb gondot. Unalmas dolog, főleg, hogy azt hisszük, hogy tudjuk a szavakat és nem kell gyakorolni. A következő alkalmazások használatával élvezni, egyenesen imádni fogjuk az új szavak tanulását.

 • quizlet.com –applikációként is megtalálható minden platformon. Létre tudunk hozni saját szólistát, vagy akár a mások által létrehozott listákban is kereshetünk. Buszon, kutyasétáltatás közben nagyon hasznos. Barátainkkal versenyezhetünk is.
 • memrise.com – nagyon hasonlít a quizlet-re, azonban itt nem tudunk saját szólistát létrehozni, a készek közül kell választanunk. Ajánlom a ’3000 leggyakoribb angol szó’ játékos megtanulását.

 

DUOLINGO – Szerintem nem kell bemutatnom senkinek. Ha nem ismerik, nézzék meg a duolingo.com oldalt vagy töltsék le a Google Play-ből vagy App Store-ból. Szuper, izgalmas, én nyelvtanulóként is nagyon szeretem. Próbálják ki!!!

 

Jó tanulást, szórakozást mindenkinek!

/pl/file/epalejpg-26epale.jpg

Ingyenes alkalmazások
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Wyświetla 1 - 10 z 39
 • Obrazek użytkownika Tünde Fézlerné Miklián
  A lányomnak a tananyag része volt a program használata. Bármikor, bárhol jól használható. 
  Ajánlom mindenkinek.
 • Obrazek użytkownika Attila Szász
  Nagyon jó blog. Remélem sokáig fognak ingyenesek maradni ezek a programok. Sokszor ingyenesként indulnak és aztán egy idő után fizetőssé válnak.
 • Obrazek użytkownika Csaba Török
  Ezt a blogot máshol is érdemes lenni megjelentetni, mert nem csak a felnőttoktatásban tanulók számára hasznos, hanem minden nyelvtanuló számára.
 • Obrazek użytkownika Katalin Hámori
  De jó ötletek. Köszi.
 • Obrazek użytkownika László Tóth-Puskás
  IOS rendszeren is többnyire megtalálhatóak ezek az app-ok, viszont csak az IOS-en van a DROPS nevű alkalmazás. Több nyelv szavait lehet vele tanulni magyar nyelvvel párosítva. Én ezt használom.
 • Obrazek użytkownika Borbála Kincses
  YouTube kimaradt az ajánlásokból.
 • Obrazek użytkownika Gábor Igaz
  Anki is egy jó applikáció a szavak tanulására.
 • Obrazek użytkownika Attila Prim
  A szintezett hírek tetszenek.
 • Obrazek użytkownika Edit Sásdi
  Eszperantóul tanultam meg a Duolingo segítségével pár hónap alatt. 
 • Obrazek użytkownika Csilla Mészáros
  Nagyon jók az ajánlott oldalak, azonban csak ezeknek a használatával nem lehet megtanulni egy idegen nyelvet. ;)