chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Serwis informacyjny

Finländsk handledningsexpertis syntes och hördes i Korea

12/09/2017
Język: SV
Document available also in: FI EN

Den finländska Navigatorn-servicemodellen väckte stort intresse på det internationella ICCDPP-symposiet i Seoul i juni.

/sv/file/koreajpgkorea.jpg

På bilden från vänster: Jaana Kettunen (institutet för utbildningsforskning), Raimo Vuorinen (institutet för utbildningsforskning), Teija Felt (ANM), Ari-Pekka Leminen (ANM) och Mika Launikari (UBS).

I ICCDPP-symposiet deltog över 20 länder och flera internationella organisationer för att diskutera livslång handledning och karriärplanering. Experterna från de övriga länderna var särskilt imponerade av hur kunderna ända från början får delta i idéskapandet och utvecklingen inom servicekonceptet Navigatorn. Trots att man talar mycket om kundperspektiv vid planering av tjänster, är det inte så vanligt överallt i världen att målgrupperna inkluderas i planeringen.

Föränderliga arbetsmarknader utmanar handledningen

På ICCDPP-symposiet koncentrerade man sig bl.a. på ändringar på arbetsmarknaden samt vikten av karriärplanering, handledarutbildning och handledningspraxis samt en heltäckande utveckling av handledningstjänster inom utbildning och arbetslivet. Dessa aspekter betraktades främst utifrån nationella riktlinjer på politisk och strategisk nivå, även om man i arbetsgruppsdiskussioner också lyfte fram praktiska aspekter i anknytning till dem. Olika perspektiv och många nivåer kopplades ihop särskilt i diskussionerna om handledarutbildning (bl.a. politik, forskning, praxis och metoder, yrkeskompetens och utveckling, etik osv.). Man fäste även stor vikt vid tillgång till aktuell och relevant arbetslivs- och arbetsmarknadskännedom.

Situationerna i länderna varierar

I symposiet deltog flera tillväxtekonomier från Nordafrika, Asien och Latinamerika. Deras utgångspunkter för utveckling av handledning avviker mycket från det som vi är vana vid i Finland. Den finländska handledningsexpertisen och handledarutbildningen, det konceptuella tänkandet och den teoretiska modelleringen samt koordinering på nationell nivå och sektorsövergripande samarbete inom handledningsområdet är framgångsfaktorer som får Finland att se ut som ett föregångsland. I många länder i världen finns det en efterfrågan på finländsk handledningsexpertis.

Terminologin inom handledningsområdet är inte etablerad eller entydig i olika länder och på olika kontinenter. Därför kan man hänvisa till samma företeelse eller begreppsmässiga fenomen med flera termer beroende på varifrån talaren kommer. I Nordamerika dominerar begreppet career development som ett övergripande begrepp för handledning. Det är inte förenligt med det i Europa allmänt använda begreppet lifelong guidance. På evenemanget konstaterades att det är svårt att inom handledningsområdet hitta ett gemensamt språk och en gemensam terminologi som alla länder utan förbehåll skulle dela.

Nationell verksamhetsplan

I ICCDPP-symposiet hade de nationella delegationerna som uppgift att ta fram en s.k. country action plan. Syftet med denna landspecifika arbetsplan var att prioritera åtgärder som varje land ansåg vara lämpliga för att utveckla karriärhandledning och handledningstjänster under de följande två åren (2017–2019). Den finländska arbets- och näringsförvaltningens och utbildningsförvaltningens främsta mål är att försöka påverka beslutsfattare på nationell nivå samt att öka deras medvetenhet om vad livslång handledning är och hurdant mervärde det genererar för den ekonomiska tillväxten och samhällets hållbara utveckling. Dessutom ansåg Finland att det är viktigt att förnya och uppdatera den nationella strategin för livslång handledning från 2011.

Gemensam deklaration

Utifrån diskussionerna i symposiet tar man fram en gemensam deklaration, där man sammanfattar evenemangets centrala innehåll och sammanställer in åtgärdsrekommendationer. Länderna kan använda dessa rekommendationer till politisk påverkan och lobbyverksamhet på nationell och/eller regional nivå. Deklarationen som godkänts av alla länder tillsammans blir färdig i början av juli.

Mer information:

Text: Mika Launikari, Utbildningsstyrelsen/Euroguidance; Bild: ICCDPP

Nyheten har publicerats först på Utbildningsstyrelsens webbplats.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn